Bődületes számok

2024.01.20. 13:00

Egymilliós tartozást halmozott fel blicceléssel a hajdú-bihari rekorder

Fénymásolt, kölcsönbe kapott és lejárt dokumentumokkal is próbálnak potyázni a buszon és a vonaton.

Nem éri meg jegy vagy bérlet nélkül tömegközlekedési eszközre felszállni

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A szabályszegő utasokkal kapcsolatos adatokat, pótdíjakat tett közzé a MÁV-VOLÁN-csoport január 19-én, pénteken. A számok megdöbbentőek: a MÁV-START jegyvizsgálói 2023-ban 25 ezer esetben szabtak ki bírságot a jegy nélkül utazók részére, mely 30 százalékkal több, mint előző évben. Az elmúlt évekből visszamaradt büntetések kifizetésével együtt tavaly összesen 88 millió forint érkezett be a vasúttársasághoz, a legnagyobb egyösszegű befizetés 430  ezer forint volt. 

Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

Volánbusz járatain 2023-ban 13 ezer esetben szabtak ki pótdíjat 223,9 millió forint értékben. Tavaly összesen 59,9 millió forint érkezett be az elmúlt évek tartozásainak rendezésével. Mint írják, aki nem fizeti meg a pótdíjat, azzal szemben a társaság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket, jelenleg 790 bliccelés vár jogi végrehajtásra.

Abszolút rekorder a debreceni potyautas

A Haon a Hajdú-Bihari adatokkal kapcsolatban érdeklődött a társaságnál. Válaszukból kiderül, a MÁV-START a követelésekkel kapcsolatban nem vezet vármegyei alapú nyilvántartást, így csupán az utólagosan fizetendő bírságokról tudtak információt adni.

Az adatok alapján Hajdú-Biharban 2023-ban a követelésállományból csaknem 1400 fő debreceni, ezek közül egy tartozás meghaladja az 1 millió forintot. A debreceni tartozók közül egy fő az abszolút rekorder, mivel 60 darab utasleadási lapon több mint 1 millió forint tartozást halmozott fel.

Debreceniek számára 486 büntetést, több mint 5,8 millió forint értékben szabtak ki jegyvizsgálók, ebből cikkünk megírásáig összesen egymillió forint értékben érkezett befizetés. Ezeket a bírságokat olyan utasok számára adták, akik a vonat fedélzetén nem tudták, vagy nem akarták rendezni a részükre megállapított büntetést.

A buszjeggyel is próbálnak trükközni

A Volánbusznál Hajdú-Bihar vármegye területén 2023-ban összesen több mint 7 ezer ellenőrzés történt, melyből „eseményes” pótdíjjal kapcsolatos ellenőri jelentés csaknem 550 volt, 9,5 millió forint értékben. A kiszabott pótdíjak majdnem 80 százaléka – pontosan 430 darab – jogosulatlan kedvezmény igénybevétele, illetve valamilyen igazolás hiánya miatt keletkezett. Az ellenőrök 50 esetben szabtak ki pótdíjat menetjegy vagy bérlet nélküli utazás miatt 1,25 millió forint értékben

 – áll a társaság válaszában. Hozzátették,  a vármegyében befolyt pótdíjak összege 2,4 millió forint volt.

A vasúttársaság közlése szerint a büntetések többsége a MÁV-START-nál a menetjegy hiánya miatt keletkezik. Ezek az utasok jellemzően kivárják, amíg a jegyvizsgálatnál sorra kerülnek, ilyenkor az előzetes menetjegyváltás elmulasztására legtöbb esetben időhiányra hivatkoznak, azaz az utas nem szánt elegendő időt a vonatindulást megelőzően a menetjegyváltásra.

Fénymásolt és lejárt dokumentumokkal próbálkoznak

A pótdíjazások jellemző okai a Volánbusznál: az érvényes utazási igazolvány nélküli utazás (például menetjegy nélküli, lejárt bérlettel, vagy nem a vármegyebérlet tulajdonosa utazik), kedvezmény jogosulatlan igénybevétele (lejárt diákigazolvány, fénymásolt utazási utalvány), illetve a jegyen vagy bérleten szereplő távolságnál hosszabb utazást kísérelt meg az illető.

Megjegyzik, a MÁV-VOLÁN-csoport elsődleges célja nem a büntetések számának növelése, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a jegyváltás fontosságára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában