Életet menthet

2021.07.30. 12:51

Akár egy nagyobb lakástüzet is megelőzhetünk, ha kéznél van egy poroltó

Sokszor a legkisebb lángok is életveszélyessé válhatnak.

Fotó: Shutterstock

Egy tűzön hagyott edény, egy elfelejtett, bekapcsolva maradt sütő, vagy egy egyszerű zárlat és máris kész a baj. A Napló utánajárt, kötelezi-e jogszabály a tulajdonosokat oltó készülék tartására, illetve hogy milyen típusai vannak az eszköznek.

Kérdéseinkre a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság leszögezte, semmilyen jogszabály nem kötelez bennünket, hogy porral oltó készüléket tartsunk otthon, ám a kisebb kézi tűzoltó készülékek beszerzését javasolják mind lakások, mind gépjárművek esetében. – Vannak kézi, hordozható és szállító típusú tűzoltó készülékek. A benne található oltóanyagok közül van porral, habbal és gázzal oltó. A legjobban az emberek a kézi porral oltó készüléket ismerik. Ebből is van különböző méretű, a másfél kilogrammostól egészen a tizenkét kilo­g­rammosig. Kisebb tüzek megfékezésére tökéletes, kivéve a számítógép közelében lévő tűz, mert a por a készüléket tönkreteszi, így ez utóbbit gázzal érdemes oltani – áll a válaszban.

A nagyobb baj elkerülésére

Egy szerkesztőségünkbe érkezett megkeresésben arról értesültünk, olvasónk épp az általa megvásárolt poroltó miatt nem került nagyobb bajba, amikor lakásában tartózkodott. A készülék megvételére azért is fontos felhívni a figyelmet, mert bár a nagyobb tüzek esetében hatástalannak minősülhet, a kisebb tüzek oltására kitűnő eszköz, így akár nagyobb tragédiákat is elkerülhetünk a használatával. – A tűzoltókat általában akkor hívják, amikor már kiterjedt tűz van, azokat már nem lehet kézi tűzoltó készülékkel megfékezni. A kezdődő, kisebb tüzeket azonban hatékonyan megfékezhetjük egy másfél kilogrammos palackkal is. A használati utasítás a palackon található, azt betartva bátran olthatunk – áll a katasztrófavédelem válaszában, melyben külön kitérnek arra, a lakások kivételével szinte minden köz­épületben, mezőgazdasági ipari vagy tárolási rendeltetésű épületben kötelező tűzoltó készüléket elhelyezni. Annak használatáról pedig az ott dolgozókat ki kell oktatni.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában