Helyi közélet

2008.09.25. 17:16

Ne szívjunk gázt – ha szennyező

<p>Debrecen – Több mint 250 jármű kipufogó szennyezettségét ellenőrizték Debrecen utcáin hétfőtől – csütörtökig az Európai Autómentes Naphoz kapcsolódóan. <dia width="900" height="700" alt="Környezetvédelmi ellenőrzés 2008.09.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_rnyezetv_delmi_ellen__337_rz_s_2008_09_25/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Környezetvédelmi ellenőrzés 2008.09.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/zoldkartya-akcio/cn/haon-news-hbn_01-20080925-045631"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Zöldkártya akció </B></A> [.pdf - 60 KB]</p>

Szabó Tamás, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatója elmondta, elsősorban a személygépkocsikat és a teherjárműveket állították – és állítják meg még a mai napon.

– Az eddigi eredmények jónak mondhatók, a vizsgált autók négy százaléka nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak – főleg az idős négykerekűek–, illetve volt néhány olyan eset is, amikor a tulajdonos elfelejette megújítani a zöldkártyáját – beszélt a tapasztalatokról az igazgató, majd elmagyarázta, hogyan is képzeljük el az akciót és az ellenőrzést: négy nagyvárosban – (Győr, Szeged, Budapest és Debrecen) összesen tizenegy mérőjármű vesz részt a programban, ebből kettő működik városunkban.

-Megállítjuk a kiszemelt autót, műszerrel megmérjük a kipufogógáz szennyezettségét. Ha a határértéket meghaladja, korlátoznunk kell több napra az igazolólapját – mondta, majd halkabban hozzátette: – a héten nem voltunk annyira szigorúak, hiszen az elsődleges cél a környezetvédelemre való figyelemfelhívás volt.

Csütörtökön egy RSD járművet is bevetettek Pallagon a közlekedési hatóság ellenőrei. Ennek a különlegessége az, hogy menet közben is meg tudja mérni az adott autó szennnyezettségi fokát, így ha valamelyik gyanús, utánamennek és megállítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában