Helyi közélet

2008.03.19. 17:18

Kattintásnyira a szabályozási tervtől

<p>Debrecen – Mostantól nem kell a „hivatalba” rohangálnunk, ha kíváncsiak vagyunk, mit építhetünk telkünkre, a karosszékből is megnézhetjük, hogy milyen szabályozási terv vonatkozik egy adott területre.</p>

Az országban egyedülálló részletességgel, most már akár otthonról is elérhető Debrecen szabályozási terve; mindössze annyi a dolgunk, hogy a város internetes portálján keresztül rákattintunk a szabályozási terv feliratra, s ezzel egy olyan interaktív térképes felületen találjuk magunkat.

– Már 2003 óta elektronikus alapokra készülnek a szabályozási tervek, de eddig mindössze két számítógépről tudta elérni a szakember és a lakosság is ezeket – mondta Kováts Ákos, főépítész.

Ez azért is nehezítette az ügyintézést, mert az adatokat tartalmazó gépeken közben a napi munka is zajlott.

– Néha még arra is az ügyintézőtől várták a választ, hogy hány szobás lakás épülhet a telekre – mutatott rá az előző gyakorlat egyik hátrányára a főépítész. – Három hónapja már próbaüzemben használjuk az új rendszert a Városháza belső számítógépes hálózatán, és mostantól az internet segítségével bárki elérheti ezt a szolgáltatást – ismertette.

A programban kereshetünk helyrajzi szám vagy házszám alapján, de ami a legfontosabb, hogy rendelkezésre áll egy jelmagyarázat, így bárki könnyen megértheti, hogy mit jelentenek a pontok és a különböző színezett sávok az adott területen.

– Ha bármilyen változás van a szabályozási tervben, akkor akár azonnal tudják jelölni ezt a programban – mondta Kováts Ákos, de kiemelte, hogy ezek csak tájékoztató jellegű adatok, így erre, mint hivatalos adatra, nem lehet hivatkozni. – Az írásos és a jelmagyarázatok helyes értelmezéséhez is ajánlott tervező segítségét kérni – mondta.
- F. Á. -

 
Térkép e táj

A város egészét láthatjuk majd felülnézetbõl – ez lesz egy jövõbeni új szolgáltatás lényege. Jelenleg még csak azok érhetik el az ortofotó rendszert, akik rendelkeznek hozzá jelszóval, de a tervek szerint ezt is mindenki számára hozzáférhetõvé szeretnék tenni, tudtuk meg Kováts Ákos, fõépítésztõl.

A program mely 2007-ben készített légi felvétel sorozatokat használ a képalkotáshoz, az interneten keresztül elérhetõ szabályozási terv része lesz. Egy kattintással akár 10 centiméteres felbontású képet kaphatunk majd Debrecenrõl, madártávlatból. Lehetõségünk lesz továbbá összehasonlítani a tavalyi állapotokat, az öt évvel ezelõttiekkel, egy 2003-as légi felvétel sorozat segítségével.

  • Felújítják az Unió Áruházat
  • Tűz az Unió Áruházban
  • Főbérlő nélkül maradt a Byblos étterem
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában