Figyelmeztetés

2023.08.24. 13:39

Egy cigarettacsikk is katasztrófát okozhat - ismét tűzgyújtási tilalom van Hajdú-Biharban

A tartós hőség és a száraz időjárás miatt csütörtöktől ismét tűzgyújtási tilalom lépett élebe.

Haon.hu

Könnyen végzetes tragédia lehet egy kis tűzből

Forrás: Napló-archív

Azt írták, hogy az érintett vármegyékben fennáll a gyorsan terjedő felszíni tüzek és koronatüzek kialakulásának kockázata. Mindennek oka a csapadékmentes időjárás, a magas átlaghőmérséklet és az, hogy az alacsony relatív páratartalom miatt kiszáradt a holt biomassza, valamint a koronabiomassza nedvességtartalma is csökkent. Ezenfelül hétvégéig nem várható jelentősebb mennyiségű, a teljes vármegyéket érintő, áztató jellegű csapadék - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

A fokozott tűzkockázatot figyelembe véve, a Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, csütörtöktől elrendeli a fokozottan tűzveszélyes időszakot Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben.

A Nébih kéri, mindenki fokozottan ügyeljen arra, hogy ne dobjon ki égő cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az útmenti növényzetet. Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterrel arrébb is képesek tüzet okozni - figyelmeztetnek.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem - hangsúlyozzák a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában