Helyi közélet

2012.07.18. 17:38

Elvileg nincs büdös az autó után

Debrecen - Az ATEV Zrt. az előíarásoknak megfelelően szállítja a tetemeket

Debrecen - Az ATEV Zrt. az előíarásoknak megfelelően szállítja a tetemeket

A jogszabályok milyen feltételeket írnak elő az élelmiszer- és állati eredetű hulladékok közúton történő szállítására? – kérdeztük július 17-én az Atev Zrt. munkatársától, ám a választ azon a napon elhárították. Július 18-án azonban egy nyilatkozat küldésével tettek eleget kérésünknek. (Azért fordultunk a céghez, mert olvasói panasz szerint a meleg napokon nehezen viselhető szag terjeng a szállító autók mögött.)

A nyilatkozatból (melyet a Haon-on teljes terjedelmében közlünk) részletes tájékoztatást kaphat az érdeklődő az ezzel kapcsolatos tevékenységről. De továbbra sem tudjuk, miért csap meg az orrfacsaró bűz, ha előttünk egy ATEV-es autó halad?

Zárt építmények

Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatója, dr. Ádor Sándor közlése szerint az élelmiszer- és állati eredetű hulladékok feldolgozásával foglalkozó ATEV Zrt. a tetemek szállításából esetleg adódó kellemetlen szagok elkerülése érdekében minden szállítást követően tisztítja és fertőtleníti a járműveket. Az alapanyagot begyűjtő konténerek speciálisan zárt építmények, továbbá csorgás- és csepegés-mentesek is.

Az élelmiszer hulladékok és az állati tetemek feldolgozását uniós előírásoknak megfelelően, környezetbarát feldolgozás során végzi az ATEV Zrt. A vállalat sterilizálja a beérkező hulladékokat, majd azt követően cementműben égeti el. Az utcán, haszonállatok között heverő elhullott testek fertőzésveszélye miatt a gyors feldolgozás különösen fontos, amelyben a cég nagy szerepet vállal.

A nyárra és a nagy melegre való tekintettel az ATEV Zrt. szerződött partnerei kötelesek a feldolgozásra szánt alapanyagot április 1. és szeptember 30. között 72 órán belül, október 1. és március 30. között 120 órán belül, friss állapotban átadni. A vállalat az alapanyagokat csak munkanapokon szállítja, zárt konténerekben, amelyek csorgás- és csepegés-mentesek. A céghez július hónapban egyetlen bejelentés érkezett a szállítójárművek elhaladása után észlelt kellemetlen szag miatt…”

A nyilatkozat következő része szól a közelmúltban végzett hatósági ellenőrzésről, amikor „a gyár területén kívül és az üzem közvetlen közelében a szag alig érződött”. De a vizsgálat még tart – tudtuk meg, és írtuk a felügyelőségi ellenőrzés említésekor a július 18-i számunkban.

Minden rendben van

Ugyanezen ügyben kérdésekkel kerestük meg a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság vezetőjét, dr. Tischler István főállatorvost is. Válaszaiból egybek mellett megtudtuk, hogy a szállítási engedély kiadásának hatósági feltétele „a csorgás-csepegés mentes járművek és szállító edényzetek használata”. Tájékoztatott arról is,hogy hatóságuknak a telephelyeken történő ellenőrzésre van jogszabályi lehetősége, s ilyet legutóbb idén június 21-én végeztek, hiányosságot nem tártak fel. Kérdésünkre, hogy róttak-e ki az elmúlt három évben büntetést az ATEV-re – vagy a szállító járművekre a jogszabályok be nem tartása miatt – nemleges választ kaptunk.

Lakossági panaszok

Bár a környezetvédelmi hatóság által indított vizsgálat még nem zárult le, a jelek szerint a cég eleget tesz a kötelezettségeinek. Szaghatás elvileg nincs. Ha mégis van (amire a lakosági panaszok utalnak) akkor nincs hatóság, amely illetékes lehetne ezt megállapítani és eljárni.

Szállítási eljárások

Dr. Tischler István, megyei főállatorvost idézzük:

„A gyakorlatban kétféle hulladékszállítási eljárás ismert. Az egyik a teljesen zárt szállítóterű járművek használata, melyet főleg a körjáratokon alkalmaznak. A másik szállítási mód a konténeres szállítás, ahol a záró fedél mellett a ponyva-fedést is alkalmazzák. Ez utóbbi módszer az egyes üzemek közötti szállításra használatos. A hulladékokat csak tisztított, fertőtlenített járművekben lehet szállítani. A tisztítás-fertőtlenítés első fázisa a kirakodást követően történik meg, melyet a rakodást követően egy ismételt felületi tisztítás és fertőtlenítés követ. A szállított termék okozta szaghatás vizsgálata nem hatóságunk feladata.”

Az ATEV Zrt. nyilatkozata

Tisztított, fertőtlenített járművekkel szállítja az ATEV Zrt. az élelmiszer- és állati eredetű hulladékokat.

Az élelmiszer- és állati eredetű hulladékok feldolgozásával foglalkozó  ATEV Zrt. a tetemek szállításából esetleg adódó kellemetlen szagok elkerülése érdekében minden szállítást követően tisztítja és fertőtleníti a járműveket. Az alapanyagot begyűjtő konténerek speciálisan zárt építmények, továbbá csorgás- és csepegés-mentesek is.

Az élelmiszer hulladékok és az állati tetemek feldolgozását uniós előírásoknak megfelelően, környezetbarát feldolgozás során végzi az ATEV Zrt. A vállalat sterilizálja a beérkező hulladékokat, majd azt követően cementműben égeti el. Az utcán, haszonállatok között heverő elhullott testek fertőzésveszélye miatt a gyors feldolgozás különösen fontos, amelyben a cég nagy szerepet vállal.

A nyárra és a nagy melegre való tekintettel az ATEV Zrt. szerződött partnerei kötelesek a feldolgozásra szánt alapanyagot április 1. és szeptember 30. között 72 órán belül, október 1. és március 30. között 120 órán belül, friss állapotban átadni. A vállalat az alapanyagokat csak munkanapokon szállítja, zárt konténerekben, amelyek csorgás- és csepegés-mentesek. A céghez július hónapban egyetlen bejelentés érkezett a szállítójárművek elhaladása után észlelt kellemetlen szag miatt.

„A Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség a hozzájuk beérkező, kellemetlen szagra vonatkozó lakossági bejelentések alapján, ellenőrzést végzett debreceni üzemünkben. A vizsgálat során a felügyelőség munkatársai a gyár területén az üzemi szaghatásnak megfelelő szagot éreztek, a gyár területén kívül és az üzem közvetlen közelében a szag alig érződött. Az élelmiszer- és állati eredetű hulladékok szállítása vállalatunknál folyamatosan fertőtlenített járművekkel történik, továbbá az állategészségügyi előírásoknak megfelelően, negyedévente felülvizsgálaton esnek át, a forgalomban csak így közlekedhetnek” – mondta Dr. Ádor Sándor, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatója.

A vállalathoz beérkező alapanyagok feldolgozását a vállalat haladéktalanul megkezdi. A feldolgozó üzemekben az elhasznált levegő szűrése és környezetbe visszajuttatása biofilteren keresztül történik. A szűrőberendezés filterét a nyári időszakban - különösen a nagy melegre való tekintettel - folyamatosan locsolják a cég munkatársai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában