Füstmentes világnap

2021.11.18. 18:01

Lakástüzek Hajdú-Biharban: a cigaretta miatt gyakrabban csapnak fel a lángok, mint a fűtés miatt

Nem csak nekünk, környezetünk számára is végzetes lehet, ha rágyújtunk.

20210709 Győr Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld KA Tűz ütött ki a Szabolcska Mihály utca egyik tízemeletes győri társas házának egyik ötödik emeleti lakásában. Egy ember életét vesztette

Fotó: Illusztráció / MW-archív

Ma, november 18-án ünneplik a füstmentes világnapot. Az eredetileg a tengerentúlról származó kezdeményezés figyelemfelhívó jellegének fontossága vitathatatlan, cikkünkben azonban ezúttal egy egészen új nézőpontból közelítjük meg azt.

A legenda szerint 1971-ben Massachusetts állam akkori kormányzója, Arthur P. Mullaney azt kérte a lakosságtól, hogy egy napig tegyék le a cigarettát, és az aznapi elszívnivaló árával támogassák az egyik helyi középiskolát. Később az Amerikai Rákellenes Társaság is beállt az ügy mögé, és az akció egyre nagyszabásúbbá vált. 1977-re már az Egyesült Államok teljes egésze csatlakozott az eseményhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbá kezdeményezte a nemzetközi nappá nyilvánítást, mellyel világszerte a dohányzás visszaszorítására, illetve a cigarettázás káros hatásainak megismertetésére helyezik a hangsúlyt. Lapunk több esetben dolgozta már fel a füstmentes világnapot, mind tüdőgyógyászati, mind mentálhigiénés oldalról. Mint közismert, a dohányfüst rendkívül rossz hatással van nemcsak a saját egészségünkre, de a körülöttünk élőkére is. Nem beszélve arról, anyagilag mennyire megterhelő tud lenni egy ilyesfajta függőség. Azonban most nem a leszokáshoz vezető útról vagy a káros szenvedély egészséget befolyásoló hatásairól, sokkal inkább egy másik, valós problémáról, a dohányzás közben bekövetkező gondatlanságról rántjuk le a leplet.

Rosszul elnyomva

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője bár pontos számokkal nem tudott szolgálni, kifejtette, többéves tapasztalat alapján elmondható, hogy

a szabadtéri tüzek döntő többségében az eldobott cigarettacsikk a felelős.

Hozzátette, a kukatüzek is gyakran a rosszul eloltott csikkekből keletkeznek és hatalmasodnak el.

– Az elmúlt öt évben tizenegy alkalommal bizonyosodott be, hogy a lakástüzet a dohányzás okozta, és sok más esetben is emiatt keletkezik lakástűz, csak nem terjed tovább, vagy a ház lakója nem sérül meg, így tűzvizsgálati eljárás sem indul – emelte ki a szóvivő, hangsúlyozva,

idén már ketten veszítették életüket Hajdú-Bihar megyében dohányzásból kialakult lakástűzben.

Általában ezekben az esetekben a cigarettacsikk meggyújtja a ruhaneműt, ágyat, kisbútorokat, majd annak füstje, mérgező hatása végzetessé válik.

Gyakori ok

Papp-Kunkli Nóra lapunknak elmondta, a lakástüzek leg­gyakoribb keletkezési okánál a negyedik helyen (a nyílt láng használata, az elektromos tüzek, valamint a főzés miatt keletkezett tüzek után) a dohányzás áll, megelőzve ezzel a fűtéssel összefüggésben keletkezett tüzeket, kéménytüzeket. – Debrecenben az elmúlt időszakban az erkélyeken keletkező tüzeknél vélelmezhető volt, hogy az izzó hamu gyújtotta be az erkélyen tárolt textíliát, illetve az elszáradt balkonnövényt – tette hozzá.

A katasztrófavédelmi igazgatóság azt javasolja, ne dohányozzunk az ágyban, és legfőképpen ne aludjunk el hamarabb, mint a cigaretta! Egy élet munkája veszhet oda egy eldobott cigaretta miatt, társasházak esetében pedig mások életét is veszélyeztetjük ezzel.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában