Helyi közélet

2007.12.06. 05:55

Ötszázmilliós médiabirodalom?

<p>Debrecen - Miért emelik Debrecenben a közüzemi díjakat, ha a hőszolgáltató nyeresége több mint 400 millió forint, a debreceni vízmű nyeresége 800 millió forint? &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/a-frakciovezeto-valasza/cn/haon-news-hbn_01-20071206-104457"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A frakcióvezető válasza<br /> &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/papp-laszlo-viccel/cn/haon-news-hbn_01-20071206-104354"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Papp László viccel<br /> &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/papp-laszlo-valasza/cn/haon-news-hbn_01-20071206-104234"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Papp László részletes válasza<br /> &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/a-gyori-fidesz-lebuktatta/cn/haon-news-hbn_01-20071206-104124"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A győri FIDESZ lebuktatta a holdingot</B></A></B></A></B></A></B></A></p>

Egyebek mellett erre vár választ Varga Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő és Zsiros Zsolt, a párt városi elnöke.
A politikusok a múlt hét végén azzal álltak elő, hogy a győri Fidesz buktatta le Kósa Lajost, amennyiben bebizonyította, hogy a holding működése kárt okoz a város lakosainak.

Válaszát erre Papp László, a Fidesz-frakció vezetője így kezdte: Ha komolyan vennénk a debreceni szocialisták sajtótájékoztatójának címét, akkor ez súlyos önkritikát is tartalmazna, hiszen ezek szerint az MSZP debreceni szervezete a Holding 7 éves működése alatt nem volt képes arra, amire most a győri Fideszesek 400 km távolságból 1 éves városvezetésük

alatt „rájöttek”.

Könnyűnek találtatott

A szocialisták szerint e poénos kezdés után nem adott érdemi választ Papp László. Eszerint „viccel kívánja megoldani azt a kínos helyzetet, hogy nem tud számot adni a debreceni polgároknak, miért sarcolják őket az indokolatlanul magasra növelt közüzemi számlákkal.

A viccnek persze nincs alapja: a Vagyonkezelő Zrt. megalakulását követően az MSZP debreceni politikusai számtalanszor fordultak a nyilvánossághoz a pazarló gazdálkodás, az általunk mindig is sarcnak nevezett, csak a profitot szem előtt tartó, mértéktelen közüzemi díjak miatt.

Nem kellett ehhez hét év. Dr. Papp frakcióvezető úr először került szembe azzal a helyzettel, hogy amit a Kósa-mamelukok, a szolgai módon szavazó Fideszes-képviselők (köztük ő is) csodálnivalónak, és megkérdőjelezhetetlennek véltek, külső vizsgálók (saját párttársai) előtt megméretett, és könnyűnek találtatott:” – tartalmazza az MSZP-sek viszontválasza. Aztán kérdések sorozatával álltak elő, melyekre - mint írták - érdemi választ várnak.

Idézzük:
- Igaz-e, amit Nyíri László úr Győrben állít, miszerint Debrecenben mindig is arra vigyáztak, hogy a közüzemi díjak a megyei jogú városokat tekintve a középmezőnyben legyenek?
- Miért nem lehet a díjakat a ténylegesen felmerülő költségekből számolva az alsó sávban tartani?
- Sőt, miért nem lehet más városok díjait figyelembe nem véve minimális, csupán a szolgáltatások fejlesztéséhez elegendő mértékű profitot garantáló díjazást megállapítani?

- Fogják-e emelni december 20-án a közüzemi díjakat?
- Amennyiben igen, úgy válaszolja meg, hogy miért emelik a közüzemi díjakat, ha a Hőszolgáltató nyeresége több mint 400 millió forint, a Debreceni Vízmű nyeresége 800 millió forint?

- Mivel lehet indokolni azt, hogy a Debreceni Vízmű 17 %-os profitot termel (nettó árbevételre vetítve), tehát a debreceni polgárok sarcából olyan arányú nyereséget, mely mértéket még a sokat szidott multik sem engedhetnek meg maguknak?
- Azért kell-e emelni a díjakat, azért kell sarcolni a debreceni polgárokat, mert Debrecen jelentős mértékben van eladósodva?

- Azért kell-e emelni a díjakat, mert az eddig is a debreceni polgárok zsebéből kivett milliárdokat pazarló, folyamatosan veszteségesen működő intézményeket létrehozó beruházásokra költötték? (Hotel Lycium, Főnix-csarnok, Jégcsarnok, Élményfürdő, Kölcsey Központ, Modem stb.)

- Azért kell-e emelni a díjakat, mert további értelmetlen beruházások fedezetéül kell fizetniük a debreceni polgároknak? (Pl. vegyünk második színházat sok-sok milliárdért).

Igaz-e, hogy a hatalmuk fenntartását remélve 500 millió forintból tartják fenn a médiabirodalmukat, döntően a közmű díjak bevételének átcsoportosításából?

- Igaz-e, hogy a Vagyonkezelő Zrt. vezetőire, és szakértőire több mint 200 millió Ft-ot fordítanak csak a bérjellegű kifizetéseket tekintve?
- Igaz-e, hogy amit a FIDESZ elért Debrecenben, azt csak a debreceni polgárok zsebéből elvett milliárdokból érte el, függetlenül attól, hogy jobb-, vagy baloldali zseb volt?

- Nem nekünk tartozik felelősséggel Dr. Papp László. Valamennyi debreceni polgárnak, akikkel szemben méltánytalan, hogy a zsebbevágó kérdéseket cinikus poénnal próbálja megválaszolni. Reméljük, hogy a cinizmusát akkor sem gyakorolja majd, amikor a szemérmetlen díjemeléseiket a kormányra fogja, nem sokkal Szenteste előtt” - írta Varga Zoltán és Zsiros Zsolt.

 

500 milliós médiabirodalom? Nem igaz!

Helyi szocialisták a debreceni vagyonkezelő működését, az ezzel kapcsolatos politikát bírálva kérdezték, igaz-e, hogy 500 millióból tartják fenn a helyi médiabirodalmat. Nem igaz. Tömören ennyit válaszolt ezzel kapcsolatban Papp László, a fidesz önkormányzati frakciójának vezetője. A polémia a múlt hét végén kezdődött, alább az új fejezet részleteit, az MSZP által feltett kérdésekre adott válaszokat közöljük:

„Eddig sem tettük és a jövőben sem fogjuk sértegetni politikai ellenfeleinket! Az, hogy az MSZP egyes politikusai ezt teszik, nem újdonság számunkra. Cinizmussal vádolnak, holott a december 3-i sajtótájékoztatójukon elhangzottak számos - hogy finoman fogalmazzak- csúsztatást tartalmaztak. Amit ma az MSZP képvisel, mind országosan, mind helyben az az igaz cinizmus.
Nem az e a cinizmus, hogy az ország vezetőiként azok fizettetik ki a lakossággal a „reformnak” nevezett szörnyűség hatalmas terheit, akik az országot tönkretették, és akik miatt a valódi reformokra ma valóban szükség lenne?
Nem az e a cinizmus, hogy miután a kormány döntésével több tíz százalékkal megemeli az energia árakat, megkérdezik, hogy lesz-e Debrecenben áremelés?
Nem cinizmus-e az embereket sarcoló energiaárak, az adók, a járulékok emelése, a magas infláció, a növekvő államadósság mellett 60 milliárdos kormányzati negyedet építeni?
Nem cinizmus-e, hogy korábbi sajtótájékoztatójukon a volt győri szocialista polgármestertől származó- a debreceni Vagyonkezelőt becsmérlő- nyilatkozatot úgy tüntetik fel, mintha azt győri fideszes politikusok mondták volna? (lásd: „A holding drágább és kevésbé nyereséges”. Interjú Balogh Józseffel; kisalfold.hu 2007. 11. 16)
Azt gondolom, hogy ezeken a kérdéseken érdemes lenne szocialista politikustársaimnak elgondolkodni. Ami a szocialisták által feltett kérdéseket illeti, arra válaszaim a következők:

1. Tény, hogy a debreceni közüzemi díjak a megyei jogú városokat vizsgálva a középmezőnyben helyezkednek el. A díjak emelését alapvetően az infláció, az energiaárak emelése és a fejlesztési igények határozzák meg. Ezek közül az első kettő nem városi, hanem a kormányzati politika függvénye.

2. A díjakat a ténylegesen felmerülő költségek figyelembe vételével határozzuk meg, de természetesen a városok közötti eltérő adottságok is befolyásolják az árváltozás mértékét. Például a Győrhő saját erőművel rendelkezik, amely a jelenlegi szabályozás mellett komoly nyereséget termel, és a győri Hőszolgáltató a költségeit hatékonyabban tudja megosztani. Debrecenben a Hőszolgáltatónak nincs erőműve, ami egy hátrányosabb piaci pozíció.

3. Mivel jól látható, hogy az infláció újra magas Magyarországon, és a kormány döntött egy többlépcsős gázáremelésről, továbbá az árampiac liberalizációja miatt a legoptimistább számítások szerint is min. 30 százalékos áramáremelés várható, minden valószínűség szerint lesz áremelés Debrecenben is.

4. Az idei drasztikus gázáremelés következménye volt egy jelentős távhő áremelés, amelynek közgyűlési döntésében az is szerepelt, hogy a távhő ára csak a szigorúan vett gázáremelkedésnek megfelelő mértékben emelkedett. Egyidejűleg csökkentette a közgyűlés a távhő nyereségtartalmát, enyhítve ezáltal a lakosságra háruló terheket. Hogy miért van szükség áremelésre, ha a Hőszolgáltató 400 millió forint nyereséget termel? Azért mert ebben az évben a debreceni Hőszolgáltató a nyereségének 1,5 szeresét 600 millió forintot költött fejlesztésekre, többek között a Dobozi lakótelep távhőrendszerét, hőközpontját újították fel. 2006-ban pedig 700 milliót költött az újkerti rekonstrukcióra. Ugyanez jellemzi a Vízmű gazdálkodását, hiszen ez a cég 600 millió forintos beruházási tervet hajtott végre az elmúlt évben. Csak megjegyzem, hogy a Vízmű nyeresége az elmúlt évben a szocialisták által állítottnál 70 millióval kevesebb.

5. A Debreceni Vízmű profitrátája a 17 százalékkal szemben csak 13 százalék. A szocialisták által használt 17 % egy 2005-ös adat, ami egy ingatlanértékesítésből származó rendkívüli árbevétel miatt alakult ki.

6. Nem azért kell emelni a díjakat, mert Debrecen el lenne adósodva, hanem azért mert az MSZP vezetésű kormány működése következtében újra magas az infláció, növekednek az adó- és járulékterhek, korábban soha nem látott mértékben emelkedtek és emelkednek az energiaárak. Valójában a kormány sarcolja ezekkel a költségekkel az embereket.

7. A szocialisták által felsorolt létesítmények (Hotel Lycium, Főnix csarnok, Jégcsarnok, Élményfürdő, Kölcsey Központ, MODEM) a debreceniek által elfogadott, kedvelt létesítmények, amelyek számos új lehetőséget teremtenek Debrecen számára. (lásd Da Vinci kiállítás). Akkor is fontosak a város fejlődése szempontjából, ha támogatni kell működésüket. A díjemelések ezekkel a létesítményekkel nincsenek összefüggésben. Fontos hangsúlyozni, hogy hosszútávon ezek is működtethetők nyereségesen, amelyre jó példa a Hotel Lyciumot és az Élményfürdőt üzemeltető Gyógyfürdő Kft., amely működése során először ebben az évben már nyereséget termel, alátámasztva ezen létesítmények szükségességét.

8. Egyetlen eddigi debreceni beruházás sem volt értelmetlen és a tervezettek sem lesznek azok. A szocialisták szabadon megfogalmazhatják eképpen véleményüket, de úgy érzem, hogy Debrecen lakossága egyetért a városvezetés eddigi fejlesztési politikájával. Ezt az álláspontot a választók egyértelműen kifejezésre juttatták a 2006-os önkormányzati választásokon. A díjemelések nem szolgálnak értelmetlen beruházásokat.

9. A médiára vonatkozó kérdésükre a válasz egyértelmű és világos: nem igaz.

10. A 200 millió Ft úgy igaz, hogy ez az összeg fedezi a Vagyonkezelő Zrt. teljes apparátusának - beleértve minden munkavállalóját - a bérköltségét. Ezen adat egyébként a szocialisták és a város közvéleménye előtt is ismeretes, hiszen ez szerepelt a Vagyonkezelő májusban elfogadott beszámolójában.

11.Amit elértünk Debrecenben azt nem Fidesz érte el, hanem mi debreceniek együtt. A fejlődés nem egy pártnak köszönhető, hanem annak az összefogásnak, ami a város vezetése és a város lakossága között kialakult az elmúlt években” zárul Papp László frakcióvezető írásban kiadott közleménye.

Kapcsolódó anyagok:

  • Kósa Lajos a legnépszerűbb politikus
  • A legjobb munkahely a Hőszolgáltató
  • Nem lesz olcsóbb a távfűtés
  • Megsarcolják a debrecenieket?
  • Kósa évértékelése
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában