Kék hírek

2023.11.15. 13:35

Enyhébb büntetést kapott a férfi, aki a saját anyja házában akarta kivégezni az élettársát

A büntetlen előéletű vádlottat 18 helyett 15 év fegyházbüntetésre ítélte a debreceni táblabíróság.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Jogerős döntés született szerdán a Debreceni Ítélőtáblán annak a férfinak az ügyében, akit előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt ítélt el a Nyíregyházi Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett 2012-től élettársi kapcsolatban éltek, mely azonban a köztük lévő elszámolási viták, valamint kiskorú gyermekük nevelésével kapcsolatos nézeteltérések miatt megromlott – kezdi közleményét az ítélőtábla.

2015 februárjában a sértett által vezetett személygépkocsival Konyárról Derecske irányába tartottak, amikor a vádlott egy alkalommal torkon, illetve egy alkalommal fejen ütötte élettársát, melynek hatására az asszony megijedt, hirtelen lefékezte a gépkocsit, megállt, ezzel fékezésre és járműve kikerülésére késztette a mögötte haladó, ismeretlenül maradt forgalmi rendszámú gépkocsit.

A vádlott a közlekedő jármű vezetője ellen alkalmazott erőszakos magatartásával legalább egy személy életét, testi épségét veszélyeztette, húzta alá a táblabíróság.

Kulcsra zárt ajtó mögött esett csapdába a nő

Másnap a vádlott édesanyjához utaztak ketten, akit a vádlott megkért arra, hogy egy időre hagyja el az ingatlanát, menjen el bevásárolni. A vádlott szándéka ekkor már az élettársa életének kioltására irányult. A sértett a szobában filmet nézett, amikor a vádlott az otthonról magával hozott késsel rátámadt, a torka irányába szúrt. Az asszony a kezével ráfogott a késre, így a nyakán sérülése nem keletkezett. Dulakodni kezdtek, a vádlottnak sikerült az élettársát a késsel hátulról, tarkótájon megszúrnia. A bejárati ajtó felé menekülő sértett előtt a vádlott kulcsra zárta az ajtót, majd földre kényszerítette, s a konyhapultról levett nagyobb késsel ismét megkísérelte elvágni a nyakát. Amikor az asszony megpróbált a kazánházon keresztül kimenekülni, a vádlott egy baltát kapott fel, melynek fokával megütötte élettársa fejét. Mivel azonban a balta feje lerepült a nyélről, a férfi felkapott egy másik baltát, mellyel ismét fejbe ütötte élettársát.

A sértett a bántalmazás során elszenvedett légcsőszúrás miatt ekkor már erősen vérzett, állapota folyamatosan romlott. Az asszony ekkor már kérte a vádlottól, ne bántalmazza, hagyja inkább elvérezni. A sértett nyakát ért szúrt sérülés közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő, életét csak a szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg

– áll a közleményben

A Nyíregyházi Törvényszék 2022 decemberében dr. K. Gy. vádlottat előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosítás, a vádlott és védője felmentés, illetve enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

Ezért enyhített a másodfokú bíróság

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 15 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban kiegészítette az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást azzal, hogy tárgyalásra tért át, és a magánszakértő véleményét - mivel az megfelelt a törvényben leírtaknak – a bizonyítás tárgyává tette. Mint írták,

az így kiegészített és megalapozott tényállás alapján nem állapítható az meg, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben lett volna.

Mivel befejezett kísérletről van szó, így az önkéntes elállás sem állapítható meg. A vádlott mindent megtett annak érdekében, hogy a sértett életét veszítse. Hozzátették: helyes a cselekmény minősítése is. A vádlott az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletét valósította meg. A háromszoros minősítő körülmény alapján ez a bűncselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. Tekintettel arra, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, a büntetési célok eléréséhez elegendő a határozott időtartamra szóló büntetés kiszabása Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte még a vádlott büntetlen előéletét, illetve az eljárás elhúzódását, amely miatt sérült a vádlott tisztességes eljáráshoz való joga.

Az ítélet jogerős.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában