Helyi közélet

2008.03.13. 08:07

A béke szigete lesz a debreceni Nagytemplom mögött

<p>Debrecen - Romos, elhanyagolt, pedig a város frekventált helyén fekszik a Nagytemplom tövében; igen ez az Emlékkert, amely a köznyelvben Fűvészkertként is ismert. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-f%C3%BCveszkert-debrecen-romkert-nagytemplom_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/f%C3%BCv%C3%A9szkert-rehabilitacio.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Már több fórumon felmerült rehabilitációjának szükségessége; jelenleg a terület rendezésére beadott – Kertai László, Ybl-díjas építész >és Sándor Tamás, okleveles kert- és tájépítész által közösen készített – tervek engedélyeztetése folyik.Nevük ismerős lehet a főtér kialakítása kapcsán, ahol szintén együtt dolgoztak, s ennek szerves folytatása várható tőlük a Református Kollégium előtti parkban is. A Fűvészkert rendbetételénél elsődleges szempont, hogy a meglévő zöldterületek aránya ne csökkenjen.

Mint Sándor Tamástól megtudtunk, a meglévő növényállományban nem terveznek nagy változtatást. – Előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy két fát is el kell távolítani a ;

INFO
Romkertből egy üvegtetővel fedett kőtárat szeretnének létrehozni, ahogyan ez a tervekből is kitűnik, mely így megfelelő állagmegóvást biztosítana, a valamikori András templom feltárt maradványainak. Ez előtt a „télikert-szerű” építmény előtt pedig, egy közepes méretű pódium kapna helyet, amely akár művészi előadásoknak is helyt adhat. Továbbá üvegkupolával óvnák a Vörös torony maradványait is.
területről, mert olyan rossz fizikai állapotban vannak, hogy már veszélyessé váltak, de természetesen helyükre új fák kerülnek – mondta az okleveles kertépítész.

A lombkorona szinten nem terveznek jelentős beavatkozást, nem úgy a cserje szinten, ahol metszésre és ritkításra is szükség lesz, a gyepszint teljes megújulása pedig szinte kötelező, hogy igazán szemet gyönyörködtető legyen a végeredmény.

A romkert restaurálása után szerves részévé válik majd az Emlékkertnek, a térburkolók pedig, szintén meg fognak újulni. A papok járdája jelenleg is téglával van kirakva – ez volt az első kitaposott ösvény a területen, és bár pontos nyomvonalát nem tudják, de a kezdő- és végpontját ismerik – a park rehabilitációja során is más térburkolóval fogják megkülönböztetni.

Az Emlékkert valamikor kerítéssel volt körülvéve; most ismét szerepel a tervekben, ráadásul a régi alapjaira fogják elhelyezni az újat, mely az eredeti rekonstrukciója lesz.

Ezzel egy éjszakára zárható parkot szeretnének létrehozni, ahol a városi forgatagban megfáradt emberek nyugalmat találhatnak a fák hűs árnyékában, de éjszaka a vandálok nem tudnak kárt tenni benne. Jelentős mennyiségű utcabútort is elhelyeznek a kényelem érdekében, melyek stílusukban illeszkedni fognak a kert eredeti hangulatához, és új funkciójához is.

- F. Á. -

  • Keressük a megye 7 csodáját
  • Byblos: megegyeztek
  • A legfrissebb helyi hírek
  •  

    Pályáznak a költségekre
    Az emlékkert átépítése az integrált városrehabilitációs projekt egyik eleme, melyre az Észak-alföldi operatív program keretében pályázik az önkormányzat. Jelenleg a pályázat előkészítése folyik, melynek beadása nyár közepén várható.
    Pozitív elbírálás esetén a szerződést év végén megköthetik és a megvalósítás már jövőre elkezdődhet. Az elkészült tervek szerint az emlékkert átépítése jelenlegi mérnöki költségbecslések alapján 100-110 millió forintba kerülne, melynek minimum 15 százalékát a város költségvetéséből kell biztosítani.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában