Ítélet

2024.05.30. 16:24

Nem úszták meg a börtönbüntetést a létavértesi elkövetők

Az ügyükben tavaly novemberben már ítéletet hirdettek, azonban a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Haon.hu

Korábban már beszámoltunk arról a felkavaró esetről, amikor egy telefonért és 14 ezer forintért juttatták majdnem sírba egy létavértesi férfit. Elsőfokon B. Sz. elsőrendű vádlottat és K. A. A. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 8 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 9 év közügyektől eltiltásra és 100.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek – közölte a Debreceni Ítélőtábla.

A létavértesi vádlottaknak emberölés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt kell felelniük
A létavértesi vádlottaknak emberölés bűntettének kísérlete és társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt kellett felelniük
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Sör, bor, pálinka, így kezdődött a történet...

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2021 októberében a munka után egy létavértesi boltnál találkoztak. Sör, bor, pálinka és chips volt náluk. Italozás után hazafelé indultak. Megálltak a sértett házánál, ahová a sértett engedélyével bementek és közösen ittak tovább.

A késő esti órákban a sértett pihenni szeretett volna és megkérte a vádlottakat, hogy menjenek haza. Azonban a két férfi ekkor-tudva, hogy a településen aznap osztották ki a szociális segélyt-, a sértett pénzét követelte. 

Mivel ezt nem kapták meg, ütlegelni kezdték. Ütötték, rúgták, taposták, majd kezét, lábát megkötözték, száját beragasztották úgy, hogy a sértett az orrán át tudott csak nehezen levegőt venni. A vádlottak végül egy mobiltelefonnal, és 14.000.-Ft készpénzzel távoztak. A sértett végül megkötözött állapotban elaludt, majd hajnalban ébredve sikerült magát kiszabadítania. A jajgatásait a szomszédok hallották meg, akik segítséget hívtak és kórházba szállították. A sértett közvetlen életveszélyes állapotban volt, rajta életmentő műtétet hajtottak végre.

Sorsára hagyták „barátjukat”

A Debreceni Ítélőtábla a következőket állapította meg: az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, a bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve helyesen értékelte, és helyesen minősítette a vádlottak által elkövetett bűncselekményt. 

A vádlottak belenyugodtak abba, hogy miután magára hagyták a sértettet, a férfi a bántalmazás következményeként meg is halhat. 

Az ítélőtábla ugyanakkor nem látott indokot az ítélet súlyosítására és enyhítésére sem. Azonban, a törvény szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az, akit tettesként ítéltek emberölés büntette miatt végrehajtandó szabadságvesztésre. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú jogerős ítéletében megállapította, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában