Cserbenhagyással vádolják

2021.10.27. 09:45

Egy idős férfi gázolhatta el a város egyik legismertebb Attiláját

A város ismert koldusának tragikus balesete után két évig tartott a nyomozás.

Fotó: Napló-archív

A Debreceni Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki járműve jobb első kerekével elütötte a fekvő sértettet, majd megállás nélkül továbbment – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint az idős vádlott 2019. november 14-én hajnali fél 5 körüli időpontban személyautóval közlekedett Debrecen belvárosában. A bűncselekmény elkövetésének időpontjában és helyén éjszakai látási viszonyok voltak, azonban működött a közvilágítás, az úttest nedves, vizes, visszatükröződő volt. Az autó jobb oldali első ülésen utasként tartózkodott a vádlott felesége, biztonsági övüket mindketten használták. A férfi az egyik bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott az adott szakaszon megengedett 60 km/h sebességgel. A baleset időpontjában az útszakasz forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak. Ez idő alatt a sértett az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen szándékozott átmenni abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett. A sértett elesett és oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni. Ekkor ért oda a vádlott, aki a járművet hirtelen balra kormányozva akarta őt kikerülni, azonban az autó jobb első kerekével elütötte a sértettet, majd megállás nélkül továbbment – derült ki a Főügyészség közleményéből.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vádlottnak az útkereszteződés előtt meghatározott távolságból fel kellett volna ismernie a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen fekvő sértettet emberi alakként, ezért őt megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte.

A sértett az elütés következtében olyan többszörös és súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette.

A baleset helyszíne | Fotó: Napló-archív

Az ügyben eljárt Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a férfi ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított büntetőeljárást határozatával bizonyítottság hiányában a korábbiakban megszüntette, azonban az őt terhelő másik bűncselekmény, a segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt a Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt a Debreceni Járásbíróságon.

A járási ügyészség a vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta.

A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványt is tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/attila-halala-vadat-emelhetnek-egy-ferfi-ellen-5725925/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/halalos-gyalogosgazolas-tortent-hajnalban-debrecenben-3666468/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában