Helyi közélet

2012.12.16. 16:53

A glaukoma kezelési lehetőségei

Debrecen – Rendszeresen szédülök, emiatt több vizsgálaton is átestem már. A szemészeten közölték, hogy a megengedettnél magasabb a szemnyomás értékem, és, hogy zöldhályog van a szememen – vázolta tüneteit és a diagnózit 37 éves olvasónk dr. Berta Andrásnak a legutóbbi szakembertelefon alkalmával.

Debrecen – Rendszeresen szédülök, emiatt több vizsgálaton is átestem már. A szemészeten közölték, hogy a megengedettnél magasabb a szemnyomás értékem, és, hogy zöldhályog van a szememen – vázolta tüneteit és a diagnózit 37 éves olvasónk dr. Berta Andrásnak a legutóbbi szakembertelefon alkalmával.

Most is szédül? – kérdezte a professzor. – Most épp nem. Körübelül két havonta szédülök meg, s főleg amikor felkelek az ágyból. – Az elmondása alapján ezt úgy hívjuk, hogy ortusztatikus hipotómia, tehát testhelyzet változással összefüggő vérnyomás csökkenés. Ilyen esetekben ha hirtelen feláll az ember fekvő helyzetből és leesik a vérnyomása, megszédül, mert nem kap átmenetileg elég vért az agy. Akinek kettős látása, vagy bénulásos kancsalsága van, összezavarodik a kettős kép miatt, s azért szédül, ám ilyen esetekben nem múlik el magától a szédülés. A forgó szédülés pedig valószínűleg egy vírusos fertőzés miatt volt – mondta a Debreceni Szemklinika igazgatója.

Határérték felett

A szemnyomásos vizsgálaton 22 higanymillimétert mértek. Ez veszélyes? – kérdezte a telefonáló. A szemnyomás hasonlóan viselkedik a vérnyomáshoz: napszaki ingadozást mutat, illetve ahogy idősödünk, egyre több embernek megemelkedik. A szemnyomás normál felső határa 21 higanymilliméter. Ha egyszer mérték ezt az épp felette lévő értéket, nem kell még kezelni, hisz pontos diagnózist csak többszöri viszgálat után tudunk felállítani – jegyezte meg a szakember. – Többször mérték már ezt az értéket, s szemcseppet is kapta – tette hozzá a telefonáló. – Ha cseppentés mellett ennyi, akkor én is azt gondolom, hogy glaukómája, azaz zöldhályogja van. Felmerül a kérdés, hogy ez a csepp egyedül elegendő-e ahhoz, hogy megnyugtatóan, a hét minden napján 21 higanymilliméter alatt tartsa a szemnyomást. Ha napközben 22-t mérnek, akkor hajnalban, amikor a legmagasabb a szemnyomás biztos, hogy még ennél is több, tehát véleményem szerint nem elég ez a csepp, vagy másféle gyógyszert vagy két cseppből álló kombinációt kellene alkalmazni, ami mellett megbízhatóan 21 alatt lehet tartani az értéket.

Folyamatos kontroll

Mint említettem, a szemnyomás olyan mint a vérnyomás, tehát nem rögtön okoz problémát. Viszont, ha tartósan magas, vagy széles határok között ingadozik, akkor igénybe veszi a szemben lévő erek falát, összenyomódnak az erek, s hosszú távon veszélyes a látóidegre. Járjon ellenőrzésre, hallgasson az orvosára, s ha nincsenek panaszai akkor megnyugodhat. De ne hanyagolja el sem a cseppentést, sem az ellenőrzéseket – hívta fel olvasónk figyelmét a professzort.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában