Helyi közélet

2012.10.11. 13:23

Őseink nyomdokaiban

Lebilincselő és tartalmas történelemórára invitálta a város általános iskolás korú fiataljait Mislovics Andrea muzeológus, aki a VI. Hajdúdorogi Kulturális Napok keretében október 2-án és 3-án tanösvény formában dolgozta fel a honfoglalás korának mindennapjait.

Lebilincselő és tartalmas történelemórára invitálta a város általános iskolás korú fiataljait Mislovics Andrea muzeológus, aki a VI. Hajdúdorogi Kulturális Napok keretében október 2-án és 3-án tanösvény formában dolgozta fel a honfoglalás korának mindennapjait.A Görög Demeter Művelődési Ház telephelyén működő Helytörténeti Gyűjteményben megrendezett program gerincét a Hajdúdorogi Hagyományőrző Íjász Egyesület munkáiból rendezett kiállítás, valamint a tagok íjász és bőrműves bemutatója, és az általuk vezetett foglalkozások képezték. Az ősmagyarok fegyverzetét és viseletét Dalanics Zoltán parókus mutatta be részletekbe menően az ifjú hallgatóságnak. Előadása végére olyan nem hétköznapi szavak nyertek értelmet, mint a puzdra, a kelevéz vagy a kaftán, melyeket kézzelfoghatóvá is tett a gyerekek számára. Simon György az egyesület elnöke beszélt arról, hogy hogyan s miképp készült el egy jurta, hol helyezkedtek el benne a család tagjai, valamint a mindennapi használati eszközök. Bana János, Kerékgyártó Mihály és Kozma János az íjászat alapjait tanítgatta a vállalkozó szellemű diákoknak. A bőrmívességbe is belekóstolhattak a kézműves technikák szerelmesei Kalapos Katalin, Kozma Jánosné és Pajkos Tiborné útmutatásai alapján. A szervezet tagjainak nem titkolt szándéka volt, hogy a serdülőkkel megismertessék és megszerettessék magyarságunk alapköveit és hagyományaink továbbvitelére kedvet kapva, később az egyesület sorait erősítsék.

A tanösvény utolsó állomása a Hajdúdorogi Őszidő Kulturális Egyesület és a Hajdúdorogi Honismereti és Városvédő Egyesület tevékeny nagymamái által készített kenyérlángos kóstolója volt. A finom falatok előtt bizony elismeréssel adózott minden utcáról betévedt érdeklődő és az a közel 500 tanuló, aki részt vehetett a programon. A rendezvény igazi civil összefogásról tett tanúbizonyságot. A korhű étel elkészítésének metodikája bizony a hagyományőrzőket is lekötötte, nemkülönben a szakácsként közreműködő asszonykákat a nyílvessző célba juttatásának technikája, melyet korukat meghazudtolva, nagy lelkesedéssel igyekeztek elsajátítani.

 

Mosolygó Marietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában