Tüzet kért, végül meghalt

2021.07.13. 10:53

Fegyházra ítélték az Erzsébet utcai gyilkosság vádlottját

A bíróság 14 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki az Erzsébet utcában agyontaposta áldozatát.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott és élettársa 2020 márciusától éltek hajléktalanként Debrecenben, ahol koldulásból tartották fenn magukat. A városba érkezésüket követően hamar felfigyeltek egy, a későbbi gyilkosság helyszínének szomszédságában álló romos épületre, s beleköltöztek. Az emberölés napján, 2020. július 12-én egy élelmiszer­üzlethez tartottak, hogy alkoholt vegyenek maguknak, ekkor figyeltek fel az egyik Erzsébet utcai társasház lépcsőházi bejáratánál ülő hajléktalan férfire, akit látásból ismertek. A vádlott odament a cigarettázó sértetthez, és tüzet kért tőle. A sértett ekkor szó nélkül ököllel szájon ütötte a 27 éves férfit, ő pedig dulakodni kezdett az áldozattal. A vádlott az esőtől sáros járdán megcsúszott, hátraesett és magával rántotta a sértettet is. A férfi ekkor felpattant, majd a hanyatt fekvő hajléktalan arcát többször megtaposta. Az eszméletlen sértett végül a helyszínen életét vesztette, az áldozatot a vádlott és élettársa hátrahagyták.

Az előkészítő ülést napra pontosan a gyilkosság után egy évvel hirdették ki. A hétfői ülésen az ügyész 16 év fegyházbüntetés kiszabására tett mértékes indítványt, feltéve, hogy a vádlott beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. A férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, a tárgyalásról lemondott, s ezt a bíróság elfogadta.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt az ügyészi indítványtól enyhébb fokban, 14 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Dr. Horváth Péter bíró az ítélet indokolásakor elmondta, hogy az előkészítő ülés keretében történő befejezéshez képest a bíróság eltúlzottnak találta az ügyészség indítványát. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a férfi megbánását, valamint azt, hogy két kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. A vádlott büntetett előéletét azonban súlyosbító körülményként említette. A törvényszék döntése nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, míg a vádlott és védője a döntést tudomásul vették. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik majd.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában