Helyi közélet

2008.03.17. 12:39

Veszélyben a háziorvosi praxisok

<p>Debrecen – A vizitdíj április elsejei eltörléséről szavaztak tegnap a képviselők a Parlamentben. Mindenki másképp pótolná a kieső bevételeket, a Fidesz például a kormányzati negyed árából.</p>

- Magánemberként egyetértek a vizitdíj eltörlésével, éppen eleget fizetnek az emberek a magyar egészségügyért, de orvosként figyelembe kell vennem, hogy ezzel a döntéssel megszűnik bevételeim egynegyede – mondta Jakucs Éva,debreceni háziorvos.

A tavalyi bevételeit, a vizitdíj beszedését végző alkalmazottra, a váróterem felújítására, lépcsőfeljáró építésére és új műszerekre költötte, de a vizitdíj-bevételek kiesésével veszélybe kerül a praxisa financiális fenntartása.

– A vizitdíj helyett inkább az amortizációs hozzájárulást vezesse be újra a kormány, és jó lenne, ha azt a kedvezményes hitellehetőséget is újra elérhetővé tennék, ami korábban segítette a pályakezdő kollégákat.

– Van olyan nyugdíjra készülő háziorvos, aki már egy éve meghirdette a praxisát, de még mindig nem akadt rá jelentkező, nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt, amikor még válogatni lehetett a pályakezdők között.

Most, miután leteszik a szakvizsgát, azonnal külföldre mennek, és nemcsak a pénz miatt, hanem azért is, mert ott még van presztizse a szakmának – mondta a borúlátó doktornő.

Parajdi Attilahajdúböszörményi háziorvos bevételeinek egyharmadát jelentette a vizitdíj, melynek jelentős részét a számítógépes rendszer felújítására fordított. – Meg is köszöntem a betegeimnek a hozzájárulást – mondta, s hozzátette; hiányozni fog az összeg, nem tudja még, hogyan pótolja.

- F. Á. -

  • Vizitdíj nélkül összeomlás?
  • Vegyen vizitdíj-automatát vagy jusson hozzá szinte ingyen
  • Ha leszavazzák, sorszámot ad a vizitdíj-automata
  • Nem vesznek kárba a vizitdíj-automaták
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában