Alig négy százalék

2023.03.20. 07:00

Betörés, kifosztás és autólopás terén jól állunk Hajdú-Biharban

Az országos bűncselekmények alig négy százaléka történt a vármegyében.

Illusztráció

Forrás: Napló-archív

A bűnügyi statisztikákról a legfrissebb adatai a rendőrség hivatalos bűnügyi térképén találhatóak meg. Az interaktív felületen a Haon a 2022 december közepe és 2023 február közepe közötti adatok közül mazsolázott.

Ebben a kéthónapos időszakban vármegyénkben mindössze nyolc lakásbetörést regisztráltak, ebből ötöt Debrecenben és környékén, hármat pedig Zsákán. Ez elenyésző része az országosan 379 bejelentett betörésnek, melynek csaknem a fele Pest vármegyében történt, Borsod-Abaúj-Zemplén pedig a második helyen áll.

Ugyanebben a hatvan napban 125 személy elleni erőszak történt Hajdú-Biharban, ez az országos átlag alig négy százaléka, a főváros ebben a kategóriában is az élen jár egyharmados aránnyal. Rablás vagy kifosztás hatszor történt a vármegyében, egy nyíradonyi eseten kívül Debrecenben, hazánk területén háromszáz esetben. Pest után Borsod és Szabolcs vezeti a statisztikát.

Ugyanezek a vármegyék járnak elől a lopások számában, melyek áldozatául 107-en váltak Hajdú-Biharban, ez arányát tekintve szintén eltörpül a háromezres országos esetszám mellett. Az autólopások száma Magyarországon nem mondható magasnak, a fent említett két hónap alatt hazánkban 240 gépkocsit tulajdonítottak el, ebből tíz vármegyénkben történt.

Városi lebontásban a legveszélyesebb településnek december és február között Budapest, meglepő módon Győr, Miskolc és Nyíregyháza bizonyult.

illusztráció, bűmtény, bűnügyi statisztika, Hajdú-Bihar, Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Illusztráció: MW-archív

Az elmúlt egy évet összesítve az Országos Rendőr-főkapitányság online térképe alapján Hajdú-Bihar átlagban alatti a fertőzöttség bűncselekmények szempontjából, magasan a legveszélyesebb Budapest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyék.

A Központi Statisztikai Hivatal regisztrált bűncselekményekre vonatkozó adatai 2022 harmadik negyedévéig elérhetőek. A januártól tartó időszakig Hajdú-Biharban 4134 bűneset történt, azonban minden negyedévben csökkenő tendenciát mutatott. Ez az országos érték négy százalékát sem éri el, ami azonban az év elejéhez képest folyamatosan emelkedett. Pest vármegyét 9019 esettel Borsod követi, míg Szabolcsban a tavalyi évben 6304 követtek el bűncselekményt októberig. A leginkább békésnek e tekintetben Zala, Nógrád és Tolna vármegye nevezhető.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában