Ítélet

2024.05.24. 13:11

Több házba is betörtek Debrecenben, kettőt fel is gyújtottak az elkövetők

Néhány hónap is elég is volt, hogy egy teljes élet munkáját megsemmisítsék az elkövetők. Betörés és más bűncselekmények miatt is felelniük kell.

Haon.hu

A bíróság a betörést elkövető vádlottakat rongálás bűntettében és lopás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 3 év 6 hónap, a másodrendű vádlottat 4 év 4 hónap, míg a harmadrendű vádlottat 4 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte – tudatta portálunkkal a Debreceni Törvényszék.

betörés-lopás-debrecem-ítélet
A három vádlott a betörések során számos értéket tulajdonított el
Forrás: Illusztráció/MW-archív

Először sikertelennek bizonyult a betörés

Az ítélet szerint a három vádlott 2022. április 16-a és április 23-a közötti napon, a késő esti órákban a harmadrendű vádlott autójával elindultak Debrecen-Dombostanyára azért, hogy lopjanak. A vádlottak megjelentek az egyik sértett ingatlanánál, ahová az első- és a harmadrendű vádlottak a lakatot a kapuról lefeszítve jutottak be.

A ház falán lévő álkamerát a két férfi leütötte azért, hogy nehogy lebukjanak, majd a ház ajtaját egy ásóval akarták felfeszíteni, de nem jártak sikerrel. 

Az elsőrendű vádlott ekkor telefonon felhívta a másodrendű vádlottat, hogy vigyen neki egy akkumulátoros fúrót, hátha azzal kinyílik a ház fémből készült bejárati ajtaja. A kérésnek eleget téve a helyszínre vitte a fúrót, majd onnan távozott. Az elsőrendű vádlott ezután szétfúrta a zárszerkezetet, a zárat borító, szegecsekkel rögzített takarólemezt lefeszítette, valamint a hevederzárat is szétfeszítette. Ahhoz azonban, hogy a ház pincehelyiségébe is be tudjanak jutni, még egy fémből készült ajtót és annak zárszerkezetét is meg kellett fúrniuk. Az első- és a harmadrendű vádlott az ingatlanból elektromos rotációs kapát, elektromos láncfűrészt, fűkaszát, grilltárcsát, bográcsot és más vagyontárgyakat tulajdonítottak el, amiket bepakoltak a gépkocsiba, amivel a másodrendű vádlott addig odaparkolt. Később a helyszínről távozva egymás között elosztották a zsákmányt.

El akarták tűntetni a bizonyítékokat

A vádlottak 2022. augusztusában, a hajnali órákban megjelentek az egyik sértett debreceni házánál. A bűncselekmény elkövetésekor az ingatlanon egy új építésű földszintes, tégla falazattal rendelkező, nettó 41 négyzetméter alapterületű, bútorokkal berendezett épület állt. A vádlottak bejutottak a házba, majd a kutatás után főleg elektronikai eszközöket vettek magukhoz, majd megállapodtak abban, hogy a nyomaik megsemmisítése érdekében a házat felgyújtják. A ház környezetében egyébként nem tartózkodtak és annak közelében más épület sem volt. A vádlottak a házba lévő ruhadarabokat gyújtották meg, így keletkezett a tűz, amelynek következtében leégett és részben megsemmisültek a házban lévő berendezési és használati tárgyak. 

A lakóház épületelemei az áthidalók és a födémszinti koszorú kivételével teljesen megsemmisültek, a sértettnek összesen közel 27 millió forint kárt okoztak.

És itt még nincs vége...

A bűncselekménysorozat 2022. augusztus végén hajnalban folytatódott, amikor a három vádlott megjelent egy másik sértett debreceni ingatlanánál, amelyen a cselekmény elkövetésekor egy földszintes, felújított állapotú, bruttó 28 négyzetméteres alapterületű bútorozott, könnyűszerkezetes ház állt. A vádlottak a ház bejárati ajtaját egy vascsővel felfeszítették, a házból eltulajdonítottak különböző értéktárgyakat, majd a távozásuk előtt megbeszélték, hogy úgy semmisítik meg ismét a hátrahagyott nyomaikat, hogy felgyújtják a házat. A vádlottak cselekményükkel közel 15 millió forintos kárt okoztak.

A három férfi 2022. szeptemberében is betört az egyik sértett Debrecen, Tornyos utcai házába. Ott főleg fémtárgyakat vettek magukhoz, amiket bepakoltak a gépkocsijukba és annak utánfutójára, majd a vagyontárgyakat eladták az egyik MÉH telepen, az ott kapott pénzt pedig elosztották egymás között.

A bíróság elrendelte az elsőrendű vádlottra jogerősen kiszabott 1 év 10 hónap börtönbüntetés, míg a másodrendű vádlott esetében szintén jogerősen kiszabott 1 év, valamint a jogerősen kiszabott 1 év 8 hónap fiatalkorúak fogházbüntetésének utólagos végrehajtását.

A járásbíróság ítélete nem jogerős. Az ügyészség a vagyonelkobzás mértékének felemelése érdekében, míg a vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában