Találkozó

2023.03.09. 10:45

Évértékelő értekezletet tartottak az ügyészségen

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség és a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség március 8-án értékelte a 2022. évi tevékenységet.

Évértékelőt tartottak

Forrás: Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség

Dr. Pocsai Edit főügyész beszámolójában elsőként utalt arra, hogy a vármegyében az elmúlt év során a regisztrált bűncselekmények számában 5,4%-os emelkedés volt tapasztalható, amely alacsonyabb az országos, 8,9%-os átlagnál. Az emelkedés okai közül kihangsúlyozta azt, hogy a Covid-19 világjárvány fokozatosan visszahúzódott, ez megteremtette annak lehetőségét, hogy a társadalom minden szegmensében az élet a járvány előtti módon folytatódjon. A 2022. év elején kirobbant orosz-ukrán katonai konfliktus következtében generálódott jelentős mértékű infláció miatt még inkább elnehezült az emberek megélhetése és ez maga után vonta a vagyon elleni és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények számának felfutását - olvasható a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Ezt követően részletezte az ügyészi intézkedések számának és eredményességének alakulását. Az ügyészi tevékenység kapcsán kimutatható ügyszámnövekedés mellett kiemelte, hogy a 2018-ban hatályba lépett új büntetőeljárási törvény bírósági eljárást gyorsító jogintézményeinek az alkalmazása került előtérbe az elmúlt évben is. A vádemelések jelentős többségét, 72%-át tették ki azok a vádiratok, amelyeknél a bíróság iratok alapján hozhatott döntést. Vármegyénk ahogy a korábbi években, 2022-ben is kiemelt figyelmet fordított a vádlottak beismerő vallomása mellett alkalmazható ún. mértékes indítványok megtételére.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a vármegye váderedményessége szinte megegyezik az előző évivel és az rendkívül jónak mondható.

A közjogi szakág tevékenységének értékelése kapcsán rámutatott arra, hogy az elmúlt években bekövetkezett jogszabályváltozások folytán a szakági feladatok részben módosultak, illetve egyes területek pedig hangsúlyosabbá váltak és ennek eredményeként 2022-ben 9,4%-os ügyérkezés-növekedés volt. Az ügyészi intézkedések száma kapcsán hangsúlyozta, hogy abban is 15%-os emelkedés volt kimutatható és az intézkedéstípusok belső aránya jelentősen megváltozott. A felhívások száma lényegesen megemelkedett, míg a jelzések és a felelősségrevonás kezdeményezések közel a felére estek vissza. A magánjogi intézkedések körében a bíróság előtti fellépést megelőző, ún. perelhárító jellegű felhívások, civil felszólítások kerültek előtérbe a keresetekkel és a nem peres eljárás-kezdeményezésekkel szemben.

A büntetés-végrehajtási szakterületen 2022-ben az ügyérkezésben kisebb mérvű visszaesés volt tapasztalható, illetve csökkent az ügyészi intézkedések száma is, amely jórészt arra vezethető vissza, hogy a büntetés-végrehajtási bírók eljárásaik során előtérbe helyezték az iratvizsgálat alapján történt döntéshozatalt. Hangsúlyozta továbbá, hogy a vármegyében, Berettyóújfaluban létesített és működő Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központja rendszeres törvényességi ellenőrzése jelentősen növelte a szakterületi ügyészek munkáját.

A beszámolót követően Dr. Polt Péter legfőbb ügyész úr a vármegye ügyészi szerveinek elmúlt évi tevékenységét igen színvonalasnak és időszerűnek értékelte, amelyért köszönetét fejezte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában