Ítélet

2024.06.04. 14:21

Enyhítést kapott Debrecenben az a férfi, aki gázzal próbált megölni egy nőt

Legelőször a Nyíregyházi Törvényszék ítélte a vádlottat 9 év börtönbüntetésre.

Haon.hu

A Debreceni Ítélőtábla közleménye szerint az idei év januárjában P. J. vádlottat emberölési kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélték. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Emberölési kísérlet miatt ítélték el
Emberölési kísérlet miatt ítélték el
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A nő nem is sejthette az emberölési kísérletet

Az elsőfokú bíróság szerint a vádlott és a sértett kapcsolata 2021 decemberében megromlott, de pár hónappal később újra kapcsolatba kerültek, mivel a vádlott rendszeresen eljárt az asszony ingatlanára ház körüli munkákat végezni. 

Mialatt a sértett dolgozott, a vádlott betörte a nő lakásának ablakát és bement, hogy a gáztűzhelyhez csatlakozó gázcsövet több helyen kilyukassza, és így a kiáramló gázzal kioltsa a sértett életét.

Mikor az asszony hazaért, észlelte a lakásban a fojtó szagot, a gázt egy szeleppel elzárta, kiszellőztetett, így sérülése nem keletkezett. 

Másnap a vádlott a korábban betört ablakon keresztül ismét visszament a sértett lakásába, hogy az elzárt gázcsapot újból megnyissa, és így az asszony életére törjön. 

Amikor a sértett hazament egy munkatársával, hogy a sérült gázcsövet kicseréljék, újból észlelték a lakásban terjengő erős gázszagot és a nyitott szelepet, ezért miután megszüntették az életveszélyt, értesítették a rendőrséget.

Módosították az ítéletet

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa jelentősen módosította az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást és a vádlott szabadságvesztés büntetését 5 évre, a közügyektől eltiltását pedig 6 évre enyhítette. Az elsőfokú bíróság részben megalapozott tényállást állapított meg. A másodfokú bíróság az eljárás során a bizonyítékok megvizsgálásával, azok értékelésével tudta orvosolni a hiányosságokat. 

Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, az eshetőleges szándékot azt, hogy a cselekmény nagyon távoli kísérletnek tekinthető, és hogy senki nem sérült meg. Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában