videóval

2021.10.28. 15:03

Harc a tűzzel és az idővel: helyet kell hagyni a tűzoltóknak az úton, a parkolókban és a lépcsőházakban is!

Mindenszentek és halottak napja alkalmából a lakástüzeket megelőző figyelemfelhívó kisfilmet készített Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

20210917 Hajdúszoboszló fotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari Napló 10 emeltes panel lakótömb több szintjén lévő erkély ismeretlen körülmények között kigyulladt, majd tovább terjedt.

Fotó: Napló-archív

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai alapján tavaly összesen 127, idén eddig 100 otthon jellegű tűzeset történt Debrecenben. A fűtési szezonban megduplázódik a lakástüzek száma, ezért kell kiemelten figyelni erre az időszakra – olvasható a városháza közleményében.

Az előttünk álló hétvégén halottainkra emlékezünk, s közeledik az advent és az év végi ünnepek is. Ilyenkor nagyon sokan mécseseket, gyertyákat, csillagszórókat gyújtanak, amik segítik az emlékezést és az ünneplést. Ez azonban tűzveszélyt is okozhat, különösen a panellakásokban kell nagyon odafigyelni. Ha viszont megtörtént a baj, kövessük a tűzoltóság kéréseit!

Erre hívja fel a figyelmet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös kisfilmje.

A videóban Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondja, a tűzoltók nemcsak a tűzzel, hanem az idővel is harcolnak. Kifejtette, a gyors és pontos bejelentés után a beavatkozás végéig segíthetjük a tűzoltók munkáját. Hangsúlyozta, adjunk elsőbbséget a megkülönböztető jelzéssel vonuló gépjárműveknek, valamint a társasházak lakóit arra kérik, hogy csak a kijelölt helyen parkoljanak, hogy ha szükséges, akkor a tűzoltók közel tudjanak megállni az épülethez.

Amennyiben tűz üt ki egy tömbházban, a lakóknak el kell hagyniuk a lakásokat, azonban figyelni kell arra, hogy menekülés közben utat adjanak a felfelé igyekvő egységeknek. Az egyenruhásoknak a tűzoltás mellett az épületet is át kell vizsgálniuk, ezt a munkát azzal könnyíthetik meg az ott élők, ha nem zárják kulcsra az ajtóikat.

Mint az a városháza közleményében olvasható, Debrecen gondoskodó városként igyekszik segíteni a bajba jutott, rászoruló embereken. A Debreceni Karitatív Testület többek között meleg étellel, szociális támogatással, tisztítószercsomaggal segít a tűzkárosultaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában