Ütközésre ébredve

2022.09.06. 09:51

Így nyugtatta a hajdú-bihari tűzoltó a balesetet szenvedett, sokkos gyermeket

A négy év körüli kisfiú befogott fülekkel nézte a roncsot.

Forrás: katasztrófavédelem

Egyre többen használnak fedélzeti kamerát, amelyek így egyre több közúti balesetet mutatnak be a sofőrök szemszögéből. A felvételek tanúsága szerint alig 1-2 másodperc telik el, mire felfogja az utas, hogy balesetet fog szenvedni. A túlélők ezzel szemben mindig arról számolnak be, hogy az idő teljeseb lelassul. Az ütközés, a roncs pörgése olyan, mintha sose érne véget – olvasható a katasztrófavédelem legújabb magazinjában.

"Kis szerencsével július 10-én hajnalban a román kisbuszban utazók aludtak és nem látták, hogyan fognak nekicsapódni az előttük haladó traktor öntöződobjának... A riasztás a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók 3 óra 56 perckor kapták azzal, hogy Földes és Berettyóújfalu között összeütközött egy kisbusz, egy személykocsi, valamint egy traktor. A bejelentő azt is elmondta, hogy gyerekek is vannak a kisbuszban. Ez az, amit soha senki nem szeretne hallani..." – írták.

A berettyóújfalui és a püspökladányi tűzoltók két-két szerrel kezdték meg a vonulást, Debrecenből pedig elindult a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat.

Forrás: Katasztrófavédelem

A baleset helyszínén világossá vált, a sérültek beszorultak a roncsba. A kisbusz jobb oldalára ráborult a traktor vontatmánya, a két és fél tonnás öntöződob. Az anyósülésen utazó férfi élettelenül feküdt, a mögötte ülő 10 év körüli kisfiú pedig keservesen sírt. A jármű másik oldalán vérző, eszméletlen emberek voltak. A kisbusz az előtte haladó traktorral és a szemben közlekedő autóval is összeütközött. A tűzoltóknak minden műszaki eszközre szükségük volt, hogy minél hamarabb eltávolítsák a roncs darabjait és átadták a sérültet a mentőknek. Ahogy a tűzoltók a szerszámokkal megkezdték a bontást, egyikőjük egy kisfiúra lett figyelmes.

Rácz Gábor főtörzszászlós az út mellett egy alulöltözött, mezítlábas, négy év körüli fiút pillantott meg, aki befogott fülekkel nézte a roncsot.

A tűzoltó odament hozzá, és elsétált vele a tűzoltóautó mögé. Gábor nyugtatni próbálta a sokkos gyermeket, aki egy idő után már a tűzoltó ölébe kéredzkedett fel. A kisfiú, Janis, átölelte a tűzoltót és úgy pihent. Fejét akkor kapta fel, amikor a másik gyermek sírását meghallotta. A testvére volt az. Bátyja lába a kisbusz roncsai közzé szorult, azon az oldalon, ahol az öntöződob ráborult. A vontatmány eltávolítása után fértek hozzá a tűzoltók.

Sorban indultak a szirénázó mentők a kórházakba, mert a sérültek nagy része súlyos állapotban volt, töréseket, vérző fejsérüléseket szenvedtek. Összesen tizenegyen voltak részesei a balesetnek. Hét felnőtt és két gyermek kórházba került. A kisusz egyik utasa és a személygépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette. Azt, hogy pontosan mi okozta a tragikus balesetet, és ki a felelős a történtekért, a rendőrség vizsgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában