Vádemelés

2023.10.11. 15:24

Korrupcióval vádolják a NAV egyik korábbi debreceni felsővezetőjét

A gyanú szerint többmilliós értékben fogadott el műszaki cikkeket és kedvezményeket két vállalkozótól.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A NAV volt felsővezetője vesztegetési pénzt fogadott el azért, hogy egy céget érintő eljárásokról információkat adjon ki - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében

Bizalmas kapcsolat

Mint írják, a vádirati tényállás lényege szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval. A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok között 2013 évtől kezdődő keltezéssel ellátott szerződésekkel több milliárd forint összegben kölcsönök folyósítására került sor, amely cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult. Ezen kapcsolatokra figyelemmel a vállalkozó attól tartott, hogy a cégeket érintően eljárások indulhatnak a NAV-nál.

Erre tekintettel megállapodtak abban, hogy rendszeresen juttatott különböző műszaki cikkekért és készpénzért cserébe a vezető pozíciójából fakadó lehetőségeinek felhasználásával a felsővezető figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat szolgáltat, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek. A felsővezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött - tették hozzá.

Mindezekért a volt hivatalos személy az átvett műszaki cikkek útján legalább 3,5 millió forint jogtalan előnyre tett szert és további 1.000 euróval is gazdagodott.

Kedvezményt is kapott

A NAV vezető egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki, amelynek keretében jogtalan előnyként 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje a volt hivatalos személyt 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 8 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú közszolgálati jogviszony gyakorlásától eltiltásra, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkekre és 6.531.365 forintra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában