Előkészítő ülés

2023.09.18. 12:55

Nem tagadták, hogy brutálisan agyonverték ismerősüket Debrecen utcáján, de nem akarták megölni

Összesen huszonöt ütést és rúgást mértek a földön fekvő férfi fejére.

Hajnal László

Szeptember 18-án tartották az előkészítő ülést az ügyben

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartottak szeptember 18-án, hétfőn délelőtt a Debreceni Járásbíróságon annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben minősített emberölés bűntett kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség. Az ülésen mindkét vádlott jelen volt, egyikük még kiskorú, ő a javítóintézetből érkezett rendőri kísérettel, míg idősebb társát a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai vezették a terembe.

Az ügyész felolvasta a vádiratot, mely szerint 2022. május 2-án az esti órákban az ügy sértettje és a vádlottak családtagjaikkal egyikük sámsonikerti otthonában italoztak. Egy idő után az idősebb elkövető felszólította a későbbi áldozatot, hogy hagyja el a házat. A férfi távozott, ám egy üveg itallal a kezében az utcában maradt. Amikor az idősebb, 21 éves vádlott ezt észlelte, utána ment, majd olyan erővel megütötte ismerősét, hogy az a földre került. Ezután ököllel kezdte ütni az arcát, majd átkutatta a zsebeit, hogy elvegye az értéktárgyait.

Társa, aki ekkor még 16 éves volt, követte őt, majd ő is ütni és rúgni kezdte a férfi fejét. A cselekményről mobiljával videófelvételt is készített, majd segített barátjának az áldozat ruházatának átkutatásában. A férfi kérlelte őket, hogy ne bántsák, mire a kiskorú fiú újból fejbe rúgta őt. Megpróbálták felállítani a magatehetetlen sértettet, ám miután az nem volt képes lábra állni, újra a földre dobták.

Ezt követően visszatértek a házba, ám a rendőrség egy órán belül előállította a két elkövetőt. A brutálisan megvert férfit a mentők kórházba szállították, az ellátásnak köszönhetően életben maradt, ám nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett. 

Összesen 25 ütés és rúgás érte a fejét.

debrecen, ülőkészítő ülés, emberölési kísérlet
Szalontai Krisztina, a bírói tanács elnöke
Forrás: Molnár Péter

Emberölési kísérletnek minősül

Az ügyész hozzátette, figyelemmel az ütések számára, a bántalmazás brutalitására, és arra, hogy védekezésre képtelen férfinek a létfontosságú fejtájékát érték az erőbehatások, tettük az élet kioltására irányuló cselekedetnek minősül. A kiskorú elkövető büntetlen előéletű, habár az esethez kapcsolódóan fogolyszökés miatt eljárás indult ellene. A 21 éves vádlottal szemben egy másik ügyben már eljárást folytat a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság, miután társaival csoportosan kiraboltak egy idős embert. Az ügyész kérvényezte a bírói tanácstól, amennyiben az előkészítő ülésen a vádirattal egyezően beismerik bűnösségüket, a kiskorú vádlottat 5 év fiatalkorúak börtönében, míg az idősebb férfit 12 év fegyházban letöltendő büntetésre ítélje.

Nem tagadtak, de el sem fogadták a vádakat

Ezt követően a vádlottakat egymás után hallgatta meg a bíróság. A fiatalkorú vádlott – habár a vád döntő részét elfogadta – a gyilkossági szándékot kifogásolta, míg társa a minősítéssel nem értett egyet, miszerint nyereségvágyból követték el a tettet.

Kiderült, az eseményekről két térfigyelő kamera is videófelvételt készített. Ennek megtekintését, valamint a tanúk és a házban lévő családtagok meghallgatását kérte a védelem, valamint a sértettet is kérték beidézni, amennyiben hollétére fény derül. Az agyonvert férfi ugyanis az ellátását követő napon elhagyta a kórházat, és élettársával ismeretlen helyre távozott. A rendőrség körözést adott ki ellenük, ám azóta ismeretlen helyen tartózkodnak. Mint elhangzott, a megvert férfi hozzátartozóinak elmondásai alapján mindketten Németországban dolgoznak egy autómosóban.

A hétfői ülés befejeztével az ügy tárgyalási szakaszba lépett, mely október 26-án folytatódik a kamerafelvételek bemutatásával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában