Helyi közélet

2008.03.05. 17:55

Speciális lakásotthont avattak Berettyóújfaluban

<p>Berettyóújfalu - 100 millió forintból épült meg az a speciális gyermek-lakásotthon, amelyet szerdán adtak át Berettyóújfaluban. A beruházás 80 százalékát a megyei önkormányzat fizette, a fennfennmaradó 20 millió forintot az állam adta. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Speci_lis_lak_sotthont_avattak_Beretty__jfa/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Speciális lakásotthont avattak Berettyóújfaluban 2008.03.05." /></a></dia></p>

A 4 épületből álló komplexum speciális elhelyezést igénylő gyermekek számára készült. Három épületben lakások lettek kialakítva, ezek egyenként 160 négyzetméteresek. Kettőben diszociális fiatalok, a harmadikban súlyos pszichés zavarral bíró gyerekek élnek. Mindegyik lakásban 5 szoba van.

A sajátos nevelési igényű gyermekek közül 8-an élnek egy-egy otthonban, ahol akár külön szobát is kaphatnak abban az esetben, ha pszichés helyzetük megköveteli. Átlagos esetben 12 gyermek lakik az otthonokban ekkora területen. A negyedik épület a közösségi ház, ahol a fejlesztő helyiségek vannak kialakítva. A speciális lakásokban lakók nevelési igényeit már az épületek tervezésekor figyelembe vették a szakemberek.

A megye lakóinak adójából

Az Arany János Gyermekotthon igazgatója, Fodor István az ünnepségen elmondta: - A tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitív személyiség-változást okoz, ha a gyermekek "otthonokban" élhetnek. Ott családi szerepeket tanulhatnak, és önkiszolgálóvá válnak. A fiatalok teljes integrációjához társadalmi támogatás szükséges.

Rácz Róbert, a Hajdú -Bihar Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: az otthonok a megye lakóinak adójából épültek, így a köszönet a polgárokat illeti. A magas adóterhek mellett a megyei önkormányzat kötelessége, hogy magas színvonalú intézményeket működtessen - tudatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában