Helyi közélet

2012.06.21. 07:30

Botrány a vámospércsi őrsön: Vádak sora a volt parancsnok ellen

Vámospércs - A hadházi kapitány is gyanúsítottá vált, de végül fegyelmi eljárásra terelték az ügyét.

Vámospércs - A hadházi kapitány is gyanúsítottá vált, de végül fegyelmi eljárásra terelték az ügyét.Váddá érett a tavaly augusztusban szolgálati visszaélések gyanújával őrizetbe vett volt vámospércsi őrsparancsnok elleni büntetőeljárás – értesült a Napló. Mint arról novemberben beszámoltunk, H. Attila főhadnagyot a beosztottjai jelentették fel azután, hogy meglátásuk szerint a frissen megbízott parancsnok súlyos jogsértésekkel fogott hozzá az őrs felújításához. Így például a rendőröknek szolgálati időben ecsetet, vakolókanalat kellett ragadni a közrend védelme helyett vagy fuvaroznia a besegítő közmunkásokat. Egyebek mellett kifogásolták azt is, hogy felettesük elbontatta a kerítést, eladatta az abból származó fémet, majd az árát – ők így látták – eltette. H. Attilát most szolgálati visszaéléssel, hivatali visszaéléssel és elöljárói hatalommal visszaéléssel egyaránt vádolják.

A büntetőeljárás keretében a területileg illetékes hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetőjét elöljárói intézkedés elmulasztásának vétségével gyanúsították meg, mert járt a helyszínen a zavaros őrsfelújítás időpontjában, mégsem lett következménye. Esetében azonban a gyanúsítást a bűncselekmény megállapítása mellett megszüntették. Mégpedig azért – indokolta Balogh Zoltán, a Központi Nyomozó Ügyészség katonai ügyekért felelős szóvivője –, mert a büntetés célja fegyelmi eljárással is elérhető.

Lapunk úgy tudja, a H. Attilát feljelentő rendőröknek nem bocsátották meg a lépésüket, a folyamatos kellemetlenségek miatt többen leszereltek. Eközben a közbiztonsággal is többen elégedetlenek a környéken.

Saját embereit nyírja a rendőrség?

Különös bűncselekménybe keveredett a vámospércsi rendőrőrs korábbi szolgálatirányítója: tavaly november 16-án munkában volt, amikor a megyei rendőr-főkapitányság két életvédelmis nyomozója arra kért magyarázatot tőle, hogy miért van meghamisítva az általa használt gépkocsi rendszáma. Az autó az őrs udvarán parkolt, s valójában a férfi felesége járt vele. Nem is akárhová, hiszen az asszony régóta a főkapitányság dolgozója. R. Józseftől azt szerették volna megtudni, hogyan és miért lett a rendszám egyik betűjéből, a G-ből C. Az eltérésre egy „névtelen feljelentő” irányította rá a figyelmet, A tettes valamilyen oldószert használt a szokatlan „radírozáshoz”.

Ezek után a járműről levették a rendszámot – így azzal járni sem lehetett a továbbiakban –, míg a rendőr ellen egyedi azonosítójel meghamisítása miatt feljelentés született a területileg illetékes hajdúhadházi kapitányságon. Néhány nap múlva – november 23-án – ugyanott a felesége feljelentéssel élt, de ő a jármű megrongálás miatt.

A történtek után több kérdés felvetődik. Mindjárt az első, hogy a 15 éve szolgáló, Nyírábrányban körzeti megbízottként is tevékenyedő rendőrnek mi oka lehetett a több éve használt gépkocsi rendszámának ilyen módon való meghamisítására? Mint említettük, az autóval a házastársa járt, aki rendszerint a főkapitányság parkolójában állt meg, azaz a rendszám nem is lehetett volna jobban szem előtt. Érdemes hangsúlyozni, hogy bár a jármű az asszony nevén volt, a nyomozók a hamisítás gyanújával mégsem őt keresték meg, hanem a férjét, aki pedig csak nagyon ritkán kérte el a autót.

De a szokatlan események ezzel nem értek véget.

Törvényszegés?

A rendőrségnek három napja van eldönteni, hogy egy feljelentés nyomán indítson-e büntetőeljárást. Mivel december 14-én - azaz több mint húsz nappal később - még mindig semmi hír nem volt arról, hogy kezdődött-e eljárás a rongálás miatt, R. József megjelent a hadházi kapitányságon és rákérdezett. Kiderült, hogy az ügyben semmi sem történt, holott ennek a háromnapos szabálynak a pontos betartása a legszigorúbb - törvényi - előírás. A számonkérést követő második napon aztán hirtelen megszületett a döntés: a rendőrség elutasította a nyomozást.

Van, aki szerint a rendszám „megdolgozása” nem egyébbosszúnál.

A fenyegetés

Mint arról a Napló november elején beszámolt, tavaly júliusban új embert, a debreceni kapitányság egy vizsgálóját bízták meg a vámospércsi őrs irányításával. A helyzet azonban egyetlen hónap alatt annyira elmérgesedett, hogy kilenc beosztottja a Debreceni Katonai Ügyészségen büntetőfeljelentések sorát tette a harmincas éveiben járó főhadnagy ellen, akit emiatt őrizetbe vettek, majd felfüggesztettek az állásából.

Információnk szerint a parancsnokot feljelentő rendőrök előtt egyes vezetők már a botrány kirobbanásakor nyilvánvalóvá tették, hogy a lépést hátba támadásként értelmezik, és következménye lehet. A rendszámhamisítás gyanújába került rendőr maga is a feljelentők között volt, s mivel hallgatnak rá a kollégái, komoly szerepet vállalt abban, hogy nem hallgatták el az őrsparancsnok gyanús dolgait. S ő volt az is, aki vezetői vegzálást emlegetve panasszal élt az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója, dr. Halmosi Zsolt dandártábornok felé, egyebek mellett leírva: egy augusztus 13-ai újlétai falunap alkalmával a hajdúhadházi rendőrkapitány, dr. Vincze István egy mezőőr és több rendőr füle hallatára azt a megjegyzést tette H. főhadnagy feljelentőire, hogy már nem fognak sokáig a rendőrségen dolgozni. A panasz szerint a kapitány elsősorban azt sérelmezte, hogy a feljelentők rögtön a katonai ügyészségre mentek ahelyett, hogy neki panaszolták volna el a főhadnagy vélt jogsértéseit. Erre a rendőrök válasza az volt, hogy nem bíztak a vezetőikben, lévén az őrsparancsnok többször hencegett azzal, milyen jók a „felsőbb kapcsolatai”, különösen a Vinczével való viszonya. Panaszában olyan sérelmekről is beszámolt, melyek az ő olvasatában azt a gyanút erősítik, hogy bosszút állnak rajtuk a feljelentés miatt.

Érvelését erősítheti, hogy míg értesülésünk szerint 2011 első félévében alig indult fegyelmi eljárás a vámospércsi őrs beosztottjaival szemben, addig – úgy tudjuk – augusztus után negyvennél is több ilyen ügy keletkezett, s ezek szinte mindegyike a feljelentők ellen irányult. Többen közülük annyira megijedtek a feléjük irányuló leplezetlen fenyegetéstől, hogy leszereltek. Mint magyarázták, ezt az egyetlen utat látták annak elkerülésére, hogy ne teremtsenek lehetőséget szolgálati bűncselekmények koholására.R. József példája akár azt is mutatja, hogy a megfutamodóknak volt mitől tartania.

Felfüggesztették

A rendőrt előbb azért vonták felelősségre (fegyelmi), mert szabadsága idején - nyáron - egy alkalommal rövidnadrágban ugrott be egy apróság elintézésére a vámospércsi őrsre. Majd az idei év elején elöljárói tekintély megsértése miatt újabb büntetőeljárás indult ellene, a hivatalos indoklás szerint azért, mert egy fél évvel korábbi (!) állománygyűlésen rámosolygott a hadházi rendőrkapitányra, amit egyébként maga az érintett tagad. Mosolygott vagy sem, nem vicces: akár három évet is kaphat érte. Mindezek miatt a kétgyermekes szolgálatirányítót – aki a Naplónak nem kívánta kommentálni az ügyet – felfüggesztették állásából.

HBN

 

A mezőőr is így emlékszik

Az újlétai önkormányzat mezőőre, Szaporán János a Naplónak megerősítette: valóban fültanúja volt annak, hogy a hadházi rendőrkapitány megfenyegette a beosztottjait. – Azt mondta, hogy már nem sokáig fogok együtt dolgozni azokkal a rendőrökkel, akikkel addig kapcsolatban voltam. Meglepett, mert egyébként mindegyikükkel jó együtt dolgozni a mindennapokban – emlékezett vissza kedvünkért a mezőőr a 2011 auguszusában történtekre. Hozzátette: Vincze István kapitánynak jelezte, hogy szállíttassák el azt a másfél köbméternyi építési törmeléket, amelyet a vámospércsi őrs felújítása alkalmával illegálisan került Újléta határába, de azóta sem történt semmi.

 

Vincze nem nyilatkozhat

Több kérdéssel kerestük dr. Vincze István hajdúhadházi rendőrkapitányt, akitől egyebek mellett szerettük volna megtudni, hogy a helyszínen járva mennyit észlelt azokból az őrsfelújítással összfüggő mulasztásokból, melyek miatt utóbb vádlott lett H. Attilából.

Megkérdeztük, ő miként emlékezik az újlétai falunapon elhangzott fenyegető megjegyzéseire, illetve azt is, hogy miért csak 7-8 nyolc hónappal a „mosolygós” augusztusi állománygyűlés után tett feljelentést a beosztottjával szemben. A rendőrkapitánynak lehetőséget kínáltunk arra, hogy beszéljen, van-e szakmai vagy személyes pronlémája a H. Attilát feljelentő rendőrökkel szemben. Vincze István – megköszönve megtisztelő érdeklődésünket – úgy nyilatkozott, hogy az illetékes hatóságok által érdemben még el nem bírált, folyamatban lévő és különleges adatokat is érintő ügyben nem áll módjában megszólalni.

 

A fiatal rendőr járőrtől szintén szabadulnának

A 22 éves Kájer Dávid 2011 augusztusában a H. Attilát feljelentő rendőrök között volt. Bár a fiatalembernek addig semmilyen „fekete pontja” sem volt, kevéssel a volt őrsparancsnok „felnyomása” után fegyelmi és büntetőeljárás egyaránt indult ellene.

Inkább leszerel

Előbbi azért, mert „koszos volt a fegyvere”, illetve szabálytalanul tárolta a töltényeket. – A kosz a felettesem szerint lőporgáz nyoma volt, ezzel „csak” annyi a probléma, hogy nem is látszott a pisztolyon. A töltényeket valóban a tárban hagytam, de a tárat és a fegyvert külön tároltam, így valós veszélyről nem beszélhetünk – mondta a Naplónak Kájer Dávid, akivel szemben ezzel szinte párhuzamosan szolgálat alóli kibújás miatt büntetőeljárást kezdtek. Közlése alapján tavaly szeptemberben már 170 órányi túlmunkája volt, amit csúsztatásban szokás kiadni, a kifizetéséről szó sem lehetett (a források hiánya miatt ez általános a rendőrségnél). Az egyik reggel egy unokatestvérével és egy barátjával Szegedre indult autót vásárolni. Út közben megálltak egy pizzát enni, de valószínűleg fertőzött lehetett, mert dél körül már a gyomorrontás jelei mutatkoztak rajta, este viszont szolgálatba kellett lépnie. Már akkor felhívta a szolgálatirányítót, és jelezte: lehet, nem tudja vállalni a munkát. Állítása szerint sikerült megbeszélnie, hogy ha egy napon belül helyrejön ne menjen táppénzre, majd lecsúsztatja az említett 170 órából. – Ez a kérés egyáltalán nem számított kirívónak. Végül, mivel nem gyógyultam meg olyan gyorsan, mégis muszáj voltam eljönni táppénzre, erről orvosi igazolás született. Az esti szolgálat megkezdése előtt, a délutáni órákban konkrétan jeleztem, hogy ne számítsanak rám. Ennek ellenére szolgálat alóli kibújással gyanúsítottak meg – panaszolta. Úgy döntött, ezek után elhagyja a rendőrséget. Ez sem olyan egyszerű, ugyanis a felettesei nem engednék el kölcsönös megállapodással, helyette a munkaviszonya lemondásos megszűnését próbálják kicsikarni, így ugyanis többé nem szerelhetne fel.

 

Közel sincs még vége olvasson tovább az esettel kapcsolatban:

 

Hetente több betöréses lopás történik, úgy tűnik, a fülöpiek tehetetlenek

 

A főkapitány bizonyos „fikciókban” nem kíván állást foglalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában