Helyi közélet

2008.04.29. 11:59

Elégedettebbek a dolgozók

<p>Jó dolgozni a Kasz-Coop Kereskedelmi és Mezőgazdasági Műszaki Szolgáltató Kft.-nél.Legalábbis ez derült ki számunkra, amikor a minap ellátogattunk a 90 embert foglalkoztató társasághoz.</p>

Amellett, hogy szép környezetben vannak, az emberségnek sem lehetnek hiányában, hiszen beszélhettünk mi vezetővel, beosztottal, mindannyiuknak csillogott a szeme, mosolygott a tekintete.
Az, hogy ilyen körülmények alakultak ki a munkahelyen, jelentős mértékben köszönhető a minden dolgozóra kiterjedő személyiségfejlesztő tréningeknek, vagy ahogyan ezt hivatalosan nevezik: "hatékonyságnövelés a kft.-nél a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolása által".

Legalábbis ez volt annak a programnak az elnevezése, amelynek európai uniós támogatására sikeresen pályázott a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a Kasz-Coop Kft.

Feltárt problémák

- Nem pénzt, hanem egy tanácsadó cég tevékenységét nyerte a társaságunk - beszél a részletekről Dürgőné Varga Tímea, projektmenedzser.

- Az előzményhez tartozik, hogy 2002-ben indult egy humánfejlesztési program. Ez azt tűzte ki célul, hogy a dolgozók szeressenek nálunk dolgozni, legyenek elégedettek munkájukkal, munkahelyükkel.

Javuljon a belső kommunikáció. A vezetők jobban figyelhessenek a dolgozók igényeire. Mert ha az itt dolgozók elégedett, akkor a munkájuk hatékonyabb.
Első körben a dolgozóknak mintegy 95 százaléka a munkahellyel kapcsolatos kérdőívet töltött ki. Ezt követően a tréningvezető egy mélyinterjút készített mindenkivel.

Ennek során kiderült, hogy a jó munkahelyi légkör megteremtésének egyik sarkaltos pontja az esélyegyenlőség. Feltárták és orvosolták a felvétellel, a képzéssel, illetve a béren túli juttatásokkal (cafetéria-rendszer) kapcsolatos ellentmondásokat. A cafetériát immár mindenki a saját vagy családja élethelyzetéhez igazítva veheti igénybe.
A kérdőívek kitöltése és az interjúk után néhány hónappal kezdődtek a tréningek. Ennek során kötetlen formában, olykor szerepjátékokkal színesítve hangsúlyt kapott a stresszhelyzetek kezelése, a csapatépítés, a közösségben való munkálkodás.

A stresszkezelés főleg a gyakorta tevékenységet váltók esetében került előtérbe, míg a csapatépítő tréningek a gyümölcskertészetben dolgozók esetében voltak lényegesek.

Közösen, egymásra figyelve, tevékenységüket egymáséra építve kell dolgozniuk az emberekek, hiszen a prémium termék, a Derecske Alma előállítása igazi csapatmunka.

Lesz folytatás

- Tisztán nem lehet mérni a tréningek eredményét, inkább a vállalat működésének minőségét mutatja az a tény, hogy megcsináltuk - beszél Dürgőné Varga Timea. - Ezáltal hosszú távon fenn tud maradni és eredményesebben tud gazdálkodni a társaság. Tavaly például a magas takarmány- és az alacsony felvásárlási árak ellenére is nyereséges volt a sertéságazatunk.

A programnak lesz folytatása. Az európai uniós támogatással zajlott programunk a fejlesztés egy része volt. A jövőben a szakképzésre helyezzük az egyik hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában