Letartóztatás

2023.01.31. 11:57

Akár életfogytiglant is kaphatnak a furtai gyilkosság gyanúsítottjai – fotókkal

A földre került az áldozat, de ott is folytatták még a bántalmazását; 38 ezer forintért ölhették meg.

Egymástól távol ültették le a gyanúsítottakat a Debreceni Járásbíróságon

Forrás: KISS ANNAMARIE

Zárt ülésen döntöttek a péntek esti furtai gyilkossággal vádolt négyfős társaság letartóztatásáról kedden délelőtt a Debreceni Járásbíróságon.

Vezetőszáron, egyenként kísérték az egyenruhások a feltételezhető elkövetőket az épületbe, a három férfit és egy nőt elkülönítve, egymásnak háttal ültették le a tárgyaló előtti folyosón lévő padokra, biztosítva, hogy véletlenül se tudjanak információt cserélni. 

A vádlottak megszeppenve várakoztak, kivéve a legfiatalabb férfit, aki olykor még egy komolytalan mosolyt is eleresztett. Vele ellentétben a társaság női tagja szinte szeméig felhúzott orvosi maszkban, leszegett fejjel kerülte a kamerákat és a tekinteteket. Idősebb, kopasz társuk Winner (magyarul: Győztes – a szerk.) feliratú kabátban, rezzenéstelen arccal várta, hogy behívják a terembe.

A rendőrség azért vette őrizetbe a négy embert, mert azzal gyanúsítja őket, hogy pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Furtán egy helyi lakost agyonvertek és kiraboltak otthonában.

24 órán belül kézre kerültek

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírója 2023. január 31-én egy hónapra elrendelte annak a három férfinak és egy nőnek a letartóztatását, akikkel szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt indult büntetőeljárás. A bíróság megállapítása szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség indítványa megalapozott – közölte Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője kedden déltájban.

Mint írta, a rendelkezésre álló adatok szerint a négy gyanúsított 2023. január 26-án közösen italozott a Hajdú-Bihar vármegyei Furtán, majd elhatározták, hogy átmennek a pár házzal odébb lakó sértetthez, akitől a nyugdíját akarták megszerezni. A késő esti órákban a gyanúsítottak megjelentek a férfi lakóházánál, majd a házból kilépő sértettet azonnal bántalmazni kezdték. A sértett ennek hatására a földre került, azonban a támadók tovább folytatták az ütlegelést. A gyanúsítottak a magatehetetlen, még életjeleket adó férfit bevitték a lakóházba, ahol tovább bántalmazták, közben készpénz után kutattak. A gyanúsítottak 38 ezer forintot találtak, amit magukhoz vettek, majd az ingatlant elhagyták. A rendőrség a bejelentéstől számítva 24 órán belül a négy gyanúsítottat elfogta és bűnügyi őrizetbe vette.

Akár életfogytig

A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, a legsúlyosabban bűntetendő élet elleni bűncselekmény büntetési tétele 10 évtől 20 évig vagy akár életfogytig is terjedhet. A kiszabható szabadságvesztésre is tekintettel fennáll a gyanúsítottak esetében a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve alappal lehet következtetni arra, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást meghiúsítanák, megnehezítenék. A gyanúsítottak tárgyi bizonyítási eszközt is megsemmisítettek, továbbá az egyik gyanúsított veressél fenyegette meg az egyik tanút arra az esetre, ha a nyomozó hatóságnak bármilyen információt szolgáltatna.
A 48 éves férfi büntetett előéletű, a vele szemben vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés 2 éves próbaideje csak pár hónapja telt le, míg a 20 éves férfi büntetlen előéletű, azonban ellene két büntetőeljárás van folyamatban. Az ő kettejük esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapította a bíróság. Másik két társuk büntetlen előéletű.

A bíróság végzése ellen nem jelentettek be fellebbezést – tudatta a Törvényszék szóvivője.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában