Visszatekintő

2022.11.18. 07:00

Narancssárga volt az ég a püspökladányi gázrobbanás éjjelén

Lezuhant repülőgép, meteorit? Elképzelni sem tudták a lakók, mi okozhatta a hatalmas robajt.

A Püspökladány határában lévő gáztároló 2019. november 18-án

Forrás: Napló-archív

Három évvel ezelőtt, 2019. november 18-án hatalmas robbanás rázta fel Püspökladányt éjjeli nyugalmából. A 42-es számú főút melletti gázfogadó állomáson megsérült egy nagynyomású gázvezeték, majd a kiáramló gáz begyulladt. A földgázszállító cég szakemberei perceken belül elvégezték a rendszer nyomásmentesítését, de még így is csaknem másfél órába telt, míg a rendszerből teljesen leállt a szivárgás.

A nagy port kavart esemény évfordulója előtt ellátogattunk a helyszínre. A gázfogadó állomás környékén nyoma sincs a három évvel ezelőtti apokaliptikus látványnak. A csöveket kicserélték, a telephelyet körbe kerítették, a felperzselt földet benőtte az aljnövényzet és a fák is újra kihajtottak. Csupán az alig fél kilométerre lévő utcában élők emlékezetében él vakító fénnyel a robbanás emléke.

A Keleti sor általában csendes környéknek számít, ritkán történik errefelé bármi. A környékbeliektől megtudtuk, a gázfogadó állomáshoz legközelebb eső lakott utca aligha volt valamikor is annyira forgalmas, mint a robbanás éjjelén. Tűzoltóktól, rendőröktől, tévésektől és újságíróktól volt hangos a terület.

Így fest a gáztelep ma
Forrás: Czinege Melinda

– Óriási durranásra keltünk aznap hajnalban, ezután a szobában narancssárgán világított minden a sötétség helyett. Elképzelni sem tudtuk, hogy mi történt. Lehet, hülyeségnek hangzik, de arra gondoltunk, hogy egy meteorit vagy egy repülőgép csapódhatott be – meséli a Keleti soron a kislányával sétáló Hetti. Elárulta, egy utcával távolabb laknak, de aznap éjjel, amikor kimentek az udvarra, még abból a távolságból is olyan hőt éreztek, mint amikor a szalonnasütő mellett ücsörög az ember.

A férjem azt mondta, azonnal induljunk. Fogtuk a kabátokat, a pénztárcát és az iratokat, és távoztunk a lakásból. Úgy hagytuk el az otthonunkat, hogy lehet, vissza sem kell már térnünk. Elindultunk Szoboszló irányába, és amíg nem derült ki, hogy mi történt, nem fordultunk vissza

 – mesélte. A fiatal nő elmondta, a Keleti soron lévő házak szinte mindegyikén leolvadt a redőny a forróságtól.

Az egyik ház kertjében egy idős férfitől megtudtuk, a kárfelmérés után minden érintettnek kifizették a veszteségét. Annak is, aki nem rendelkezett biztosítással. Így a kisebb károkat azóta helyrehozták a lakók.

Fél három körül lehetett, őrült nagy robbanás hallatszott. Azt hittük, hogy egy repülő zuhant le a ház sarkánál vagy valaki nekihajtott a kertben lévő gázcsonknak. Rettenetes robajjal dörömbölt és zúgott. Legalább másfél óráig tartott, amíg a gáz kiégett a rendszerből

 – emlékezett vissza 

Miklós Mátyás a feleségével él a városszéli házban 
Forrás: Czinege Melinda

Miklós Mátyás. A nyugdíjas férfi feleségével, Bojtor Erzsébettel együtt él a városszéli házban. Nyugodt embernek tartják magukat, de aznap éjjel mindketten megijedtek.

– Miután felfogtam, mi történt, slaggal locsolni kezdtem a ház tetejét és a terasz fakorlátját, nehogy lángra kapjon. Akkora hő volt, hogy a redőny azonnal a földre hullott, a kapu kilincse pedig annyira forró volt, hogy nem lehetett hozzáérni – folytatta Miklós Mátyás.

Az éppen érkező tűzoltók segítettek neki a tetőszerkezet hűtésében, azonban a közeli körforgalomnál lévő benzinkúthoz riasztották őket. Ha a töltőállomás berobban, annak beláthatatlan következménye lett volna. Közben a kanálisban is égett a nád, a lángok terjedését ott is meg kellett fékezni. Nemcsak a hővel kellett megküzdeni, hanem a süvítő homokszemcsékkel is:

–A fővezetékben akár hat bar nyomás is lehet, ami még a lakásba is befelé zúdította a földet. Nem is föld volt, hanem összeégett, üveges homok – mesélték.

A Mátyás házaspár számára már csak emlék a robbanás, azonban nemrégiben egy hasonló hang ébresztette fel őket. Elmondásuk szerint egyik este 9 óra felé a három évvel ezelőttihez nem mérhető, de jól hallható robajra riadtak fel. Mint kiderült, a gázfogadó állomáson tisztítást végeztek, a rendszerben lévő ülepítő tartályban lerakódott salakot égették ki.

Mint mondták, alapesetben nem tartanák ijesztőnek, de a november 18-án történtek még mindig frissen élnek bennük.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában