Helyi közélet

2008.06.16. 13:36

Dankó Pista emlékére szól a nóta

<p>Debrecen – Ismét felcsendül a magyar nóta, június 21-én, 16 órakor a Lovardában: ezúttal a világhírű cigányprímás, Dankó Pista születésének 150. évfordulójára rendeznek nótagálát a Kassai úton.</p>

Május 4-én szerveztek először koncertet a magyar nóta műfajának legkiválóbb énekeseivel a Lovardában, ahol szék nem maradt üresen, több mint négy órán keresztül énekelt együtt a közönség a fellépő művészekkel.

A magyarnóta-énekesek ezen a héten szombaton térnek vissza a rendezvényközpont színpadára, hogy méltó emléket állítsanak a világhírű nótaszerzőnek és cigányprímásnak, az 1858-ban született Dankó Pistának. Az ismert dalszerző tizenöt évesen kezdte pályáját, 700-nál is több nótáját jegyezték fel, de ismert volt a népszínművek alkotásában is. A magyar nóta és a cigányzene elismerését nemcsak hazájában, hanem Oroszországban, Németországban és Olaszországban is kivívta, itthon Blaha Lujza vitte sikerre első dalait, de barátai közé tartozott Ady Endre és Gárdonyi Géza is. A 45 évesen tüdőbajban elhunyt cigányprímást Szegeden temették el, ahol szobrot is emeltek az örök prímás tiszteletére.
A június 21-ei, Eltörött a hegedűm című emlékműsoron Jeremiás Béla és cigányzenekara adja a kíséretet a legnépszerűbb hazai magyarnóta-énekeseknek, többek között találkozhat a közönség Győri Szabó Józseffel,  Szentendrei KlárávalFarkas Rozikával,  Koós Évával és  Fejős Jenővel. Jegyeket elővételben a Napló-székházban, a Tourinformban, a Lovardában és a Cora áruházban válthatnak.
– Sz. L. –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában