A biztonságos otthoni környezetért

2022.01.17. 11:37

Veszélyes a hanyagolás: a rendszeres kéményseprés életet menthet

A kéményseprés a magánszemélyek házában, lakásában minden esetben ingyenes.

Forrás: MW-archív

Megyénkben is elkezdték januárban a kéményseprők a kötelező tűzmegelőző felméréseket. A biztonságos otthoni környezet megteremtéséhez elengedhetetlen az égéstermék-elvezető rendszeres ellenőriztetése és karbantartása. Ezzel megelőzhetők az akár tragikus kimenetelű szén-monoxid-balesetek, illetve a kéménytüzek. 

 

A felmérések idejére az ingatlan használója köteles lehetővé tenni és a szükséges feltételeket biztosítani a kéményseprő számára, hogy az időszakos sormunkára vonatkozó feladatait ellássa. A megyei katasztrófavédelem sajtóosztálya lapunk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy az ingatlan tulajdonosa, amennyiben magánszemély, köteles megadni a kéményseprőipari szerv képviselőjének a születési és utónevét, a lakóhelyének, tartózkodási és értesítési helyének a címét. Amennyiben gazdálkodó szervezetről van szó, a szervezet nevét, székhelyét, telephelyét, fióktelepét, képviselőjének nevét, cégjegyzékszámát vagy egyéb nyilvántartási számát kell megadni. Fontos, hogy az időszakos ellenőrzés második (meghiúsult) időpontjától számított 30 napon belül az új időpontot a tulajdonosnak kell külön kérnie. 

 

Időpont foglalható 

 

A kéményseprés a magánszemélyek házában, lakásában minden esetben ingyenes. Ahova azonban gazdálkodó szervezet van bejelentve (cég, egyéni vállalkozó), ott fizetni kell érte, vegyes tüzelésű kémények esetén évente, gázüzemű készülékhez kapcsolódó kémények esetében kétévente kötelező, ellenkező esetben bírság járhat érte. Új kémény engedélyezésénél, a kémények átépítésénél, soron kívüli ellenőrzésnél kiszállási díjat vagy költségtérítést kell fizetni. 

 

Társasházak esetében nincs teendője az ott élőknek, hiszen kiértesített időpontra érkezik a kéményseprő, azonban aki családi házban él, ott a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. 

 

A kéményseprő az adott ingatlanban a kémény el­lenőrzését, valamint szükség szerinti tisztítását végzi el. Továbbá az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát, a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését végzi el, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések együttes hatását is. Ellenőrzi és figyelmet fordít az égéstermék paramétereire, az összekötőelemekre. Azokon a helyeken, ahol szükséges ellenőrzi a szén-monoxid-érzékelő teljesítését, valamint működőképességét. 

 

A tüzelőberendezést és az égéstermék-elvezetőt azonnal megszünteti, ha az veszélyezteti az élet- és vagyonbiztonságot, illetve ha szén-monoxid-szivárgást tapasztal. Amennyiben a szakemberek egyéb szabálytalanság miatt hibakódot állapít meg, akkor legkésőbb a következő ellenőrzés időpontjáig köteles megszüntetni azt a lakó. 

 

BBI 

 

A 2022. évi sormunkaterv várható időpontjai

 

Január 4. – október 31.: Debrecen 
Január 5–29.: Hajdúhadház, Téglás 
Január 4. – április 29.: Berettyóújfalu 
Január 5. – október 31.: Hajdúszoboszló 
Január 4 . – február 28.: Hajdúsámson, Létavértes, Nyírábrány, Nyíradony, Vámospércs 
Február 1. – február 15.: Bocskaikert 
Február 16. – február 25.: Balmazújváros 
Március 1. – március 16.: Tiszacsege, Egyek 
Március 1. – április 15.: Polgár, Bakonszeg 
Március 16. – május 13.: Biharkeresztes, Berekböszörmény, Körösszakál, Magyarhomorog, Komádi 
Április 19. – június 30.: Hajdúböszörmény 
Június 1. – június 30.: Báránd, Biharnagybajom, Kaba, Nádudvar, Nagyhegyes 
Július 1. – szeptember 30.: Hajdúdorog 
Július 1. – október 31.: Hajdúnánás 
Június 1. – október 31.: Püspökladány, Derecske, Mikepércs 
Augusztus 1. – szeptember 30.: Ebes, Hortobágy 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában