Helyi közélet

2008.05.29. 14:11

Terítéken a Debreceni Közgyűlés

<p>Május 29-én ült össze a Debreceni Közgyűlés. Miről folyt a diskurzus? Járjon utána a HAON-on</p>

16.10

Tíz perc szünet, zárt üléssel folytatódik a közgyűlés.

16.00 Közterületek elnevezése. Kulturális Bizottság módosító javaslata (Kósa ismerteti). Kósa Lajos: - Pontatlan a helyrajzi szám és értelmetlen a mondat. Somogyi Béla: - Azt kértük hogy az előterjesztés kerüljön ki, más alkalommal döntsünk. Az Emődy-családról van szó, de van egy polgárunk, Emődy Dániel, ez félreértelmezhető lenne.

Madarasi István: - Kellett volna egy másik névjavaslat, nagyon nehéz annak aki helyrajzi számon lakik, nem találják meg, nincs igazi címe. Most javasoljanak másik nevet.

Kósa Lajos: - Igaza van, de a következő közgyűlésen tárgyaljuk inkább. A többi része a javaslatnak stimmel. A Kulturális Bizottság nem előterjesztője hanem véleményezője a napirendnek. Elfogadják.

15.55

A hajléktalan személyek 24 órás egészségügyi ellátásának biztosítása a VESZ Kht. alapító okiratának módosítása: Kiss Sándor: - Ez a módosítás minőségi változás lesz a hajléktalan ellátásban.

Kozlok László. - Van-e Debrecenben 24 órás orvosi ügyeleti ellátás, ha van, ki vannak-e zárva belőle a hajléktalanok? Kósa Lajos: - Igen és nem. Bene Edit: - 24 órás ügyelet nincs, ügyeleti ellátás van és nincsenek belőle kizárva a hajléktalanok. Most nappali háziorvosi ellátásról és azon túli ápolásról ban szó.

Kozlok László: - Miért nem lehet körzeti orvoshoz küldeni a hajléktalant és nem 12 millió forintot kidobni? Ezek az emberek 98%-ban tehetnek arról hogy ilyen helyzetbe kerültek. Egy orvosi praxishoz hozzá lehetne csapni. Papp Csaba: - Egy méltatlan, kis, zsúfolt helyen voltak ellátva. Mi történik, ha eltörik a kezük? Ez a kórházra már nem tartozik, hova menjenek haza? Ezért van szükség rá. Kiss Sándor: - 12 millió forintot egy alapítvány adja, Debrecen egy ingatlant bocsát rendelkezésre.

Bene Edit: - Háziorvosi ellátás hajléktalanoknak, most is van, ezt átveszi a Refomix Kht. Szavaznak, elfogadják. A 64., sz. háziorvosi körzet működtetésének változása, illetve a 2., 7., 11. számú fogorvosi körzet működtetésére vonatkozó változás. Elfogadják.

15.54.

A Csapókerti Ált Isk vezetője közalkalmazotti jogviszony megszüntetése. Nyugdíjba vonul a vezető. Elfogadják.

15.45

A Jégcsarnok kht-val kötött közhasznúsági megállapodás módosítása. Kurucsó Péter (MSZP): - Támogatjuk. De hasonlóan támogatnánk a leendő stadionnak a terület-támogatását is.

Szavaznak, elfogadják.

15.47

Bihar-Bihor Eurorégió SZMSZ elfogadása. Megszavazzák. Települési Közoktatási Esélyegyenlőségi terv Akcióterv elfogadása. Szabó Gyula Fidesz: - Fontos a tervben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek segítése, de csak azokról tudunk, akiknek a szülei nyilatkozik erről. Később majd próbálunk pontosítani az adaton.

Bagolyné Rinyu Ilona: - Aránytalanságok vannak a kimutatásban, szélesebb körű konzultációs folyamatokra van szükség, a szülő tudja, hogy itt nem megbélyegzésről van szó, hanem segíteni akarunk nekik. Évenként felül kell vizsgálni a helyzetet és tájékoztatni a közgyűlést.

Halász D. János: - Erről már döntöttünk, rendszeresen beszámolunk. Szavaznak, elfogadják.

15.43. Kósa Lajos vezeti tovább az ülést. DMJV Önkorm 2007. évi gyermekjóléti feladatokról szóló értékelés. Bagolyné Rinyu Ilona (MSZP): - A szocialista frakció elfogadja a beszámolót. Örömmel tapasztaltuk hogy előremutatók az intézkedések. A gyermekek védelmében lehetne még többet tenni, pl. a DTV-ben oktatófilmmel. Szavaznak, elfogadják.

15.41

Tájékoztató a DMJV Önk által fenntartott közoktatási intézményekben 2007/08 tanévben végzett törvényességi ellenőrzésekről. Kósa Lajos visszaérkezik. Szavaznak, elfogadják. 15.40 Halász D. János vezeti tovább az ülést. A HB megyei Közoktatási Közalapítvány 2007. évi tevékenységéről szóló beszámolójának elfogadása. Megszavazzák.

15.15

A Főnix Kht. beszámolójának elfogadása, alapító okirat módosítása. Szathmári Károly: - Egy kérdésünk van. Túlfinanszírozás lépett fel. Az előző évi támogatásról kérdezünk, 100 millió forintos pénzkészlet maradt. Halász János alpolgármester: - Bizonyos rendezvények két évente vannak, ezt figyelembe vettük és a maradványpénzt is, ehhez határoztuk meg az idei támogatást. Szavaznak, elfogadják. Városi érdekből bérlőkijelölésre elkülönítendő lakások számának meghatározása.

Kozlok László: - Akiknek így adunk lakást, mennyi a jövedelmük és mennyit fognak fizetni? Kovács László SZDSZ: - Történt-e költségelemzést a Modem – lakás kijelölése ügyében, nem lenne más megoldás olcsóbb? Kurucsó Péter MSZP - Bizottsági ülésen elhangzott hogy 2 lakás megvásárlása is indokolt. Mennyire? Nem egyértelmű a szerződés szövege.

Racsmány Gyula: - Nem arról döntünk, ki kapjon lakást, hanem a lakásszám meghatározása a cél, a további döntés és a feltételek meghatározás aa polgármester feladata. Nincs most szó lakásvásárlásról. Két bérlő esetén merült ez fel, a megyei rendőrfőkapitány és a Csokonai Színház vezetője esetén. Olyan lakás jöhet szóba amit piaci alapon később az önkormányzat érbe tud adni vagy eladni.

Szathmári Károly: - Jogilag igaza van Racsmány úrnak. De a közgyűlés annak a tudatában dönt, hogy az előterjesztés indoklást is tartalmaz, nem lehet hogy később másnak adják oda a lakást. Kozlok László: - Egy kérdésemre sem kaptam választ, ködösítés volt csak. Olyan személyeknek, akiknek több százezer forint a fizetése, ne adjunk lakást. A megyei rendőrfőkapitánynak miért kell lakás, ott a megyei közgyűlés, az ő dolguk. Ha adunk, inkább olyan személyeknek, akik tragikus körülmények miatt vesztik el a magukét.

Racsmány Gyula. - Tényleg elfelejtettem a kérdésre válaszolni. A jövedelmekről nem tudok nyilatkozni. Lakbér a hatályos lakbér rendelet szerint lesz fizetve. Szilágyi László Fidesz: - Nem szociális támogatást adunk, piaci lakbért fognak fizetni. A lényeg hogy például a megyei rendőrfőkapitány ne a piacon béreljen lakást, mert lehet hogy egyszer a főbérlője ügyfele lesz, ne legyen összeférhetetlenség. Van egy fiatalember, aki kijutott az olimpiára, értünk fog küzdeni, ezzel segíthetjük őt.

Győri Gyula: - Vannak a városnak jelenleg bérlakásai, üresek és meg lettek ajánlva bizonyos tisztségviselőknek de nekik nem felelt meg. Alaphelyzetben nem lehet a szabadpiacra küldeni őket. Felajánlottunk lakást, kérdés, hogy a tulajdonosi bizottság hatásköre-e ez?

Kozlok László: - Akkor vegyen a rendőrség lakást, ne a várost terheljék. Sok ezer család küzd ebben a városban a megélhetésért. 21 db bérbeadható lakás van, erről szavaznak, elfogadják.

15.10

A VESZ Egészségügyi KHT. 2007. évi közhasznúsági jelentésének elfogadása, beszámoló jóváhagyása. Kiss Sándor (Fidesz Eü Biz): - Egyhangúlag elfogadta a bizottság, a remek eredményt a Kht a nehéz körülmények ellenére érte el. Madarasi István. - Jelentős tartalékkal rendelkezik a Kht, ezt osztalék kifizetésére lehet fordítani, de nem lehetett volna visszafordítani az képződött eredményt az ellátásba?

Kovács Lászlóné: - A beszámoló pozitív képet sugall a működésről, sok munka van mögötte. Az eredménytartalék felhalmozódása kapcsán egyeztetni fogunk. Ha bekerül a cég a megalapítandó egészségügyi holdingba, komoly értéket jelent majd. Az eredménytartalék nem jelent meglévő készpénzt. Szavaznak, egyöntetűen elfogadják.

15.00

A VESZ Vagyonkezelő Kft. 2007. évi beszámolójának jóváhagyása, tájékoztatás a VESZ Kft. résztulajdonában álló cégek gazdasági helyzetéről 2007. dec. 31-én. Kovács Lászlóné: - Megelőznék egy vitát. A beszámolóhoz csatoltunk még eredménykimutatást, melyekben ez a Kft. tulajdonrészt szerzett.

Felmerült, hogy jogosan tette-e ezt a Kft-t és hogy jogos-e hogy hitelt vett fel. Ezt a jogkört nem korlátoztuk, javasoljuk hogy az alapító okirat módosításánál ezeket pontosítsuk, jelöljük meg a hitelfelvétel maximális mértékét.

Madarasi István: - Mely plénum döntött? A Nagyerdei Gyógyászati kft-nél nem teljesítettek egy kötelezettséget. Miért nem megy teljes erőből a rendelők megvásárlása?

Racsmány Gyula: - A józsai beruházásról szóló döntést az ügyvezető hozta meg, ehhez joga volt, több fórumon egyeztetett, előzetes tervek is tartalmazzák a beruházást. A megvásárlás után a cég OEP finanszírozása csökkent, veszteség keletkezett, ezért vettek fel hitelt.
Kovács Lászlóné: - Amikor a közgyűlés kijelölte értékesítésre az orvosi rendelőket, ezután változások voltak, lesz egy holding, pénzügyi tv változott, újra elő kell majd venni az ingatlanok sorsát és dönteni.

Rónai György MSZP: - Idén minimális negatív mérleggel zárt a VESZ kft., közben beruházás volt. Gazdálkodása kissé túlszabott, működéséről utólag kap tájékoztatást a közgyűlés. Megjelent egy hosszú lejáratú devizahitel, adósságállománya duplájára nőtt. Nem támogatjuk az előterjesztést.

Madarasi István (MSZP, Pü Biz) - Valami nem sikerült a tulajdonosi szándéknak megfelelően a VESZ Kft. működésében. Nem hasznosította a rendelkezésére álló ingatlanokat, nem épült új szakrendelő. Miért engedtük ezt idáig eljutni? Nem igazán felelős gazdálkodású a Kft.

Szavaznak, 32:11 arányban elfogadják.

14.59

Az Euro-Régió Ház KHT. 2007. évi közhasznúsági jelentésének elfogadása és a számviteli tv szerinti egyéb szervezetek közhasznú éves beszámolójának jóváhagyása. Szavaznak, egyöntetűen elfogadják. 14.55

A Debreceni Jégcsarnok KFT. 2007. február 28-ai átalakulási beszámolójának jóváhagyása és a Db-i Jégcsarnok közhasznú Társaság 2007. évi közhasznúsági jelentésének elfogadása, beszámoló jóváhagyása.

Halász János vezeti tovább az ülést, Kósa Lajos távozik. Kovács Lászlóné: - Áprilisban levettük a napirendről, mert elhatároztuk a KHT-vá alakítást, hiánypótlás miatt áprilistól lett Kht., módosultak határidők. Szavaznak, egyöntetűen elfogadják.

Kósa Lajos: - Azzal egészítem ki, hogy a költségvetési vitában mondtam, hogy el kell idén kezdeni a pénzügyi konszolidációt, nehogy adósságcsapdába kerüljünk. Az államháztartás állapota semmilyen optimizmusra nem ad okot. Hamarosan elkészül a csökkentésre irányuló program.

Szathmári Károly: - A Vagyonkezelő beszámolójánál panelmondatok is elhangzanak. Továbbra i s fenntartjuk, hogy van olyan cég, aminek nem a vagyonkezelő cégcsoportban a helye, például médiacég. A legjobban menő cégek bevételét a lakosok által befizetett díjak adják.

Ami aggályos, a cégcsoport jelenlegi helyzete átgondolást igényel de nem csak pénzügyileg. Az operatív irányítást végzők döntései közül sokkal nem értünk egyet. Gondolok pl. a Lycium Hotel ügyére.

Kósa Lajos: - A Vagyonkezelő Holding létrehozása óta a viták kereszttüzében áll, a szocialisták mindig támadták. Most azt mondja képviselő úr, hogy csak mérsékelten szolgálja a város érdekeit, szerintünk viszont maximálisan. Akik kívülről nézik a Vagyonkezelő működését, azoknak 90%-a pozitív véleménnyel van róla, és a debreceni lakosok is elégedettek vele.

A sajtó megnyilatkozások (nem debreceni) is 80 %-ban pozitívak. Más önkormányzatok hozzánk járnak ellesni a Holding működését. Ellenzékben lévő képviselők azt mondják amit itt a szocialista frakció (akármilyen párt részéről), városvezetők pedig azt amit mi.

A vélemény attól függ, ki milyen székben ül. Ha a számokat nézzük, az eredmény vitathatatlan. Megköszöni a Vagyonkezelőnek az eredményes munkáját. Szavaznak, 32:9:1 arányban elfogadják.

14.52 A Debreceni Sportcentrum Kht. 2007. évi közhasznúsági jelentésének elfogadása, a számviteli tv szerinti beszámoló jóváhagyása. Madarasi István MSZP: - A könyvvizsgálói jelentések megfelelnek a tv-i kötelezettségeknek. A Pénzügyi Bizottság szerint nem mindegyik szolgál elég tájékoztatással a tulajdonosoknak. Fel kellene kérni őket hogy egy bővebb tájékoztató jelentést is tegyenek le. Van ahol ez már gyakorlat. Szavaznak, egyöntetűen elfogadják.

14.53.

Kósa Lajos: - Azzal egészítem ki, hogy a költségvetési vitában mondtam, hogy el kell idén kezdeni a pénzügyi konszolidációt, nehogy adósságcsapdába kerüljünk.Az államháztartás állapota semmilyen optimizmusra nem ad okot. Hamarosan elkészül a csökkentésre irányuló program.

Szathmári Károly: - A Vagyonkezelő beszámolójánál panelmondatok is elhangzanak. Továbbra i s fenntartjuk, hogy van olyan cég, aminek nem a vagyonkezelő cégcsoportban a helye, például médiacég. A legjobban menő cégek bevételét a lakosok által befizetett díjak adják. Ami aggályos, a cégcsoport jelenlegi helyzete átgondolást igényel de nem csak pénzügyileg. Az operatív irányítást végzők döntései közül sokkal nem értünk egyet. Gondolok pl. a Lícium Hotel ügyére.

Kósa Lajos: - A Vagyonkezelő Holding létrehozása óta a viták kereszttüzében áll, a szocialisták mindig támadták. Most azt mondja képviselő úr, hogy csak mérsékelten szolgálja a város érdekeit, szerintünk viszont maximálisan.

Akik kívülről nézik a Vagyonkezelő működését, azoknak 90%-a pozitív véleménnyel van róla, és a debreceni lakosok is elégedettek vele.

A sajtó megnyilatkozások (nem debreceni) is 80 %-ban pozitívak. Más önkormányzatok hozzánk járnak ellesni a Holding működését. Ellenzékben lévő képviselők azt mondják amit itt a szocialista frakció (akármilyen párt részéről), városvezetők pedig azt amit mi.

A vélemény attól függ, ki milyen székben ül. Ha a számokat nézzük, az eredmény vitathatatlan. Megköszöni a Vagyonkezelőnek az eredményes munkáját. Szavaznak, 32:9:1 arányban elfogadják.

 

14. 22-kor folytatódik a közgyűlés.

 A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2007. évi számviteli törvény szerinti beszámolójának, és a cégcsoport 2007. évi konszolidált beszámolójának jóváhagyása. Gondola Zsolt Zoárd: - A személyi jellegű ráfordításoknál van egy 36 millió forintos növekmény, mi ez? Papp Ferenc, a Holding pénzügyi igazgatója. - Új szervezet, a marketingigazgatóság alakult meg ez plusz 6 fő, az ő bértöbbletük ez. Szathmári Károly: - Az eredeti tervben nincs osztalékfizetés. Kósa Lajos: - A határozati javaslat 2. és 4. pontjában van a válasz. Előzetesen nem kell ezt a tételt átvezetni, csak utólag.

Papp Ferenc: - A hitelállományt vizsgálva 2007. végén 12,5 mrd Ft a hitelállomány. 2006-ban 10 mrd Ft, 2005-ben kb. 7 milliárd Ft volt. Ebből 3,4 mrd Ft olyan hitel amit az uszodára fölvettünk de az adósságot nem mi fizetjük. A növekedés oka a beruházás-politikánk, működési költségünket teljes mértékben fedezzük sőt fejlesztünk is.

De a beruházások üteme erős, erre nincs elég saját forrás, ezért kell hitel. Nem probléma a hitel ha nyereséges beruházást szolgál. Hitelfelvételkor ezt mérlegeljük. Hitelállományunk elérheti azt a határt amikor már eladósodunk, az a döntés született hogy konszolidációt végzünk, a mostani hitelállományt lényegesen csökkenteni akarjuk rövid időn belül. 12.10 Ebédszünet, 14 órakor folytatják a munkát.

11.58

Gondola Zsolt: - Azt ne felejtsük el hogy többszöri kérés ellenére sem hozták be a szerződést a közgyűlésre, volt amiről másfél év után szereztünk tudomást. Azt sem tudtuk mi történik, segíteni sem tudtunk.

Polgármester: - Akkor amikor már tudtuk tájékoztatni a testületet, lezárt dolgok, adatok vannak, akkor tájékoztattunk. Szathmári Károly (MSZP): - Az építési jogosultságól beszélt polgármester úr, de az nem párosul a tulajdonjoggal. Kósa Lajos: - Tudom hogy nem azonos, a finanszírozó bank ragaszkodott hozzá. A felvett hitel egyébként jóval nagyobb volt, mint a telek értéke. A piac megépült, mindenki dícséri: ezek szerint az idő minket igazolt, helyesen mértük fel a kockázatokat. Kár sem ért minket. Madarasi István: -A teljes tranzakció precedens értékű, a piacra én is szeretek kijárni, a kettő nem ugyanaz.

Kósa Lajos: - Összegzésként: az ilyen beruházások – tárgyi szolgáltatásért telket adtunk – az átlagosnál nagyobb kockázatot jelent a városnak. Probléma, mi is tudjuk, a közbeszerzés útján végrehajtott beruházások nem teszik lehetővé hogy ilyen olcsón jussunk hozzá ilyesmihez. Nem jöttünk volna ki ennyi pénzből. A kedvező ár miatt és hogy megvalósulhasson a beruházás, azért vállaltunk kockázatot.

A reptér kapcsán is voltak hasonló kérdések. Ha mindenre lenne pénzünk, nem vállalnánk ilyesmit. Az első szerződés kudarchoz vezetett, de ki tudtunk belőle hátrálni. Egy debreceni cég a saját becsülete érdekében is megbízhatóbban igyekszik teljesíteni.

Szavaznak, 31:10:2 arányban elfogadják.

11.35

Szathmári Károly (MSZP): - Két észrevételem van. Hónapokon át kommunikációs harc volt a piac átadása körül (határidők, elszámolás). Mi azt mondtuk, kötbér igényünket érvényesíteni kell. Most van egy elszámolás oda-vissza, ami valószínűleg reális.

Az előbb azt hallottuk, nem éri kár a város a késői áfabefizetés miatt. De 2006-ban az önkormányzat lehetőséget adott arra, hogy a tulajdonjogot bejegyezze a vevő, és bankgaranciát adott, ez a vevő érdekeit képviselte kifejezetten. De ha ez nem történik meg, nekünk nincs revíziós kényszerünk, visszaigényelhetnénk most a teljes áfát.

Polgármester: - Nem csak a vevő érdeke hogy megépüljön a csarnok, hanem a városé is, ha mindez nem így lett volna, nincsen csarnok és áfa visszaigyénylés sem. Persze némelyeknek jó lenne egy meghiúsult beruházás. Az önkormányzatot nem érte kár.

Bazsa György: - A Kodály zeneiskola tornatermének sorsa aggaszt. Benne volt a szerződésben hogy megépítik, ez nem történt meg terv sincs. Polgármester: -Az elszámolásban benne van hogy pénzt kérünk ezért a beruházótól (az elmaradás miatt), de mindenképpen meg akarjuk építeni. Már megszereztük a telekrészt. Folyamatban van a hátsó épületszárny kiürítése, ha elbontjuk, le tudjuk ott azt a részt zárni. Kb. két hónap még.

Kovács László (SZDSZ): - Örülök hogy megépült, annak nem, ahogyan, eredetileg 800 millió Ft volt, majd 1,6 milliárd, de ebben plusz dolgok voltak. Most ott vagyunk, hogy hamarabb odaadtuk a tulajdonjogot, tőlünk kapta a hitelfedezetet, így tudta építeni és gazdagodik belőle.

Most az elszámolásban nem 1,6 hanem 1,4 milliárdos a csarnok és ellenérték fejében végezte az egyéb munkákat, nem plusz vállalásként. Zűrös az elszámolás. De egyszer ezt is le kell zárni, tanulság, hogy jobb előre végiggondolni.

Polgármester: - Az Ön által elmondottak nincsenek semmilyen viszonyban a valósággal. Az alapszámokat elmondja Kovács LászlónéKovács Lászlóné: - Eredetileg 800 millió forint értékű piacról van szó. Többletkiadás lett volna a környéke egyéb munkálatai. Utána jött a Dexium szerződése ehelyett, benne volt a plusz, a piaccsarnok építésének összege benne volt a szerződésben. Ha az 1,4 mrd.-ot elosztják, nettó 215 ezer forintos beruházási érték jön ki, ez nem magas! Az APEH-hel is egyeztettünk. Árában van az épület. 4 éve volt egy szerződés, eszünkbe sem jutott akkor a fordított adózás, többheti egyeztetés után mindent figyelembe véve a legjobb tudásunk szerinti elszámolást adtuk.

Kósa Lajos: - Valóban sok hitelt vett fel a vállalkozó, de ennek nagy része nem a mi fedezetünk volt, azért jkellett neki a tulajdonlás hogy az engedélyeket megkapja. 220 millió forintért kellett a MÁV telkét megvennünk a tornateremhez, de ez a város vagyonát gyarapítja, és csak egy kis részén áll a tornaterem, az értékes csapó utcai része a városé.

Kozlok László: - Mi a végeredmény? Van egy korszerű piacunk, normális körülmények között lehet vásárolni. A város gazdagodott. Madarasi István (MSZP): - Ez az elszámolás precedens értékű lehet a következőkre. Információim szerint más cég is kért területet építkezés fejében. Lehet majd hivatkozni a piacberuházásra.

11.20

Az ülés szünet után folytatódik. A debreceni piactömb rehabilitációjával kapcsolatos elszámolás következik. Kovács Lászlóné gazdasági vezető: - Az áfa visszaigénylésnél azok a tételek jöhetnek be, melyek bevételes tevékenységhez kapcsolódnak.

2006-os számla 320 millió Ft befizetést jelentett volna, de akkor még nem volt ellenszolgáltatás, nem élhettünk volna a visszaigényléssel. 2008-ban, most befejeződött a beruházás, visszaigényelhetjük. Még két tétel van, de azok nem bevétel-szerző tevékenységek. 280 millió forint igényelhető vissza áfába. Önrevíziót hajtottunk végre, ez nem bírság, de költsége van, ez 48 millió Ft.

Polgármester: - Tehát ha 2006-ban kifizetjük az áfát, nem kell önrevízió, de elesünk 48 millió Ft kamattól. Most épp ennyit fizetünk be. De most viszont elszámolás után 100 millióval több áfát igényelhetünk vissza.

Madarasi István (MSZP): - Elfogadjuk. Komoly tanulsága van az esetnek. Felmerül a kérdés, milyen időintervallumban húzhatjuk el a szerződéseket anélkül hogy aktualizálnák, módosítanánk azokat. Már régóta tudjuk hogy önrevíziózni kell majd. De nem lehet célunk hogy a törvényeket ne tartsuk be. Ha hátrányos is az önkormányzat részére , tartsuk be a szabályokat.

Bákonyi László (MSZP): - Az önkormányzat a munkaterület átadás késése miatt 5 millió forintot köteles fizetni a Dexiumnak. Többször elhangzott hogy ez az árusok miatt volt. Én úgy emlékszem, csak akkor kellett volna kiköltözniük, ha kész az átmeneti piac.

Polgármester: - Két fogalom keveredik. A pavilonokat nem tudtuk időben kiköltöztetni (a parkoló felé), ennek nincs köze a piacon belüli árusok kiköltöztetéséhez. Előbbi néhány pavilonos ellenállásán múlott, ebben az ügyben a bíróság nekünk adott igazat.

10.54.

Pályázat kiírása a Csokonai Színház magasabb vezetői beosztására.

Bazsa György (MSZP) - A kiírásban miért nem szerepel a feladatkör és hogy igazgatóról van szó, ez így nem tiszta.

Kósa Lajos: - A törvény szövegét idéztük, így írja szó szerint. Korábban a pályázat menedzser-igazgatói munkakört határozott meg, de most lecsupaszított a pályázat, csak a törvényben megfogalmazott szűk feltételeknek teszünk eleget.

Bazsa György: - Azt írjuk, a korábbi igazgató posztja megszűnt, tehát mégis igazgatóról van szó. Itt kemény feltételek vannak, világossá kéne tenni, milyen feladatkört kell ellátni a pályázónak. Be kéne írni, hogy a szakembergárda és művészi program megőrzéséről is fejtse ki programját a pályázó.

Kósa Lajos: - A követelményeket szigorítva a kívülről jövő embereket nehéz helyzetbe hozzuk, akik nem ismerik például a helyi gárdát. A törvényi feltételeknek megfelel a kiírás, de nem részletesebb, eddigi pályázataink sikertelenek voltak. A módosítást elutasítják, a határozatot elfogadják.

10.52.

Bölcsődebővítés, pályázat benyújtása. Szavaznak, elfogadják.

10.50.

Pályázat benyújtása játszótéri rekonstrukciókhz. Szavaznak, elfogadják.

10.48

Pályázat benyújtása és saját forrás biztosítása közutak burkolásához. Madarasi István (MSZP): - Az önrész rendelkezésére áll a következő 3 pont témájában. Szavaznak, elfogadják.

10.46

Ingyenes használati jog biztosítása a Sportuszoda Kft. részére. Egy ingatlancsere miatt 99 évre biztosítanák a használati jogot.

Szavaznak, elfogadják.

10.44

A Tócóvölgyben található kialakítás alatt álló telek értékesítésre kijelölésre. Racsmány Gyula: - Harmadszor pályáztatjuk, az első kettőre nem érkezett pályázó, ha a fizetési feltételeken módosítanánk akkor talán. Azt javasoljuk, hogy több ütemben fizessék, az elsőt még az idén, a többi jövőre.

Bákonyi László (MSZP): - Egyetértünk az értékesítéssel. Egyben adnánk el csak részletben fizetnék. De figyeljünk oda arra, hogy a tulajdonjog átírása és a pénzügyi teljesítés párhuzamos legyen. Szavaznak, elfogadják. 10.25

Pankotai László: - A rendelet szándékával egyetértünk. De mint a belváros képviselője aggódok amiatt, hogy nem túl világos, hogyan érinti a belvárosi szórakozóhelyeket. Két jogcsoport ütközik: a lakhatás és a szórakozáshoz fűződő jog. Egy idő eltelte után térjünk vissza hozzá, vizsgáljuk meg hogyan vált be? Aki az engedélyeket kiadja, mindig vegye figyelembe az ott lakók érdekeit is!

Papp Csaba Sándor (Fidesz): - Nem vagyunk vállalkozó ellenesek, ezt hangsúlyozom. De a belvárosban olyan problémák vannak, amit már normál módon nem lehetett megoldani. Pl. szünet nélkül üzemelt a hely, nyitott ablaknál nem lehet a lakásokban élni.

Szekeres Antal  jegyző: - Tájékoztatom a közgyűlést, hogy több városban van már hasonló rendelet, de nem egyértelmű a törvény, keretjellegű, nincsenek pontos feltételek. Lehet hogy majd módosítani kell. Kósa Lajos elhagyta a temet. Halász D. János vezeti az ülést.

Kozlok László: - Ez nem lesz egyszerű, kinek a terhére és kinek a hasznára jön létre? A szupermarketeknek jó lesz, a kiskereskedőnek nem! A szupermarket be fogja tartani? A Metro éjjel tele van kereskedővel, de ha éjjel bemegy a kiskereskedő és nem árulnak szeszes italt, másnap mit fognak árulni?

Száz ember is munka nélkül maradhat! Aki meg akarja, nappal is megveszi és megissza. Nem javul a helyzet a rendelettől.

Halász D. János: - A Metro éjszaka nincs nyitva. A szóban forgó kisüzletek éjszaka főleg alkoholt árulnak. Győri Gyula: - A hipermarketekre is vonatkozik a tiltás, ott pedig zárt rendszer van, ha ott van egy szabály, szigorúan betartják. Nem hiszem hogy bárkit el kell küldeni, nem a nyitvatartást korlátozzuk hanem az alkoholárusítást. Azt akarjuk, ha az igénynek megfelelően valóban élelmiszert árulna az éjjel-nappali bolt, A közbiztonság javítása érdekében történik mindig a szigorítás.

Majd a rendőrség beszámol, hogyan változott a helyzet, akkor finomíthatunk. Az élet követelte ki a rendeletet. Kósa Lajos visszajött. Szilágyi László (Fidesz) - Gyakran megkeresnek panasszal, ha pl. 14 emeletes aljában működik ilyen bolt, ott éjszaka aludni nem lehet, vagy kerthelyiség közelében. Nem a vállalkozók érdekeit kell néznünk hanem a lakosokét.

Zsiros Zsolt. - Megszavazzuk az előterjesztést, de a módosítást nem. A célokkal egyetértünk, de a tiltó szabályozás nem veszi figyelembe, hogy nem csak olyanok élnek Debrecenben, akik visszaélnek a helyzettel, hanem olyanok is, akik kulturáltan szórakozni akarnak, és ehhez vennének egy üveg italt. Nem életszerű, hogy valaki kiutazik a város szélére hogy egy üveg italt vegyen.

Polgármester: - Aki ismeri Debrecen életét, tudja, hogy sok félelemre van megoldás. Este buli van, kifogy az ital –van italdiszkont, éjjel-nappaliban ráadásul drága is.

Aki becsületes, normál hozzáállású, az tud szórakozni. Nem a bulizást korlátoznánk. Ahol koncentráltan van jelen a probléma, ott próbálunk valamit tenni.

Vizeli Sándor  hatósági osztály vezető: - Megnyugtatok mindenkit, hogy a fogyasztóvédelemmel és ifjúságvédelmi szervekkel ellenőrzünk, nem a bírságolás a célunk, nem várható vállalkozók tömeges tönkretétele. Megnéztem sok bolt nyitvatartási idejét, 90% este 10-kor bezár.

Ha egy bolt szeszes italra van berendezkedve, alig van benne élelmiszer de 2/3-a ital. Aki valóban élelmiszert árul, az nem megy tönkre. Éjszaka még minden vendéglátóhelyen is lehet italt kapni.

Papp László ismerteti a módosító indítványokat: többek között kiterjesztenék a korlátozást a hipermarketekre, a Nagyerdei körút által körülhatárolt területre nem terjedne ki, stb.

Szavaznak, a módosító indítványokat elfogadják majd a rendelet egészét is.

9.52

A lakosság nyugalmának biztosításáról szóló helyi rendelet megalkotása. Polgármester: - Azon panaszokat próbáljuk kezelni, ami a következővel kapcsolatos. Nehéz ma italboltot üzemeltetni a szabályozás miatt, egyszerűbb éjjel-nappali boltot. Ma sok olyan bolt működik, ami gyakorlatilag utcai italboltként funkcionál. Vannak olyan részek, ahol ez nem kívánatos, máshol megengedhető, hozzátartozik a nagyvárosi élethez. A törvényességi próbát kiállja az tervezett rendelet. Rengeteg panasz volt a lakosok részéről az éjjel-nappalinak álcázott kocsmák környékéről.

Szabó Miklós (MSZP): - Az illetékes bizottság elfogadásra javasolja. Sok minden zavarhatja alakosságot, ezért minden dologra nem térhetünk ki. Ígéretet kaptunk arra, hogy októberre még összegyűjtik azokat a területeket, amit szintén szabályozni lehetne.

Pankotai László (Fidesz): - Jelenthet-e ez nyitvatartási idő növekedést? Vizeli Sándor: - A nyitvatartási időt a kereskedő szabja meg bejelentéssel, de a helyi önkormányzatnak van rendelete arról, hogy mely részeken meddig lehetnek nyitva.

Asbóth Endre (Fidesz): - Egyetértek a rendelettel, de felhívom a figyelmet egy kérdésre: a nyitva tartható vendéglátó helyiségekben gyakran fiatalkorú emberek is megjelennek, alkotmányos jog a korlátozásra nincs, de meg kéne próbálni olyan korlátozást szabni, hogy éjszaka 14 vagy 18 év alattiak szülő nélkül ne tartózkodhassanak nyilvános helyen!

Papp László (Fidesz): - Annyival módosítanánk, hogy a hipermarketeket is kivennénk a kedvezményzettek köréből, hiszen a kicsikkel szemben nem tisztességes ha előnyt kapnak. A nagyerdő környékén, az egyetemisták által gyakran látogatott helyeken meghagynánk a nyitvatartókat, szeptember 1- től javasoljuk a változtatásokat.

Szabó Miklós (MSZP): - Egyetértünk a rendelettel, de a belvárosban is jónéhány hely van, ahol nem tudunk ugyan korlátozni idegenforgalmi okok miatt, de sokan jelezték a problémát a Bajcsy és Simonffy utcák környékéről. Nem azzal van a baj ha valaki itt szórakozik, hanem ha kimegy az utcára éls ott hangoskodik. A rendőrségnek itt fokozott ellenőrzést kellene tartania. Kezdeményezze a város a rendőrkapitánynál! Itt vissza kéne a posztos rendőröket állítani.

9.43. A fizető várakozóhelyek használatának szabályozásáról szóló rendelet módosítása. Szabó Miklós (MSZP): - Örülünk a módosításnak. Többször kértük hogy a Széchenyi utca forgalmát gyorsítsuk fel, például a parkolás megszüntetésével. De június elsejétől lesz hatályos. Csak attól hogy megszűnik a parkolás ott még nem lesz több sávos forgalomra alkalmas, péládul az útburkolati jelek nem megfelelőek ehhez.

Varga László: - Július 1-től lenne, de csatornázás lesz ott augusztusig, ezután lenne új forgalmi rend. Kósa Lajos: - Még nem lép életbe új rend, csak a parkolás szűnik meg. Lesz egy hónap türelmi idő, míg hozzászoknak az emberek.

Jenei Imre (Fidesz): - Vizsgáljuk meg a történelmi belváros kivezető útjait is, szűkek az utcák, ha parkolnak a járművek feltorlódik a forgalom, ésszerűsíteni kellene, például ahol lehet egyirányúsítani.

Szavaznak, Egyöntetűen elfogadják.

9.46

Az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének megállapítása. Szilágyi László (Fidesz): - Nem jelent a bérlőknek bérletidíj emelkedést, ezért támogatja a bizottság. Zsiros Zsolt (MSZP): - Módosító indítványt terjesztettünk be, egy ponton módosítanánk, oka hogy szerintünk nem indokolt a lakbért emelni, ha az áfa elmaradása miatt a bérlők által fizetendő összeg kevesebb is lehet. Gyakorlatilag nem fizetnének többet mint eddig, de ha áfát mostmár nem kell fizetni akkor méltányos lenne ha kedvezőbb lenne a díj. A 2007-es emelés meghaladta az inflációt, a 2008 eleji is, most fizessenek kevesebbet.

Polgármester: - Annak idején a kormány intézkedésére 20 % áfa került a lakbérre, ekkor az infláció miatti emeléstől (10%) eltekintettünk, mert nagyon megnőtt volna a díj. 10%-ot emeltünk, a Cívis Ház elkönyvelt 10% veszteséget. Most helyreáll a rend.

Szavaznak. A szocialisták módosítását elutasítják, az eredeti rendelet-módosítást elfogadják.

9.30.

Gépjármű Szathmári Károly (MSZP): - Természetvédelmi területek közelében is érintett a rendelet. Az 50 %-ra történő csökkentés folyamatban lévő ügyeket érint-e?

Polgármester: - A kiosztott anyagban benne van. Hogy június 1-től érvényes a módosítás és folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik. Varga László városfejlesztéso főosztály vezető: - Az ez évi költségvetésben benne van a Biogalnal a parkoló építése, engedélyek beszerezve, közbeszerzést indítunk. Valószínűleg aug. végéig megépítjük.

Horkay György (KDNP – Jobbik). - Hol van a fogyatékosoknak parkolási lehetőség, erről nem ír a rendelet és a mélygarázsokban sem tudok ilyenről. Kováts Ákos: -Erre rendeletek vannak, valóban van ilyen mélygarázs ahol nincs szsámukra parkolóhely, ezt meg kell vizsgálni. Varga László: - Szándékosan van így, mert sok helyen ők megállhatnak, ahol mások nem.

Kozlok László: - A vállalkozók nevében mondom, hogy felháborító, hogy ők nem tudnak üzletet nyitni, mert nincs parkolóhely kialakítási lehetőség vagy meg kell váltaniuk. Panaszkodnak hogy a nagyerdő sarkánál sokszor parkolnak a Biogalhoz érkezők, nem lehet eljárni tőlük.

Kováts Ákos: Valóban nagy forgalmat zúdít a Biogal a Nagyerdőre. A Klinika is forgalmas. Utóbbihoz olyan sok parkoló kéne, hogy meghiúsulna a beruházás. A belvárosban a Gambrinus-közi parkolóházhoz kapcsolódóna javasolta, hogyha a lakáshoz nem garászt építenek hanem megnyitják azt a területet parkolónak, akkor kedvezményt kaphatnak az építéshez.

Varga László: - A Biogal több mint 200 parkolót építene ha Önök is elfogadják és a terület is kulturáltabb lenne.

Szavaznak, módosítással együtt elfogadják.

9.25.

Az első napirendi pont beszámoló a DB Hivatalos Önkormányzati Tűzoltóság 2007. évi munkájáról. Győri Gyula (Fidesz) köszönetet mond a Db Tűzoltóság valamennyi munkatársának a munkájáért. Szabó Miklós (MSZP) - Megköszöni az áldozatos munkájukat.

Szavaznak, egyöntetűen elfogadják a beszámolót.

9.20
Megkezdődik a Debreceni Közgyűlés.

Első napirendi pont egy sürgősségi indítvány, a Kenézy Kórház egészségügyi felügyelő tanácsába jelölnek tagot. Elfogadják, majd a napirendi pontokat is.

Az MSZP képviselőcsoportjának vezetését Zsiros Zsolt veszi át, helyettesei Bazsa György és Csedrik Katalin.
Kósa Lajos polgármester:

A Kenézy felügyelő tanácsába 3 tagot a kórház választ, Becsky Tibort javasolja a tanácsba a közgyűlés.
Rónay György Mszp: - Korábban már javasoltuk őt a felügyelő bizottságba de nem kapott támogatást. Volt-e egyeztetés
Kósa Lajos: - Volt egyeztetés, de ez nem a felügyelő bizottság hanem felügyelő tanács.
Szavaznak. Elfogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában