Helyi közélet

2008.10.19. 08:07

Magyarnótát, népdalt a tévébe

<p>Mi magyarok büszkék voltunk magyar nótáinkra és népdalainkra, de úgy látszik ez a médiában, főképp a tévé- és rádió műsorokból eltűnik, feledésbe megy.</p>

A tévé műsorokat nem tudják helyettesíteni a jármű javító magyar nóta estjei. Hiszen szép és nemes dolog a két debreceni magyar nóta csoporttól, hogy ilyen rendezvényei vannak.
Azt sem állítom, hogy ezek a műsorok, csak a középkorúaknak vagy az idősebb korosztály kedveli, mert vannak a mai fiatalok között nem is kevesen, akik szeretik a magyar nótát, és a népdalokat.
Eltűntek a szórakozó helyekről, a vendéglátásból a híres magyar cigány zenék. Azt állítom, hogy bizony a valamikori hangulatos éttermekben, vendéglátó helyiségekben, kis kocsmákban bizony nem csak a magyar ember látogatta szívesen nagyon sok esetben nagyobb városokban az idegen forgalmat is fellendítette a híres magyar cigány zene, és vonzotta a szórakozni vágyókat. Ezért tenni kell valamennyiünknek - nem kérni - követelni a médiáktól, hogy ezen magyar kultúra terjesztői legyenek jelen a helyi tévékben, rádiókban is. Tanítsák az iskolákban is a magyar népdalokat.
A napokban Romániában jártam a Debreceni Nyugdíjas Egyesület énekkarával, és ott szabad foglalkozásokon láttam a romániai magyarokat a debreceni és a sarkadi kórust, valamint a nagyszalontai énekeseket és a civil embereket. Ők a hivatalos műsor után önfeledten, szívvel-lélekkel csak magyar nótákat, népdalokat énekeltek. A hivatalos műsor után 3-4 órán keresztül sokszor rég nem hallott magyar nóták kerültek elő. Nagyon szép volt ezeket hallani, de ezt jó volna az anya országban is minél többször ilyen önfeledt éneklésnek és szórakozásnak tanúja lenni. Ehhez kérem nagyon sok honfitársam nevében a média megértését és a magyar dalok műsorra tűzését is.

Takács Lajos, Debrecen

Ezek is érdekelhetik