Helyi közélet

2008.03.25. 13:56

Mi legyen a sonkával húsvét után?

<p>Debrecen&#160;– Húsvétkor a legtöbb háztartásban nem fogy el a sonka, a csokitojás és a kalács. Kidobni senki nem szeretné ezeket, de mégis hogyan használhatók fel úgy, hogy a család számára ne váljon unalmassá az étel.<br /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/megmaradt-sonka-husvet-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A debreceni Belga Étterem és Söröző mesterszakácsát, Boros Lászlót kérdeztük, miként készíthető a „régiből” új fogás.

– A már megfőzött és kimaradt sonkát felszeleteljük, serpenyőben lepirítjuk, összekeverjük előre kifőzött kockatésztával, majd néhány kanál tejfölt adunk hozzá, sót, borsot, esetleg fokhagymát, tetszés szerint zöldfűszert, majd mindezt tepsibe öntjük, és ropogósra sütjük. Tálaláskor ízlés szerint tehetünk még rá egy kis tejfölt – tudtuk meg.

Egy másik lehetőség, hogy póréhagymát vagy újhagymát egy serpenyőben megdinsztelünk, majd összesütjük a csíkokra vágott sonkával. Ezt követően adunk hozzá egy nagy kanál dijoni mustárt, majd tejföllel mártás sűrűségűre forraljuk. Mielőtt levennénk a tűzről, csurgassunk hozzá egy nagy kanál akácmézet. Bármilyen köret kiváló hozzá – adta a tippet a mesterszakács. A megmaradt kalácsból készíthetünk máglyarakást vagy tiramisut is, a felszeletelt zöldségekből pedig görög salátát.
A megmaradt csokitojásokat többféleképp hasznosíthatjuk. Lereszelt vagy megolvasztott állapotában palacsintát tölthetünk vele, de a piskóta tésztájába egy kicsivel több lisztet téve, a darabokra tört csokitojást beleszórva sűrűbb, töményebb tésztát kapunk.

Ezután tejbegrízt főzünk, melyet miután kihűlt, vajjal habosra keverünk, citromlevet és darált diót szórhatunk rá, majd ezt rákenjük a piskótára. A csokitojásokat egy kis vajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, és ráöntjük a sütemény tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában