Sziréna

2022.11.12. 07:00

Körözött holttestek a megyében – van olyan, amit évtizedek óta nem sikerült azonosítani

Az ismeretlen holttest körözését az azonosításáig, vagy legfeljebb 90 évig tartják nyilván.

Aluljáró, híd alatt is találtak már holttestet

Forrás: Napló-archív

A rendőrség honlapján az ismeretlen holttest, holtestrész körözések aloldalon 1066 találatot dob ki rendszer – ennyi holttest maradt azonosítatlanul az utóbbi években, évtizedekben az országban. Azt azonban érdemes tisztázni, hogy nem ennyi vérbe fagyott hullát találtak, a körözési adatlapok egy része földmunkák során talált emberi csontmaradványok okán keletkezett.

A Debreceni Rendőrkapitányság (RK) által elrendelt holttestkörözések közül jelenleg még hét aktív, ennyit nem sikerült még azonosítani. A legrégebbi körözést 1995. június 7-én rendelték el. Az adatlap szerint a Debrecenben, az Őszirózsa közben találtak egy 30-35 év közötti, 194 centiméter magas, kétoldalt kopaszodó, őszes-barna gyér bajuszos és kecskeszakállas, mumifikálódott férfiholttest, viszonylag ép fogazattal, alkarján és lábán dús szőrzettel. A nyilvános információk szerint halál beálltának feltételezhető ideje körülbelül 2-3 héttel korábban volt a megtalálás idejénél. A leírás annyira részletes, hogy még a nála talált tárgyak listája is olvasható: készpénz, egy fehér színű, nejlon zacskóban kb. 40 dkg súlyú kenyérdarabok és szalonna. Tetoválása is volt: a bal felkar külső oldalán zöld színű, kettős kontúrú latin kereszt, benne bűn, az, élet és Éva szavak. Hiába a részletes leírás, közel 30 év távlatából sem derült fény az elhunyt férfi személyazonosságára.
Nem minden esetben ilyen részletes leírás, például a Berettyóújfalui RK 2020. október 10-én Pocsajon, a Széchenyi utcában talált emberi csontmaradvány miatt rendelt el körözést. A maradványok egy 160-165 centiméter magas, 40 évnél idősebb nőhöz tartoznak, az adatlap szerint a halál beálltának feltételezhető ideje több mint 20 évvel korábban történt.                                 
A 2022-es évre ötven aktív holttestkörözés van, ebből három megyei – ezen körözések felől érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. 

A legfrissebbek: szeptember 5-én földmunka végzése közben találták meg az emberi csontokat Mikepércs külterületén, a Vénszőlőskert dűlőben. Június 16-án Debrecen, Faraktár utca mögötti füves területen találtak egy holttestet, bár a sajtóosztály közlése szerint ebben az esetben az azonosítás már megtörtént. Azonban annak a holttestnek még nem, amelyet június 25-én találtak a debreceni Vértesi utca melletti mezőn.

 A leírás szerint 170 cm hosszú a test, arcán egyedi azonosításra alkalmas ismérv nem látható annak állapotából kifolyólag, testalkata molett, szemrevételezés során tetoválás, műtéti heg, ékszer nem látható. Haja, szakálla őszes színű. A ruházati leírás azonban figyelemre méltó: Tom Tailor márkájú nadrág Versace övvel, a baseballsapkáján Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány felirattal.

Mindent alaposan megnéznek

Az rendőr-főkapitányságnál arról érdeklődtünk, milyen intézkedéseket tesznek az azonosítás érdekében. Arról tájékoztattak, ismeretlen személyazonosságú holttest feltalálása esetén soron kívül helyszíni, és halottszemlét hajtanak végre a személy azonosítása érdekében. – Az eljáró rendőri szerv fotókon és jegyzőkönyvben is rögzít minden műtéti heget, tetoválást, csonttörést, lábméretet, és minden olyan ismertetőjegyet, melyek később segíthetnek az elhunyt azonosításában. A rendőrség a személyazonosság megállapítása érdekében adatgyűjtést végez, a rendelkezésre álló adatok alapján ellenőrzi az eltűntként keresett személyek nyilvántartásában. A szemle alapján és az elsődlegesen megállapított adatok birtokában elrendeli a holttest azonosítását célzó körözést – tudatták.
Továbbá a holttesten, a holttest környezetében, a ruházatban lévő vagy vélhetően a holttesthez tartozó tárgyak leírását, fényképezését minden részletre kiterjedően végzik el, kutatva és rögzítve az egyedi azonosításra alkalmas ismérveket – ismertetik a szemle további lépéseit. Az azonosítás érdekében – amennyiben lehetséges – biztosítani kell DNS-, vér-, hajmintát, ujjnyomatot, tenyérnyomatot, tételes és részletes fogstátuszt. A rendőrség rögzített DNS-minta alapján az ismeretlen személyazonosságú holttest DNS-profiljának meghatározására szakértőt rendel ki. Az elkészült szakértői vélemény alapján pedig ellenőrzést hajt végre a rendelkezésre álló nyilvántartásokban. 

A holttest környezetében minden tárgyat alaposan megvizsgálnak
Forrás: Napló-archív

Ismeretlen személyazonosságú holtesteket – tehát nincsenek iratok, vagy családtagok, akik rögtön azonosíthatják – általában kevésbé forgalmas, eldugott helyeken találnak. Például 2003. július 22-én egy  45-55 éves, 179 cm hosszú, sovány testalkatú, mumifikálódott férfi holttestére bukkantak Debrecenben, a Homokkerti felüljáró alatt. A körözési adatlap szerint a halál beálltának feltételezhető ideje körülbelül 1,5-2,5 évvel, vagy akár több évvel korábban történt. 
Azt, hogy többségében hajléktalanok lehetnek-e az azonosítatlan személyek, nem lehet egyértelműen kijelenteni. 

Általánosságban tapasztalataink azt mutatják, hogy a hajlék nélkül élők esetében azonosításukat megnehezíti, hogy nincsenek irataik, lakcímük, kapcsolatrendszerük. Az életvitelük miatt pedig úgy megváltozhat külsejük, hogy a közeli rokonaik is nehezen képesek azonosítani őket. Ruházatukat általában szeretetszolgálatoktól kapják, cserélgetik, nincsenek jellegzetességeik. Ugyanígy kiszámíthatatlan, hogy hol bukkannak fel, bárhová sodorhatja őket az élet. A perifériára szorult társadalmi csoportokban az is jellemző, hogy az eltűnt embert a családja és a környezetében élők sem keresik, nem tesznek bejelentést, sokszor azt gondolják, a régen látott ember börtönbüntetését tölti

 – írja válaszában a sajtóiroda. Azonban az tény, hogy a már említett eseteknél közigazgatási hatósági eljárás indult, azaz bűncselekmény gyanúja egyik ügyben sem merült fel.
 

Az ismeretlen holttest körözését az azonosításáig, vagy legfeljebb 90 évig tartják nyilván. Azonban az azonosítatlanul maradt holttestekkel összefüggő iratok nem selejtezhetők, ahogy a hozzájuk tartozó minta sem. 

Azt is megtudtuk, az eljáró rendőri szervnek intézkednie kell a holttest ismeretlen személyazonosságú halottként történő anyakönyveztetéséről, önkormányzati temettetéséről. A holttest tárolása csak a legszükségesebb ideig tarthat, ha az azonosítás elhúzódik, például: DNS-minták összehasonlítása, akkor is soron kívül intézkedni kell az eltemettetésről. A költségeket az önkormányzat állja.

Kiss Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában