Helyi közélet

2012.06.01. 17:32

Tornádó pusztított Nyíracsádon

Fél négy körül söpört végig egy tölcsér alakú légköri képződmény, tornádó Nyíracsádon a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa, Vágóhíd utcákon.

Fél négy körül söpört végig egy tölcsér alakú légköri képződmény, tornádó Nyíracsádon a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa, Vágóhíd utcákon.

Nyíracsád, 2012. június 1., péntek (MTI) - Több mint 30 lakóházat rongált meg a viharos szél pénteken a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon; a tűzoltóság és az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a helyreállításon - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.


Ez a Tornádó pedíg már Fülöpön tombolt..... a kép kicsi felbontása miatt nem látszik de rengeteg kismadarat fogva tartott az orkán..... nem tudtak előle elrepülni....


Ez már Fülöpön volt. És percek múlva el is tűnt .


 

22:55  – A polgármesteri hivatalban válságközpontot hoztunk létre, ahonnan takarófóliákat, léceket, szeget kérhetnek az arra rászorulók, illetve kárukat is bejelenthetik – tudatta, ám, még késő esti lapzártánkkor sem állt úgy az összesítés, hogy legalább egy megközelítő becsélést adjon a károk összegéről. Azt azonban elmondta, hogy bár 30-40 embernek is tunának átmenetileg szállást biztosítani, erre eddig nem volt igény.

 

 

 

 

 

 

20:13  Tornádó pusztított Nyíracsádon

Nyíracsád - Vad robaj, tomboló szél, zúgó hangorkán söpört végig péntek délután fél négy tájékában Nyíracsád keleti része fölött. A falu másik részén lakók mindössze szemerkélő esőt és néhány pillanatnyi áramkimaradást észleltek, a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa és Vágóhíd utcákat érintő sávban lakók azonban soha nem fogják elfelejteni azt a délutánt.

 

 

Szemtanúk elmondása szerint tölcsér alakú forgószél ereszkedett le a magasból, s mindent felkapott, ami az útjába került. Az érintett sávban lakóknak felocsúdni sem volt idejük, mindössze tíz- tizenöt percig tartott az egész borzalom. Sokan csak filmekben láttak eddig ilyet, s nem akartak hinni a szemüknek, hogy velük történik mindez. A tornádótölcsér elvonultát követően előbb döbbenet, majd rémület lett úrrá mindenkin, futótűzként terjedt a hír a településen az eseményről. Égtek a telefonvonalak, perceken belül mindenki az acsádi tornádóról beszélt.

Mintha madárraj jönne

Szabó Csilla a Pozsonyi utcán lakik, épp unokahúgával beszélgetett a teraszon, amikor nagy robajra lett figyelmes. – Unokahúgommal végignéztük az egész rémséget. Mint egy óriási tölcsér, úgy ereszkedett le a magasból, szinte lépkedett házról házra. Iszonyatos látvány volt, alig pár méterre húzott el mellettünk – fogalmazott a szemtanú, aki elmondta azt is, hogy látta, ahogy a tölcsér felemeli a tetőket, majd ledobja, mint egy rongybabát. A Dózsa utcán lakó Büte Lili édesanyjával és húgával volt otthon. – Először azt hittem, egy hatalmas madárraj közeledik. Aztán láttam a repkedő cserepeket. Nagyon féltem, de szerencsére a mi házunkat kikerülte a tölcsér. A Pozsonyi utcán lakó Balogh Tivadarék nem voltak ilyen szerencsések. – Nem vettünk észre semmit. Néztük a tévét, egy nagy pukkanást hallottunk, kiszaladtunk, s akkor már csak az elvonuló tölcsért láttuk. Öt másodperc volt az egész, de mire az udvarra értünk, már nem volt tető a házon. Rácz Tamás egyedül volt otthon, kinézett az ablakon, s csak azt látta, hogy a szomszéd kertjében forog minden. Volt, aki leszállt a bicikliről, amikor észrevette a széltölcsért, s egy fába kapaszkodott, amíg elvonult a vihar.

Kiszakadt az ablak

A tornádó-tölcsér a Vágóhíd utcán végezte a legnagyobb pusztítást. Maczó Csabáék arra érkeztek haza, hogy házuk ablakát valósággal kiszakította az elemi erő, a fürdőszoba is használhatatlanná vált. Kelemen Istvánné házába még a gyerekeket sem engedték be a perceken belül kivonuló tűzoltók. Talán ebben a lakóházban keletkezett a legnagyobb kár. Teljesen leborult a tűzfal, kidőlt mindkét kémény, elszállt a tető, a vaspántos lemezkapu pedig a harmadik ház telke végén landolt.

Példa értékű összefogás

Dr. Nagy János polgármestert és Nagyné  Jobbágy Piroska jegyző asszony telefonon kapták a hírt a pusztításról. Azonnal a helyszínre siettek, hogy felmérjék a kárt, s hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutott lakosoknak. – Telefonon értesültünk a történtekről, s nagy megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy ilyen csapás érte a települést. Számunkra természetesen az volt az első és legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt. Mivel több lakóépület megrongálódott, szükség volt az önkormányzat azonnali segítségére. Takarófóliákat, léceket, szeget biztosítottunk a rászorultaknak. Nagy öröm számunkra, hogy a lakosság összefogása azonnal megmutatkozott. Szinte azonnal jöttek az önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak. A polgármesteri hivatalban azonnal felállítottunk egy válságközpontot, ahol feljegyzik a bejelentett káreseményeket, hogy az önkormányzat a későbbiekben a lehetőségéhez mérten orvosolni tudja a természet által okozott sebeket – fogalmazott Dr. Nagy János polgármester. HBN - KZE

 


18:57  Fákat döntött, elektromos vezetékeket is szaggatott a "tornádó"

Hat szerkocsival vannak jelen a tűzoltók Nyíracsádon, s már az E.on szakemberei is dolgoznak a károk helyreállításán.

 

„Ma délután a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon tornádó jellegű szél több utcában, összesen 31 lakóház és melléképület tetőszerkezetét rongálta meg, fákat csavart ki és ágakat tört le, valamint elektromos vezetékeket szakított el” - adta ki tájékoztatását a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint írják, a helyszínre a nyírbátori, a debreceni, a nyíradonyi és vámospércsi tűzoltóság összesen 6 tűzoltó gépjárművel vonult. A helyszínen vannak az E.on szakemberei is. A kárfelszámolás jelenleg is tart. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt. Nyíracsád polgármesterével jelenleg egyeztetések zajlanak. Az esetről a későbbiek során bővebb tájékoztatást adunk.

Fotó: F. I. - nyíracsádi lakos


 17:49  

Legalább hét utcát érintett az a délutáni vihar Nyíracsádon, mely a szemtanúk szerint tornádó szerű volt, s rövid idő leforgása alatt jelentős károkat okozott. A polgármester, dr. Nagy János telefonon arról tájékoztatott, legalább 30 lakóház rongálódott meg a vihar nyomán. Személyi sérülésről nincs tudomása, ám a házakban, melléképületekben keletkezett károk mértékéről csak később, azok felmérése után tud érdemben nyilatkozni. A helyszínen tartózkodó tudósítónk arról számolt be, hogy több ház tetejét szinte lebontotta a "tornádó", kerítéseket, tűzfalakat, vaskapukat döntött ki. Mint mondta, van olyan épület, aminek kéménnyel együtt vitte le a tetőzetét az esővel együtt érkezett szélvihar. 

További részletek, fotók és videók hamarosan!


17:30  

Fél négy körül söpört végig egy tölcsér alakú légköri képződmény, tornádó Nyíracsádon a Rákóczi, Pozsonyi, Dózsa, Vágóhíd utcákon.

- Hihetetlenül nagy kárt okozott, egyelőre személyi sérülésről nincs tudomásunk. Vaskapuik, tűzfalak, háztetők repültek az utcákban. Az egész 10-15 percig tartott, az első döbbenet után megkezdődtek a helyreállítások - számolt be portálunk nyíracsádi tudósítója Kedves Zilahi Enikő.

Részletek, fotók és videók hamarosan!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában