Helyi közélet

2012.09.10. 09:58

Brutális gyilkosság miatt retteg Hajdúszovát

Hajdúszovát - A felismerhetetlenségig összetört férfitestre találtak a helyi tejcsarnok előtti árokban vasárnap kora reggel Hajdúszováton.

Hajdúszovát - A felismerhetetlenségig összetört férfitestre találtak a helyi tejcsarnok előtti árokban vasárnap kora reggel Hajdúszováton.

A férfi lábbelije az árokszélen, ő maga odalenn feküdt arccal lefelé - mesélik. A tejcsarnok vezetője - akit hétfőn nem találtunk otthon, ezért a szomszédasszonya világosított fel minket - reggel fél 7 körül hívta az ügyeletes orvost és a rendőrséget, majd szomszédasszonyának is szólt. Mindezt Sárköziné Tóth Zsuzsa osztotta meg velünk, akinek a háza a szóban forgó árok mellett található.

 

 

– Rossz kijönni most a ház elé, az eddig csendes utcában órákig helyszíneltek a nyomozók, és sokan lassítanak, esetleg megállnak, ha erre jönnek - mutatja a homokkal felszórt felületet az árok mélyén, amely a vért hivatott eltörölni. Valóban csendes az utca, de aki arra halad, nem mulasztja el, hogy odanézzen a szombat hajnali események helyszínére. A szemben lakó idős asszony is döbbenten meséli, amit hallott, illetve nem hallott: hiszen elmondja, többük is nyitott ablaknál aludt azon az éjen, de az álmukat nem zavarta meg semmi....

Idegenkezűségre utaló nyomokat találtak

Még a megyei rendőr-főkapitányság illetékese nem tájékoztatott minket, ezért azt is a falubeli érdeklődésünk nyomán tudtuk meg, hogy bár az ott élők jól ismerték, mégsem tudták azonosítani a hatvan év körüli férfit, akire rátaláltak. - Annyira össze volt verve, hogy nem ismertem fel, csak később tudtuk meg, kiről is van szó - mondta Sárköziné. Tegyük hozzá, hivatalosan még nem tudjuk, verésből származnak a nyomok, de Vass Sándor, Hajdúszovát polgármestere, aki vasárnap reggel értesült a tragédiáról úgy fogalmazott, egyelőre nem hivatalosan, de tudható, hogy idegenkezűségre utaló jeleket találtak az egyenruhások.

- Ismertük a férfit, és a település egésze értetlenül áll az eset előtt. Döbbenet és csend uralkodik a községben. A magam részéről találkozót kezdeményeztem a hajdúszoboszlói rendőr-kapitányság illetékesével, hogy fokozottab rendőri jelenlétet kérjünk - mondta a polgármester kiemelve, szombaton este ő maga is járt a későbbi tragédia környékén, találkozott polgárőrökkel is, tehát maga a bűncselekmény nagyon gyorsan és csendben történhetett.

Szombaton látták..

-Szinte mindennapos vendég volt nálunk a férfi, mondhatni törzsvendég, aki egy-két felest megivott naponta, de csendes, nyugodt, nem kötekedő embernek ismertük meg - fogalmazott Hajdú Csaba, a tragédia utcájában található kocsma tulajdonosa hozzátéve, szombaton délelőtt járt is náluk az áldozat, aztán dolgozni indult. Mint a falubeliektől megtudtuk, "fusizott", festést-mázolást vállalt. Önmagukat megnevezni nem kívánó források biztosan állítják, a férfi szombaton éppen fizetést kapott.

Munkából mehetett hazafelé

A történet már egy másik vendéglátó-egységben folytatódik, amely ellenkező irányban, az áldozat otthona felé található. A helybeliek úgy mondták, a férfi abban az épületben festett, szombaton ott kapott fizetést, s talán akkor látta meg valaki, lehet, hogy éppen a pincekocsma vendégei közül, hogy a szokásosnál több pénz van nála, és dolga végeztével utánament. Odamentünk, de ezt a helyet is zárva találtuk, még a környékben sem volt mozgás. A rendőrség nyomoz, a falubeliek egy része azt gyanítja, a férfi vélt fizetése miatt mehettek utána; viszont egy másik vélemény is napvilágot látott, miszerint "csak" belekötöttek, "vagányságból és idegből".

Az 58 éves áldozat csak néhány éve költözött a településre, úgy tudni, Karcagról. Korábban felmenői éltek ott, ezért főleg az idősek emlékeznek még a családjára. Információink szerint már egyedül élt.

HBN

 

Ismeretlen tettes ellen nyomoznak

Hajdúszovát - Vasárnap kora reggel érkezett bejelentés, miszerint az Ady Endre utcai útárokban elhunyt férfit találtak – tájékoztatott a hajdúszováti emberölésről hétfő délben Kelemen Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A főhadnagy közlése szerint megállapították, hogy az 58 éves helyi férfi halálát bántalmazás okozta. A forrónyomos csoport a helyszíni szemlét követően megtette az elsődleges intézkedéseket, adatgyűjtést, tanúkutatást végeztek, végeznek az ismeretlen elkövető(k) mielőbbi elfogása érdekében.       

A főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai halált okozó testi sértés miatt folytatnak széleskörű nyomozást szakértők bevonásával - mondta Kelemen Éva, hozzátéve: a bűntett elkövetője alapesetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

 

Holttest az árokban

Tegnap kora reggel érkezett bejelentés, miszerint Hajdúszovát, Ady Endre utcán útárokban egy elhalt férfit találtak. A kiérkező rendőrök megállapították, hogy az elhunyt személy egy 58 éves helyi férfi, akit ismeretlen személy vagy személyek bántalmaztak, oly módon, hogy helyszínen belehalt a sérülésekbe. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság forrónyomos csoportja elvégezte a helyszíni szemlét, megtették az elsődleges intézkedéseket, és adatgyűjtést, tanúkutatást végeztek és végeznek az ismeretlen elkövető/elkövetők mihamarabbi elfogása érdekében.           

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya széleskörű nyomozást folytat, szakértők bevonásával — halált okozó testi sértés bűntett elkövetése miatt indított büntetőeljárásban — melyért az elkövető akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

Háttérinformáció:

Testi sértés

BTK 170. § Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető a súlyos testi sértés bűntettét követi el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3)Ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

(4)Bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz, illetőleg, ha a súlyos testi sértést különös kegyetlenséggel követi el.

(5)Aki a (2)–(4) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6)A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.

(7)Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, a (4) bekezdésben meghatározott esetben három évig, életveszélyes sérülés okozása esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(8)Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában