Helyszíni szemle

2022.09.01. 14:44

Kiáltozás és felfordulás követte a robbanást

Korábban már írtunk a Mikepércsi úti benzinkúton történt kedd délutáni robbanásról, melynek során négy embert szállítottak kórházba súlyos égési sérülésekkel.

Forrás: Napló-archív

Csütörtökön körbejártuk a robbanás helyszínét, arról érdeklődtünk, mit tapasztalt a kút szomszédsága.

Az egyik szerviz karbantartója már végzett a műszakkal a baleset előtt. Elmondása szerint mindig a kérdéses kútnál tankol hazafelé, ám aznap zárva tábla fogadta a töltőállomáson. Akkor azt gondolta, elfogyott az üzemanyag. Csak később értesült róla, hogy valójában épp akkor végezték a karbantartási munkálatokat.

– A híradóban láttam, hogy robbanás történt egy Mikepércsi úti kúton. Az asszony kérdezte, hogy „az nem felétek van”? Még szerencse, hogy nem akkor történt, amikor ott voltam – mesélte a férfi.

A szemközti autószalonok még nyitva tartottak a robbanás idején. Az egyik kereskedő éppen az üzletben tartózkodott. Saját bevallása szerint robbanást nem hallott, ezt az üzlet erős hangszigeteltségének tudta be. Már csak a gyülekező tűzoltó- mentő- és rendőrautók látványa tette világossá, hogy történt valami szörnyű a közelben. Elmondta, a biztonsági felvételeken sem látható a baleset, mivel a szabályzat szerint csak a saját területükre irányíthatják a kamerákat.

Szomszédos kollégája észlelte a robbanást, mire kiért az udvarra, kiabálásra, a kút környékén rohanó emberekre és a lángokra lett figyelmes. Észlelve a felfordulást, értesíteni akarta a hatóságokat, de már megelőzték a bejelentéssel.

Egyvalamiben minden környékbeli egyetértett: abból kiindulva, hogy mindez egy benzinkúton történt, sokkal tragikusabban is végződhetett volna mindannyiuk számára.

Az eset kapcsán riasztás érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Egy tűzoltóegység, valamint a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a katasztrófavédelmi mobil labor vonult a helyszínre, azonban tényleges tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Az eset körülményeit a rendőrség vizsgálja – árulta el érdeklődásünkre Bányay Judit tűzoltó százados a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

– Minden káreset más, így a robbanással járóak is, azokat számos tényező befolyásolhatja: az időjárás, a környezeti adottságok, például a környék beépítettsége vagy a domborzati viszonyok. Az is befolyásolja az eset kimenetelét, hogy egy tartály hol van elhelyezve, föld alatt vagy föld felett. De az sem mindegy, hogy a robbanás zárt vagy nyitott térben történik, illetve hogy a veszélyes anyag milyen mennyiségben van jelen. Az okokat és a körülményeket az esetet követő vizsgálat során tisztázzák – fűzte hozzá.

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában