Helyi közélet

2012.11.23. 14:06

Balla Irma-ügy - Ezúttal felmentették Schönstein Sándort

Debrecen - A vád lényegi részeit nem találta bizonyítottnak a bíróság a „Balla Irma-perben”.

Debrecen - A vád lényegi részeit nem találta bizonyítottnak a bíróság a „Balla Irma-perben”.Bizonyítottság hiányában felmentették a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól ifjabb Schönstein Sándort pénteken a Debreceni Törvényszéken. Dr. Bakó József tanácsvezető az ítélet 150 percen át tartó indokolása során hangsúlyozta: a vádlott terhére szóló adatok nem alkotnak olyan logikus rendszert, amire tényállást lehet alapozni.

Az ügyészség a 34 éves férfit vádolja édesanyja, Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő 2007 áprilisi brutális meggyilkolásával. A fiatalembert a nagy visszhangot kiváltó emberölés után egy évvel gyanúsította meg a rendőrség, majd 2010 májusában az első fokon eljáró megyei bíróság (a mai törvényszék) bűnösnek nyilvánította és 12 év fegyázzal sújtotta. Azonban a Debreceni Ítélőtábla – mint másodfokú bíróság – 2011 márciusában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a döntést. A mostani ítélethez vezető megismételt eljárás tavaly szeptemberben kezdődött.

Az ítélet ellen Gulyásné dr. Birinyi Ildikó ügyész bűnösség, míg a vádlott bűncselekmény hiányának megállapítása végett fellebbezett. A védő, dr. Magyar György három nap gondolkodási időt kért. A határozat így nem jogerős, folytatás másodfokon, a Debreceni Ítélőtáblán.

Csak az biztos, hogy meghalt

Az ifj. Schönstein Sándor elleni vádirat lényegi részeit nem találta bizonyítottnak a Debreceni Törvényszék, márpedig a bíróságnak az ítélkezés során olyan feltételezésekbe bocsátkoznia, mint azt az ügyészség tette, tilos: nagyon-nagyon lecsupaszítva ezért mentette fel dr. Bakó József tanácsvezető pénteki elsőfokú, nem jogerős ítéletével Balla Irma néhai önkormányzati képviselő fiát a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól.

Az állam viseli

A bizonyítottság hiányában megállapított felmentő ítélet két és fél órás indoklása során Bakó József leszögezte: Balla Irma 2007 áprilisi meggyilkolásával összefüggésben biztonsággal csak az jelenthető ki, hogy a fideszes képviselő lakásánál április 6-án késő este (21 óra 50 perc körül) és másnap hajnali öt óra között megjelent egy ismeretlen elkövető, aki a lakásban dulakodott a sértettel, majd egy hengerpalást alakú tárggyal halálos ütéseket mért a nyakára és a koponyájára. A tettes ezt követően bezárta az ajtót Balla Irma kulccsával, amely a karikával és más kulcsokkal együtt azóta sem került elő.

A bíró részletesen kitért arra, hogy miért zárt ki a szóba jöhető elkövetők köréből bizonyos hozzátartozókat és haragosokat, s egyebek mellett végig vette a politikai és szerelmi szálon végzett vizsgálódás negatív eredményeit. Utóbbi esetében kijelentette: a bíróság a tényállás részévé tette egy szavahihető tanú (szomszéd) azon nyilatkozatait, miszerint Balla Irmát látogatta egy ötvenes éveiben járó testes férfi szürke gépkocsival. A személyazonosságát azonban nem sikerült tisztázni.

Bakó József indoklása szerint az a D. Lajos sem lehetett az elkövető, aki egy másik bűnügyben kétszer is azt vallotta, hogy ő ölte meg Balla Irmát. Ezt alátámasztandó a bíró több érvet is felsorakoztatott, így például, hogy a betörések miatt jelenleg is börtönbüntetését töltő férfinak három hozzátartozója alibit igazolt, nem volt fellelhető a DNS-e a helyszínen, illetve az asszony körme alatt talált, két férfitől származó DNS bizonyosan nem az említett bűnözőhöz köthető. A tanácsvezető egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy törvényi okokból nem ismertethette D. Lajos „beismerő vallomásait” (mivel az nem járult hozzá), mondván, ha azok tartalma nyilvánosságra kerülhetne, úgy kevesebb kérdőjel volna a betörő ezen ügyben játszott szerepét illetően.

Bakó József a rendőrség által a helyszínelés alkalmával és később végzett hibákra is részletesen felhívta a figyelmet, mondván, ha azokat nem követik fel, úgy a bíróságnak sem kellett volna lemondania több értékes bizonyítékról. A büntetőeljárás során eddig mintegy 15 millió forint bűnügyi költség keletkezett, ezt az állam viseli.

Nem Magyar-siker

A vádlott védője, dr. Magyar György az ítélethirdetést követően úgy nyilatkozott, nem lepte meg a felmentés, mert végig biztos volt abban, hogy ifj. Schönstein Sándor nem ölte meg az édesanyját. Egyúttal minden létező szempontból megdicsérte a bíróság munkáját, hangsúlyozva: a pénteki ítélet nem a védelem győzelme, hanem az igazságszolgáltatás diadala.

Ifj. Schönstein Sándor – akit a büntetőeljárás során kétszer is előzetes letartóztatásba helyeztek, s közel két évet töltött rács mögött – sápadtan, karikás szemekkel várta az ítélethirdetést, mint mondta, napok óta nehezen aludt. – Valamennyire felkészültem a rosszabbik eshetőségre, mert a tapasztalat megmutatta, hogy akár ez is bekövetkezhet – említette a fiatalember, aki jelenleg a fővárosban dolgozik asszisztensi beosztásban, s tavaly diplomát szerzett a Corvinus Egyetemen. A bíróságról távozóban mintha kicserélték volna: a sötét foltoknak nyomát se lehetett látni, s volt barátnőjével egy cukrászdában beszélték át a fejleményeket.

HBN-RaL

 

Balla Irma-gyilkosság - Ügyvéd: az igazságszolgáltatás diadala az ítélet

Debrecen, 2012. november 23., péntek (MTI) - Magyar György ügyvéd részsikernek nevezte a Debreceni Törvényszék pénteken kihirdetett ítéletét, amellyel bizonyítottság hiányában felmentette védencét, az édesanyja, Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort.     

Ez nem a védő sikere, hanem az igazságszolgáltatás diadala - kommentálta az ítéletet Magyar György, aki három napot kért a bíróságtól az ítélet tanulmányozására.

Schönstein Sándor fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában