biztonságos tanévkezdés

2021.09.01. 11:38

Ismét rendőrök segítik a közlekedést az iskolák környékén

Az iskolakezdés nem csak a tanulók életébe hoz változást, a közlekedés minden szereplőjére hatással van.

Fotó: Kiss Annamarie

Az iskola rendőre programot országosan 2008-ban indította a rendőrség, a tanéveken átívelő kezdeményezés célja pedig, hogy segítse a tanulókat és az oktatási intézményekben dolgozókat.

– Nemcsak a diákoknak, hanem a rendőröknek is „becsengetnek” szeptember elsejével, hiszen számos dolgozónk teljesít szolgálatot az oktatás területén – közölte dr. Juhász Zoltán rendőr alezredes, bűnmegelőzési osztályvezető a Csapókerti Általános Iskolánál tartott figyelemfelkeltő akció során szerdán.

Az osztályvezető elmondta, iskolarendőrök, iskolai bűnmegelőzési előadók és tanácsadók, továbbá az újonnan életre hívott iskolaőri szolgálat segítik a zökkenőmentes tanévkezdést.

Az iskolák közelében szolgálatot teljesítő rendőrök a közlekedésszervezési feladatokon túl előadásokkal, figyelemfelhívó akciókkal mutatnak rá a bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzésére.

„Előadások formájában, számos interaktív elemmel segítjük a pedagógusok munkáját azzal, hogy olyan témákat érintünk, mint a fiatalkori bűnözés és a kábítószerfogyasztás megelőzése, a hozzátartozók közötti erőszak, valamint az internet veszélyei.”

Utóbbi kiemelten fontos, hiszen a járvány miatt azok is gép elé ültek az elmúlt időszakban, akik amúgy nem tették – összegezte Juhász Zoltán. A rendőrségi tevékenységnek köszönhetően évekre visszamenően csökkent a jogsértések száma, amelyet fiatalok vagy gyerekkorúak követnek el – mutatott rá a szakember.

Suba István rendőr százados, a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára a szerdai rendőrségi akció kapcsán elmondta, hogy tanévkezdéskor az iskola rendőre program leglátványosabb lépése az egyenruhások jelenléte azon intézményeknél, ahol ez indokolt; teszik ezt azért, mert ekkor megváltozik a forgalom képe. Többen közlekednek ilyenkor, különösen a csúcsidőszakban, ami új helyzetet teremt.

A Csapókerti iskolánál szerdán forgalomirányítással és a gyalogátkelőhely biztosításában segédkeztek a rendőrök.

„Ebben a tanévben megyei szinten 135 alapfokú és 12 középfokú oktatási intézmény csatakozott a programhoz.”

– Szeptemberben 32 helyszínen (ebből 18 debreceni) tapasztalható egyenruhás jelenlét, iskolakezdéskor 6:45-től 7:45-ig, valamint annak végeztével 15:45-től 16:15-ig – összegezte a százados. Jó tanácsként elmondható, hogy a tanévkezdéssel meg kell tervezni az útvonalat, számolni kell a forgalom sűrűsödésével, akár a becsengetés előtt egy órával is dugók alakulhatnak ki, ám a nagyobb menetidővel járó késések ellenére is őrizzük meg a türelmünket, ne kockáztassunk – figyelmeztetett. Az iskolák, megállók közelében jóval nagyobb a gyalogosforgalom, időjárás függvényében több a kerékpáros is az utakon.

Nagy Zsolt, a Csapókerti Általános Iskola igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a coviddal terhelt tanév után a jelenlegi minden szempontból egy tanulási, visszaszokási időszak az oktatás és a közlekedés területén is egyaránt.

Matey István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában