Fellebbezett

2023.10.02. 12:00

Sokallja a felfüggesztettet a debreceni kéregető gázolója

Nyilvános ülésen dőlhet el, hogy enyhítenek-e az idős férfi büntetésén.

Szakál Adrienn

Sokan ismerték a 48 évesen elhunyt Attilát

Forrás: Napló-archív

Mint arról csaknem egy évvel ezelőtt beszámoltunk, a Debreceni Járásbíróság 2022. október 24-én hirdetett ítéletet annak az idős férfinak az ügyében, aki gépkocsijával elütött  a 48 éves, „bólogatós” Attila néven ismert kéregetőt, majd megállás nélkül továbbhajtott. Akkor bíróság segítségnyújtás elmulasztása miatt bűnösnek mondta ki a vádlottat és 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint 2 év 4 hónapra eltiltotta a férfit a közúti járművezetéstől. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be – olvasható a törvényszék tárgyalási jegyzékében.

Enyhítésért fellebbez

Az ítélet szerint az idős vádlott 2019. november 14-én, hajnalban közlekedett Debrecen belvárosában. Az autó jobb oldali első ülésen a férfi felesége utazott, biztonsági övüket mindketten használták. A vádlott Debrecen, Csapó utcán, az egyik bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott a járművével, az adott szakaszon megengedett 60 km/h sebességgel. A forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak, a gyalogosforgalmat irányító fényjelző készülék pedig üzemen kívül volt. A sértett ez idő alatt az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmenni, azonban abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett, elesett, és oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni. A vádlott ekkor ért oda és hirtelen balra kormányozva akarta a sértettet kikerülni. A manőver nem járt sikerrel, az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, a vádlott pedig megállás nélkül továbbment. A sértett sötét ruházatban volt, fején sötét sapka és sötét kapucni volt a baleset pillanatában. A vezetőnek az útkereszteződés előtt 33,1 méter távolságból emberszerű alakként kellett volna felismernie a zebrán fekvő sértettet, ezért megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte. 

A 48 éves sértett az elütés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

A tavalyi tárgyalásról készült beszámolónkban azt írtuk, a vádlott az egész eljárás alatt tagadta, hogy ő okozta volna a balesetet, és a védekezést két elemre építette. A bíróság a vádlotti védekezést elfogadni nem tudta. A balesetnek a korai óra ellenére több szemtanúja volt, akik egybehangzóan nyilatkoztak a balesetet okozó gépjármű kinézetéről, a sértett helyzetéről, a baleset lefolyásáról, amit egy térfigyelő kamera is rögzített. 

Az újabb tárgyalás október 3-án, reggel 9 órakor kezdődik a Debreceni Törvényszéken.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában