Helyi közélet

2012.07.19. 14:48

Öt szabálysértési eljárás tiltott fakivágás miatt Debrecenben

Debrecen - A közterületen lévő növények, csak engedéllyel vághatók ki.

Debrecen - A közterületen lévő növények, csak engedéllyel vághatók ki.

Akár háromszázezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak az engedély nélküli fakivágásért - tájékoztatta lapunkat Baranyi Tamás városüzemeltetési csoportvezető. A város közterületén fákat és cserjéket csak hatósági engedéllyel szabad kivágni, s csak abban az esetben ha építési munka teszi szükségessé, esetleg a növény beteg vagy balesetveszélyes. Engedély alól csak a súlyos életveszélyes állapot elhárítása miatt azonnal elvégzett fakivágás kivétel, azonban erről is bejelentést kell tenni. Ezen felül, ha a villamos hálózatok biztonsági övezetében és környezetében közterületen a területileg illetékes áramszolgáltató gallyazási, nyiladéktisztítási munkálatokat végezhet.

Kérdésünkre miszerint mikor beszélünk szakszerűtlen fakivágásról, Baranyi Béla elmondta: ha az engedély nélkül történik és nem szakkivitelező cég végzi el. Emellett, ha a kivitelező a közutat és tartozékait föld-, gép-, szerszám- és anyagtárolásra használja fel és nem gondoskodik a kivágott fa azonnali szakszerű eltávolításáról.

Nem büntettek

Az engedély nélküli fakivágás 50 ezer forintos kárértékig tulajdon elleni szabálysértésnek, afelett rongálás bűncselekményének minősül. Az önkormányzat igazgatási osztálya tavaly 5 szabálysértési eljárást kezdeményezett tiltott fakivágás miatt, ebből 3 esetben megszűnt az eljárás, egy bíróságra, egy pedig illetékesség hiányában más településre került, pénzbírsággal azonban egyszer sem büntettek. A pénzbírság mértéke ötezertől háromszázezer forintig terjedhet, melyet az idei évtől már a területileg illetékes kormányhivatal szabálysértési osztálya róhat ki.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában