Bántalmazás

2023.09.29. 11:25

Majdnem halálra vertek az őrök egy rabot egy kelet-magyarországi börtönben

Az eset Tiszalökön történt, a debreceni ügyészség indítványozta mindannyiójuk letartóztatását.

Haon.hu

Forrás: illusztráció / MW-archív

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indítványozta négy büntetés-végrehajtási dolgozó letartóztatását, akik megütöttek egy fogvatartottat, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én, reggel, vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben szabadságvesztés büntetését töltő középkorú fogvatartott az intézeti szabályokat a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte. Mindezt észlelte a felügyelet, és két büntetés-végrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott.

A megalapozott gyanú szerint ezt követően a felügyelők – akikhez később még két társuk csatlakozott – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit, és többször megütötték a férfit. A sértettet a mentőszolgálat eszméletlenül, életveszélyes állapotban szállította kórházba

– áll az ügyészségi közleményben.

A nyomozó ügyészség, miután tudomást szerzett az esetről, haladéktalanul megkezdte az eljárási cselekmények elvégzését, tanúként hallgatta ki – többek között – a sértettet, és elrendelte az elkövetők őrizetét.

A gyanúsítottként kihallgatott büntetés-végrehajtási dolgozók tagadták a bűncselekmény elkövetését, amely – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa az MTI-vel péntek délután közölte, hogy mind a négy gyanúsított letartóztatását elrendelte. A bíróság döntése nem végleges, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Frissítés: reagált a BvOP

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását.

Az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellép

 - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársai még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító fogvatartottak esetében is higgadtan, jogszerűen és szakszerűen intézkedjenek. Hozzátette:

a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatban a börtön a szükséges intézkedéseket megtette, az intézet parancsnoka az érintett állománytagokkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, és felmentette őket szolgálati beosztásukból.

„Ezen túl tovább erősítjük a börtönök felügyelőinek képzését, érzékenyítését és pszichikai felkészítését a rendkívüli események hatékony és szakszerű kezelése érdekében” - tette hozzá a kommunikációs vezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában