Helyi közélet

2013.01.17. 07:26

Közös árvízvédelmi program

Hajdú-Bihar - Svájci támogatásból korszerűsítették a Tisza árvízvédelmi tervét.

Hajdú-Bihar - Svájci támogatásból korszerűsítették a Tisza árvízvédelmi tervét.Befejeződött az első, a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósított árvízvédelmi infrastruktúrát fejlesztő projekt Magyarországon. A program során a közös Tisza szakasz védelmi terveit aktualizálta és korszerűsítette a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG). A fejlesztés eredményeként a két szervezet a jövőben nemcsak összehangolja a Tiszát érintő árvízvédelmi munkálatokat, hanem már az árvizek előtti időszakra is kiterjeszti az együttműködést.

A fejlesztés révén 52 település, csaknem 150 ezer lakosának mindennapjai váltak biztonságosabbá– közölte Bara Sándor, a Tivizig igazgatója szerdán Tiszacsegén, a projekt záró konferenciáján. Az igazgató elmondta, hogy 1980-ban készült, és azóta kézzel javítgatott árvízvédelmi terveket korszerűsítettek a projektben a legújabb technológiával. A munkálatok során az érintett ártéri öblözetekről légi felvételeket készítettek, és távérzékelési-térinformatikai technológiák alkalmazásával szimulálták az esetleges ártéri elöntések hatásait, feltérképezték a terepadottságokat, az ártéri növényzetről pedig úgynevezett biomassza-tömegbecslést végeztek.

Digitális adatbázis

A projekt teljes költsége több, mint 93 millió forint volt. Ez tartalmaz több, mint 79 millió forint svájci hozzájárulást, valamint mintegy 14 millió forint önerőt.

A korszerűsítés eredményeként olyan digitális adatbázis jött létre, mely pontosabb, könnyebben és gyorsabban áttekinthető és kezelhető, mint a korábbi papír alapú tervek. Így az árvizek megelőzése és az esetleges kárelhárítás is gyorsabbá, hatékonyabbá válik, miközben jelentősen csökkenhetnek az árvízvédekezés költségei is.

Bábosi Katalin, a Svájci-Magyar Együttműködési Program magyarországi programvezetője emlékeztetett rá, hogy Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok felzárkóztatását.

Bodó Sándor (Fidesz), a Hajdú-Bihar megyei önkormányzati közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az elmúlt két évtized térségbeli nagy árvizei ráirányították a figyelmet a hiányosságokra. Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztéssel jelentősen megnőtt a környező településen élők árvízi biztonsága.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában