Helyi közélet

2008.06.12. 06:52

Csernus nem ismer lehetetlent

<p>Debrecen – Szembesülhetünk önmagunkkal, ha ellátogatunk Csernus doki előadására. Csernus Imrére sok jelzőt használtak már: nagyszájú, beképzelt, durva, erőszakos.</p>

Azonban ő elsősorban pszichiáter és addiktológus. Ezt nem vitatja senki. Így került be a köztudatba, és máig ezzel foglalkozik. Bevállalom! című életrajzi könyvéből kiderült, mi késztette arra, hogy drogfüggőknek segítsen a leszokásban. Valaha ő is kipróbálta az összes drogot.

De neki sikerült az, ami sok embernek nem.

Le tudott állni és nemet tudott mondani. Azóta segít a lecsúszottakon. Azonban van egy másik oka is. Az a bizonyos „csernusos” ok.

Ha valamire azt mondják, lehetetlen, akkor ő megcsinálja. A bizonyítási vágy hajtja. Megmutatni a világnak, hogy igenis meg lehet gyógyítani egy függőt. És erre nincs is jobb bizonyíték, mint a számtalan képeslap, amelyeket gyógyult betegeitől kap.
Azonban módszerei igen sajátosak.

Ha egy kábítószeres felkeresi, és segítséget kér tőle a leszokáshoz, először visszaküldi két hétre az utcára gondolkozni. Ezután kétesélyes a dolog. A beteg vagy visszamegy, mert tényleg komolyan gondolja, vagy marad a drogoknál. Ha az első, akkor kemény hetek és hónapok várnak rá. Se telefon, se látogató, csak a szembesülés. Önmagával. Az életével.

Akad, akinek sikerül végigcsinálni a terápiát, és kap másik esélyt, de akad olyan is, aki visszacsúszik. Mint mondja, ez benne van a pakliban.
Mondhatjuk rá, hogy különc, vitathatjuk módszereit. Egyet azonban leszögezhetünk. Megmutatta, hogy elég nagy akarattal bármire képesek vagyunk.
Hogy milyen lehetetlen feladaton dolgozik ezúttal Csernus doktor, az kiderül június 12-én a Lovardában rendezett előadásán.
INFOLINE: A június 12-ei Csernus Imre előadásra a Napló előfizetői a jegyet 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatják meg a Dósa nádor téri székházban, a készlet erejéig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában