Közlekedés

2023.05.08. 10:59

Erre figyelmeztetik a motorosokat a hajdú-bihari rendőrök

Fontos, hogy figyeljünk egymásra

Forrás: police.hu

A tavasz a motoros, segédmotoros, kerékpáros szezon kezdete. A gyalogosok is többet vannak a szabadban, a közlekedési viszonyok pedig átrendeződnek, más a fontossági sorrend, másra kell figyelni, mint télen, hívja fel a figyelmet közleményében a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Mint írták, a téli időszakban a láthatóság kerül középpontba, addig tavasszal egyszer napfény, sima útfelület, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást. Tavasszal mintha elfelejtenénk a télen berögződött óvatos sebességmegválasztást. A járművezetők lendületesebben, tempósabban, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekednek – tették hozzá.

Útjaink is zsúfoltabbak lesznek, az időjárás szeszélyessé válik, gyakran esik, gyakran fúj a szél. A csapadéktól vizes, csúszós az út, csökkenhet a járművek menetstabilitása. Számítani kell tehát arra, hogy a járművünk megcsúszhat, és a féktávolság megnő.

Egyre több kétkerekű jármű jelenik meg a közutakon. Fontos, hogy ők készítsék fel járműveiket a téli pihenő után a közlekedésben részvételre. Ellenőrizzék a műszaki állapotot és főleg saját elméleti tudásukat is frissítsék fel. Néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is merülhetnek fel hiányosságok, tompulhatnak a reflexek, áll a közleményben.

A vármegyei rendőrök felhívják a motorkerékpárosok figyelmét, hogy: 

  • Kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárral közlekedjenek!
  • A közúti közlekedési szabályokat és a sebességhatárokat fokozottan tartsák be (fokozott figyelem pl. előzés, kanyarodás, egyéb manőverek során)!
  • Mindenkor az út-, időjárási-, és látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjenek!
  • Valamint, de nem utolsósorban viseljenek bukósisakot és megfelelő védőfelszereléseket, amelyek nagymértékben csökkentik a motorosok gerinc-, és végtagsérülésének, valamint baleseti halálnak a kockázatát!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában