Helyi közélet

2008.09.22. 14:31

Még nincs vége az allergiaszezonnak Debrecenben

<p>„A VHO két éve már kijelentette, hogy az allergia civilizációs népbetegség. Tavalyhoz képest tíz százalékkal nőtt új kezeltjeink száma, akiknek a fele sajnos már fulladásos tünetekkel jön, vagy napok óta nem aludt éjszaka.</p>

Végre vége az allergiaszezonnak! Gondoljuk mi. Na de mit mond az allergológus?

Dr. Takács Erzsébet, aki huszonnyolc éve foglalkozik allergiás betegekkel, úgy véli, még nem szabadulhatnak meg a szenvedők kínjaiktól. Ennek az oka, hogy a parlagfűtől, mely augusztus huszadika környékén tetőzik, és a legtöbbünk gondját okozza, csak a tartós fagyok után szabadulhatunk meg teljesen. Ez tavaly október végére, november elejére esett. Az időjárás átmeneti jellege miatt ugyan valóban mutatkozott némi csökkenés a rendelőben hétfőn, az átlagos százötven helyett csak százhúszan, százharmincan voltak, de ha még a fagyok előtt kisüt a nap, jön egy kis jó idő, újra jelentkeznek a tünetek, amiket a parlagfű és a feketeüröm okoz. „Sőt, esőzéskor penészgomba-spórák milliói vannak a levegőben, számuk ilyenkor jelentősen megnő.”

Hogy alakul a kezeltek száma

A doktornő úgy véli, évről évre több a beteg. „A VHO két éve már kijelentette, hogy az allergia civilizációs népbetegség. Tavalyhoz képest tíz százalékkal nőtt új kezeltjeink száma, akiknek a fele sajnos már fulladásos tünetekkel jön, vagy napok óta nem aludt éjszaka. Idén voltak olyanok, akik négy év után jöttek vissza hozzánk, olyan erősen előjöttek a szimptómáik.” A betegek számának emelkedését azzal magyarázta, hogy Debrecen és környéke parlagfűvel teli övezetnek számít. Nagyváros lévén a környezetszennyezés is erősebb, és ilyenkor elmondása szerint agresszívabbak a pollenek. „Az is befolyásolhatja a tünetek megjelenését, ha valaki sokat stresszel, fáradt, kimerült. Az emberi tényezőt sem lehet az okok közül kihagyni” - mondja.

Mit lehet tenni?
Sokszor már csak a legutolsó pillanatban fordulnak szakemberhez, mert „ugye egészséges ember nem megy orvoshoz. Ilyenkor azonban már legtöbbször nem elég a gyógyszer. Volt, hogy vénás injekciót kellett adnunk, annyira rosszul volt a beteg. Az lenne a legjobb, ha télen, amikor panaszmentesek, eljönnének egy kivizsgálásra, és ha akkor elkezdenénk kezelni, talán el lehetne kerülni tavasszal az orrfolyást, szemdagadást, fulladást.”
Vannak azért olyanok, akik nem szívesen kapkodják be a pirulákat. Nekik, ha nem annyira súlyos az állapotuk, szívesen ajánl a doktornő homeopátiás készítményeket. Javallja a só-kamrát és az akupunktúrát is. A nem gyógyszernek minősülő készítményeket azonban ahhoz köti, hogy előbb szakember lássa a pácienst, s ő ítélje meg, hogy elegendő-e az alternatív gyógymód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában