Sziréna

2024.01.15. 09:53

A leadásra szánt fémmel együtt gurult be a NAV-osok csapdájába három hajdú-bihari férfi

Több százezer forintra büntethetik őket.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

Rögtön az év elején többen is lebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken. Az adatbázisok alapján évek óta illegális fémkereskedelemből egészíti ki a családi kasszát három Hajdú-Bihar vármegyei férfi – olvasható a NAV hétfői közleményében.

Az egyenruhások Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd anyagi haszon fejében értékesítették tovább.

A sikeresnek látszó „fémbiznisz” veszteséggel zárt, mivel az elkövetők több százezer forint bírságra számíthatnak. A NAV munkatársai fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást.

 Háztartásonként maximum három köbméter

A NAV ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül, fémkereskedő, illetve adható át koncesszori fémkereskedő részére.  Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

Arra is rámutattak, hogy a koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában