Helyi közélet

2013.03.11. 18:19

Bőséges csapadék után belvíz is lehet

Hajdú-Bihar - GERENDA: Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából. 

Hajdú-Bihar - GERENDA: Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumából. Vízhiányt már országos viszonylatban is csupán néhol, elsősorban a Tiszántúl déli részein lehet megfigyelni. Március első dekádjában tovább folytatódott az ilyenkor megszokottnál enyhébb idő. Az időszak első napjainak átlagos, kora tavaszi hőmérsékleteit követően jelentős felmelegedést tapasztalhattunk, ezzel együtt csapadékosra is fordult az időjárás.

Még -9 °C is mértek

A hajnali órákban még szinte mindenütt fagyos, ám nappal kellemesen enyhe, kora tavaszi idővel köszöntött be az idei meteorológiai tavasz. Térségünkben március hatodikáig csaknem minden nap fagypont alatt alakult a minimumhőmérséklet. A leghidegebbet 5-ére virradóra mértük, ekkor általában -5 és -8 fokig süllyedt a hőmérséklet, a Nyírségben azonban helyenként -9 °C alatti értékek is előfordultak. Ezt követően enyhe, nedves légtömegek hatására erőteljes melegedés kezdődött. Az időszak második felére mindenütt megszűntek az éjszakai fagyok, míg a délutáni csúcshőmérséklet a kezdeti 5-10 °C-ról egyre többfelé emelkedett 15 °C közelébe. A magasabb értékek mindvégig Hajdú-Bihar déli részén, az alacsonyabbak Szabolcsban, Beregben voltak jellemzők.

Esők és záporok

A hónap első 10 napjában újra jelentős csapadékösszegeket jegyezhettünk fel. Kezdetben száraz légtömegek alakították időjárásunkat, kisebb eső csupán szórványosan fordult elő és sok volt a napsütés. Hetedikétől dél-délnyugat felől ismét nedves légtömegek érkeztek, ekkortól Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyaránt sokfelé alakult ki jelentősebb csapadék. Ez a csapadék az enyhe időnek köszönhetően immár mindenütt folyékony halmazállapotban, leginkább eső, zápor formájában hullt, azonban az intenzívebb záporesőt többfelé kísérte villámlás, mennydörgés. Egyes intenzív zivatargócokban néhány óra leforgása alatt 15-20 mm csapadék is lehullott, s akár 30 mm-es napi összeg is kialakult, ugyanakkor területi átlagban e néhány nap során általában 10-15 mm közötti mennyiségek voltak jellemzők.

Gyarapodó vízkészlet

A kiadós csapadéknak köszönhetően újra gyarapodni tudott a talajok vízkészlete, térségünkben ismét a telítési értékhez közeli talajnedvességet mérhetünk a felső 1 m-es szelvény minden rétegében. Vízhiányt már országos viszonylatban is csupán néhol, elsősorban a Tiszántúl déli részein lehet megfigyelni, ám ott sem ez a jellemző. Az elmúlt napok és a jelenlegi időszak gyakori, bőséges csapadéka azonban egyre több helyen vetíti előre – a magasabb hőmérsékletekkel járó erősebb párolgás ellenére – akár időszakos belvíz fellépésének lehetőségét is, illetve jelent átmenetileg akadályt a tavaszi szántóföldi és kerti munkák elvégzése során.

DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában