Közlekedés

2024.02.21. 10:33

Elárulta a rendőrség, hol működnek most traffiboxok Debrecenben

Összesen három helyen találkozhatunk a trükkös eszközzel.

Haon.hu

Egy vidéki városban akár 3-4 traffiboxot is képes kiszolgálni egyetlen mobil sebességmérő

Forrás: illusztráció / MW-archív

Hamarosan a kétszáz darabot közelíti az autósokat országszerte lassító trafiboxok száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság február elsejéig országszerte 87 helyszínen telepített újfajta traffipaxokat, és további 94 helyszínnel bővül hamarosan ez a lista – írta a Világgazdaság a Vezess.hu összeállítása nyomán.

Ahogy a cikk kiemeli, az újfajta eszköz egy nagyjából 80 centi magas fémdoboz egy körülbelül méteres fémcső tetejére rögzítve, amelyből figyel a hosszabb-rövidebb időre beszerelt traffipax.

Az autósok trükkös eszközöknek tartják, egyrészt mert bár látják az eszközöket, nem lehet tudni róluk, hogy éppen van-e bennük sebességmérő, emiatt akkor is lassítják a forgalmat, ha épp nem mérnek. Másrészt, mivel forgatható traffipaxokról van szó, azt sem lehet messziről kiszűrni, hogy merrefelé mér.

Az ORFK azt közölte, a vidéki városokban három-négy ilyen traffiboxot is képes lehet kiszolgálni egyetlen mobil sebességmérő eszköz.

Debrecenben is figyelik a gyorshajtókat

A rendőrség az országban jelenleg működő traffiboxok listáját is elküldte a Vezess.hu-nak. E szerint Hajdú-Bihar vármegyén belül csak Debrecenben találkozhatunk ilyen eszközzel, méghozzá három helyen:

a Szabó Kálmán utca 20. és a Budai Nagy Antal utca 140. szám alatt, valamint a Töhötöm utca – Maros utca kereszteződésében.

A 2024-es debreceni útfejlesztési terveket éppen kedden ismertette sajtótájékoztatón Papp Viktor, a közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője és Kovács István önkormányzati képviselő. Az eseményen a traffiboxokról is volt szó; mint elhangzott, a közlekedésbiztonság javítása érdekében újabb ilyen eszközöket helyeznek ki tavasszal két helyszínen a városban.

Ahogy azt korábban megírtunk, a Szabó Kálmán utcai traffiboxnál valaki nagyon csúnya, 130 ezer forintos bírságba futott bele, miután 90 km/h-val hajtott a megengedett 30 helyett még 2022-ben. Ezen a sebességmérő helyen ő lett a rekorder abban az évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában